Premierul Victor Ponta a sus'inut o declaraţie de presă, la Palatul Victoria, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.
Cele mai importante declaraţii ale premierului Ponta:
- Un buget apreciat de partenerii nostri drept realist, care aloca sumele necesare atit pentru acoperirea cheltuieililor de functionare, salarii, pensii, cit si investitii la un nivel superior fata de anul trecut.
- Bugetul e stabilit in forma finala cu partenerii. Imi exprim speranta ca in zilele viitoare Parlamentul sa dea votul constituitional ca bugetul sa intre in functiune.
- Am solicitat si in principiu e agreat acest lucru o extensie de 2 luni a programului de reforme structurale asa incit in reuniunea boardului FMI sa putem prezenta rezultate cit mai avansate ale procedurilor privind in special companiile de stat. Vreau sa precizez: acordul cu Comisiai Europeana se incheie pe 31 martie. Noi am solicitat o extensie a discutiei in bordul FMI pentru luna iunie.
- Romania ramâne sub aceasta umbrela a FMI, ceea ce ne permite sa consolidam rezultatele obtinute. Acordul de principiu privind aceasta extensie din partea FMI e un lucru bun si ne va permite ca pâna la sedinta boardului FMI sa mergem in ritm accelerat cu reformele structurale pe care guvernele Romaniei si le-au asumat:
a. listarea a 15% din Transgaz
b. consultant pentru listarea a 15% din Oltenia
c. 10% din Nuclearelectrica
d. 15% din Transgaz
- Am agreat continuarea procesului de privatizare la Electrica SA. Cel mai dificil punct pe ordinea de zi a fost CFR Marfa. Romania s-a angajat sa privatizeze CFR Marfa, care e pe pierdere. In urma discutiei informale cu presedintele va fi din nou o privatizare majoritara a CFR Marfa, dar cu un investitor strategic, adica o companie cu experienta in domeniu, cu capacitate financiara. Avind un acord care va fi trecut si in scrisoarea de intentie, eforturile guvernamentale se vor canaliza si spre incheierea cu succes a acestor operatiuni care privesc reformele structurale. Imediat ce avem aprobarea scrisorii de intentie in boardul din iunie, cu indeplinirea acestor obligatii de reforme structurale, putem intra in faza urmatoare: solicitarea catre Comisia Europeana si apoi catre FMI pentru a avea un nou acord preventiv, care nu presupune imprumut, ci pastrarea Romaniei intr-un program de disciplina bugetara si reforme structurale de care toate tarile europene au nevoie.