x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Legea retrocedărilor rezolvă o nedreptate comisă acum 70 de ani

Ponta: Legea retrocedărilor rezolvă o nedreptate comisă acum 70 de ani

16 Apr 2013   •   18:40
Ponta: Legea retrocedărilor rezolvă o nedreptate comisă acum 70 de ani

 Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea pentru proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România. Premierul Victor Ponta le-a mulţumit marţi forţelor politice şi cultelor religioase care au contribuit cu amendamente la proiectul de lege vizând retrocedările, exprimându-şi speranţa că actul normativ pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului va soluţiona o „situaţie juridică incertă în ultimii 20 de ani“.
„Consiliul Legislativ a făcut o observaţie pe care am tratat-o foarte serios, am inclus-o în textul legii. Grupurile parlamentare, şi nu doar cele ale USL, ci şi cele aflate în opoziţie ­ UDMR, PP-DD, au făcut observaţii, au făcut amendamente, unele le preluăm în text, pentru că orice fel de idee este bună. Legea nu poate fi perfectă şi noi nu suntem perfecţi în întocmirea unei legi care să rezolve o problemă atât de dificilă, însă toată lumea care a făcut amendamente şi observaţii de bună credinţă ne-a ajutat şi vreau să le mulţumesc“, a spus Victor Ponta, în debutul şedinţei de guvern. Unul dintre amendamentele preluate în proiectul de lege îi va împiedica pe cesionari să ascundă preţul real la care transmit drepturile litigioase. Ponta le-a mulţumit şi reprezentanţilor cultelor religioase, afirmând că acestea au fost în dialog cu Executivul şi au contribuit cu „amendamente serioase“.
„Dorinţa mea este de a rezolva o nedreptate comisă în urmă cu 70 de ani, de a rezolva o situaţie juridică incertă în ultimii 20 de ani, în acelaşi timp însă, acordând acolo unde este cazul compensaţii materiale, acolo unde nu putem face mai mult, să recunoaştem anumite drepturi şi să oprim fenomene infracţionale, cum sunt cele ale samsarilor imobiliari, ale reprezentanţilor lor politici, pentru că, din păcate, există, şi o să-i vedeţi şi mâine în Parlament, pe cei care s-au bătut şi se vor bate în continuare pentru cesionarii şi samsarii imobiliari“, a concluzionat Ponta.

×