x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Pentru a apăra Occidentul, trebuie să creăm o uniune economică completă UE-SUA

Ponta: Pentru a apăra Occidentul, trebuie să creăm o uniune economică completă UE-SUA

de Agerpres    |    21 Mar 2014   •   18:35
Ponta: Pentru a apăra Occidentul, trebuie să creăm o uniune economică completă UE-SUA

Pentru a apăra Occidentul, trebuie să creăm o uniune economică completă UE-SUA, notează premierul român, Victor Ponta, într-un articol semnat în ediţia electronică a publicaţiei Wall Street Journal.

Evenimentele dramatice din Ucraina ilustrează un hazard moral istoric, responsabil pentru crearea unei mentalităţi dăunătoare pe teritoriul Europei Centrale şi de Est (ECE) în ultimul deceniu. Cu unele variaţii, ţările din această regiune au sfârşit prin a lua ca de la sine înţeles unul dintre cele mai de preţ bunuri ale unei naţiuni: securitatea sa, notează premierul român.

În pofida crizei financiare şi a datoriilor suverane, la care cele mai multe naţiuni din ECE au rezistat destul de bine, aderarea acestor ţări la NATO (din 2003) şi la Uniunea Europeană (din 2004 pentru cele mai multe şi din 2007 pentru Bulgaria şi România) a făcut ca aceste naţiuni să creadă în propria lor versiune despre "sfârşitul istoriei" - noţiune folosită pentru prima dată de către Francis Fukuyama în eseul său din 1989, în care postula o "universalizare a democraţiei liberale occidentale", care implica sfârşitul conflictelor internaţionale importante.

"Credinţa noastră", subliniază Victor Ponta, "nu a fost înrădăcinată în simpla ignoranţă cu privire la ameninţările care au rămas în lume". "Mai degrabă", explică premierul, "ne-am consumat timpul cu probleme naţionale şi regionale remarcabile doar prin lipsa lor de importanţă - inclusiv în ţara mea, România".

"Instinctul de a vedea lucrurile la scară mare - prezent în naţiunile noastre înainte de a ne alătura total Occidentului din punct de vedere politic, economic şi militar - a fost înlocuit treptat cu variaţiuni ale nevoii de mici răzbunări interne, de a reînvia fantomele trecutului pentru a obţine câştigul electoral sau de a da vina pe puterile străine pentru greşeli interne", susţine Ponta.

Potrivit premierului român, imaginea trupelor ruseşti intrând în Ucraina şi înconjurând unităţile militare din Crimeea a fost un apel de trezire, care va reverbera timp de o generaţie şi care subliniază, totodată, câteva adevăruri. În centrul acestora este ideea că Occidentul nu are altă alegere decât cea de a rămâne unit într-o lume anarhică, care include încă suverani nedemocratici, al căror comportament nu poate fi nici anticipat, nici controlat.

"NATO", subliniază Ponta, "rămâne piatra de temelie a securităţii atlantice. Doar împreună, Europa şi SUA au şansa de a păstra democraţia liberală drept doctrină centrală a modului cum decurg lucrurile la nivel mondial".

Mai presus de toate, explică premierul, evenimentele recente din Ucraina ne arată că exercitarea puterii politice la nivel internaţional depinde tot mai mult de abilitatea unui jucător de a-şi împărtăşi experienţa cu privire la şocurile economice, dar şi de a le face faţă.

"În timp ce Occidentul democratic se gândeşte la pierderile despre care va vorbi altor state al căror comportament şi-ar dori să-l modifice, trebuie să avem în vedere, de asemenea, pierderile pe care noi suntem capabili să le absorbim în această lume interdependentă din punct de vedere economic şi globalizată", explică Victor Ponta.

"Interdependenţa economică nu mai este pentru teoreticieni, ci reprezintă, în ziua de azi, testul central pentru distribuţia puterii pe planetă. Acest lucru implică o pierdere semnificativă a puterii relative a Occidentului, cu care nu ne-am împăcat încă pe deplin", notează acesta în Wall Street Journal.

Cum să confruntăm deci realitatea şi să abordăm provocarea? Cea mai inteligentă soluţie, argumentează premierul român, constă într-o integrare economică mai profundă la nivelul lumii occidentale, pentru a profita de avantajele pe care le oferă inovarea şi diversitatea.

În mod evident, subliniază Ponta, piatra de temelie a integrării occidentale este între Europa şi SUA. Or, "deşi discutatul Parteneriat comercial şi investiţional transatlantic (TTIP) reprezintă un prim pas important în acest sens, trebuie să luăm în considerare în mod serios şi mişcări mai îndrăzneţe, cum ar fi o uniune economică completă între UE şi SUA", susţine premierul.

Pentru Victor Ponta, "punctul final al acestei soluţii îl reprezintă o superputere economică atlantică, care ar putea beneficia de o capacitate fără precedent de a-şi împărtăşi experienţa şi de a rezista pierderilor economice în raport cu restul lumii, a cărei securitate hard ar fi garantată de către NATO. Un astfel de scenariu ar garanta o mai mare autonomie şi influenţă internaţională pentru toate naţiunile occidentale şi ar aduce împreună societăţile noastre cu o mentalitate asemănătoare".

"De asemenea", argumentează Ponta, "geografia socială a celor două margini ale Atlanticului este frumoasă: o bogăţie de resurse naturale, cele mai bune universităţi din lume, încă cele mai bune baze tehnologice, diversitate umană, valori şi speranţe comune".

În acest context, România "îşi doreşte să îşi recâştige pe deplin simţul istoriei şi să joace un rol important în marele proiect occidental", subliniază premierul.

"Ţara mea", notează Victor Ponta, "este o ţară care merită mai mult decât elitele sale au fost în măsură să ofere până acum: România este bogată în resurse şi locuită de oameni talentaţi şi educaţi. Este un centru de putere tot mai mare pentru tehnologia informaţiei, este puternică în ceea ce priveşte producţia şi poate deveni din nou un important centru agricol. România formează, de asemenea, ingineri şi oameni de ştiinţă excelenţi, dintre care mulţi au contribuit la creşterea economică din străinătate în ultimii 25 de ani".

Pe de altă parte, atrage atenţia Victor Ponta, există mai multe domenii în care România s-ar putea descurca mai bine, cum ar fi cel privind guvernarea.

"Cel mai important, este nevoie să îmbunătăţim guvernarea şi să limităm amploarea mitei din ţara noastră. Sistemul judiciar îşi face treaba în privinţa eliminării impunităţii. Eu aparţin unei generaţii de tineri politicieni, care pot şi vor transforma România într-o economie puternică şi într-o ţară a oportunităţilor", adaugă premierul, subliniind că o parte din crezul său personal este legat de o politică progresistă şi responsabilă.

O Românie puternică şi demnă îşi va asuma partea sa de responsabilitate în cadrul superputerii atlantice, în toate etapele până la crearea sa, conchide premierul român.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta wall street journal