UPDATE 15:11 - Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, în şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO, că "România se bucură de cele mai bune garanţii de securitate din istoria modernă a ţării, prin umplerea de conţinut prin relaţia bilaterală România-SUA".
Cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:
- Sunt onorat sa ma adresez dvs in acest moment cu semnificatii deosebite. In 2014 romanii sarbatoresc 10 ani de cand Romania a devenit membra a NATO, cea mai puternica alianta din lume
- Prin latinitatea noastra si prin evolutia istorica, intotdeauna ne-am considerat a fi occidentali.
- Suntem aici impreuna reprezentanti ai parlamentului, presedintiei si guvernului pentru a spune poporului roman si lumii ca aderarea la NATO si Ue au reprezentat decizii istorice ale statului roman. Am obtinut astfel cei mai buni aliati si cele mai bune conditii de dezvoltare a tarii. Pentru prima oara in istoria ei moderna, Romania e aliata cu toate puterile occidentale in acelasi timp. In acest moment, Romania se bucura de cele mai bune garantii de securitate din istoria modena a tarii, prin umplerea de continut prin relatia bilaterala Romania-SUA
- Relatia cu SUA a facut posibil sucutul de la Deveselu, amplasarea de baze pe teritoriul Romaniei, organizarea summitului NATO la Bucuresti, o angrenare fara precedent a structurilor militare si de securitate ale Romaniei in angrenajul NATO. Suntem aici si pentru a elogia adevaratii eroi, militarii romani cazuti in razboi. Ei si-au servit tara cu onoare, devotament si curaj. Niciodata nu vor fi suficiente cuvintele pentru a scoate in evidenta sacrificiul acestor oameni
- Nu cred ca exista o mai clara demonstratie de loialitate decat propriul sacrificiu. Multumim si cetatenilor romani, care intr-o forma admirabila au sustinut eforturile de aderare la NATO. Aderarea ne-a adus si multiple beneficii economice
- Din 2002 am asistat la cresterea semnificativa a numarului de investitii straine directe. Plasarea sub umbrela protectoare a NATO a favorizat intensificarea dezvoltarii Romaniei. Suntem aici pentru a spune aliatilor nostri ca pot conta pe noi
- In calitate de presedinte am spus intotdeauna ca in orice misiune am fost, suntem si ramanem alaturi de aliatii nostri pana la capat, cand emisiunea este indeplinita. Asa vom face si in Afganistan. Extinderea NATO catre est a demonstrat valoarea tezei care spune ca Europa de vest nu poate fi in siguranta daca nu este garantata si siguranta Europei centrale si de est. Daca impreuna - clasa politica - am actionat coordonat pentru aderarea la cele doua organizatii, tot impreuna va trebui sa veghem la apararea acestor impliniri.
- Romania trebuie sa-si continue drumul pe calea europeana. Poporului roman trebuie sa-i spunem ca drumul este bun.
UPDATE 15:00 - Premierul Victor Ponta a declarat, în Parlament, că "România se află într-o situaţie privilegiată de siguranţă, de răspuns eficient, coerent la orice fel de ameninţare la adresa securităţii sale".
Declaraţiile lui Victor Ponta:
- Vreau sa felicit Parlamentul pentru initiativa de a organiza aceasata reuniune extraordinara. Aici (in Parlament - n.red.), putem sa exprimam angajamentul generatiei actuale de oameni politici fata de valorile care au stat la baza integrarii in UE si NATO
- Romania se afla intr-o situatie privilegiata de siguranta, de raspuns eficient, coerent la orice fel de amenintare la adresa securitatii sale. Vreau sa multumesc tututor partenerilor transatlantici si europeni care au avut incredere in Romania
- Multumesc militarilor români pentru faptul ca in acesti 10 ani au dat dovada de devotament, de buna pregatire si de curaj. Multumesc tuturor celorlalte structuri care s-au ridicat si se ridica la standardele NATO
- Vreau sa spun, in numele Guvernului, ca acesta este si un moment de asumare a responsabilitatilor care ne revin. Eforturile militarilor nostri participanti la operatiuni externe au fost unanim apreciate
- Daca vorbim de asemarea responsabilitatii, vorbim si de necesitatile structurilor militare. In ultimii 3 ani am incercat sa raspundem, cat a fost posibil, acestor necesitati. in 2014, am alocat pentru Aparare 1,42% din PIB. Fac un apel catre Parlament pentru ca in 2015, 2016 si 2017, sa sustinem cresterea bugetului de aparare astfel incat sa ajungem mai aproape de acel 2% din PIB
- Romania are o datorie fata de regiune, pentru a contribui la siguranta Ucrainei, Republicii Moldova si a altor tari din regiune. In anii care urmeaza vom indeplini un rol strategic si un rol important in cadrul NATO.
UPDATE 14:15 - crin Antonescu a declarat, în Parlament, că "dacă NATO este spatiu si garantie de securitate, democratie si libertate, apararea acestora si folosirea spre binele comun este datoria tututor".
Cele mai importante declaraţii ale lui Antonescu:
- Niciodata Romania nu a facut parte, in toata istoria sa, dintr-un asemenea club, care reuneste cele mai importante valori pe care umanitatea civilizata, deci democratica.
- Vreau, in numele PNL, sa multumesc Armatei Romane si structurilor operative de intelligence care au dovedit si dovedesc profesionalism, loialitate, devotament, spirit de sacrificu.
- Vreau sa multumesc tuturor personalitatilor publice care au lucrat pentru ca aceasata sansa istorica, extraordinara sa devina realitate. Voi numi astazi doi oameni, carora trebuie sa li de faca dreptate: majestatii sale Regele Mihai I si domnului presedinte Emil Constantinescu. Nu sunt singurii care au lucrat si si-au asumat decizii curajoase, in cazul presedintelui Constantinescu, dar sunt oamenii ale caror merite au fost, cel mai adesea, trecute in umbra.
- Apartenenta la NATO este sansa si premisa pentru viitor, pentru constructie de instututii, de mentalitati, de proiecte, de decizii.
- Exista doua iluzii periculoase pe care le-am trait: prima este ceea ce Fukuyama numea "sfarsitul istoriei", ca Razboiul Rece e de domeniul istoriei, realitatile de azi si numai ele ne arata ca nimic nu este ireversibil in istorie, si cine nutreste iluzia ca libertatea este castigata o data pentru totdeauna si nu trebuie sa lupti in continuare pentru ea se inseala. A doua iluzie este ca cheltuielile pentru apararea Europei revin in exclusivitate SUA.
- Nu putem sa nu contribuim, sa nu ne preocupam si sa nu luptam pentru libertatea comuna si pentru valorile comune.
- Angajamentul de a aloca minim 2% din PIB pentru Aparare, angajament pe care nu l-am putut indeplini, trebuie astazi luat in serios. Daca NATO este spatiu si garantie de securitate, democratie si libertate, apararea acestora si folosirea spre binele comun este datoria tututor.
UPDATE 13:55 - România trebuie să devină un catalizator în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE promovând energic asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în şedinţa comună a Parlamentului.
Declaraţiile lui Tăriceanu:
- România trebuie să folosească întregul său potenţial, posibilităţile pe care i le oferă parteneriatul strategic cu SUA şi statutul său de membru NATO pentru a asigura, cu toate mijloacele, securitatea teritoriului naţional şi a graniţei de est a NATO şi a Uniunii Europene. România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE promovând energic asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca etapă în procesul de integrare europeană. România trebuie să asume rolul de catalizator şi în relansarea politicilor de securitate comună şi cooperare la Marea Neagră utilizând toate instrumentele instituţionale, parteneriatele sale cu statele riverane membre NATO şi/sau ale Uniunii Europene precum şi rolul său istoric de mediator în acest spaţiu
- Evenimentele din ultimele săptămâni, în care Federaţia Rusă se manifestă cu atâta agresivitate în raport cu statele suverane din vecinătatea ei apropiată, ne îndeamnă să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă România nu era un partener cu drepturi depline al acestor două organizaţii. Unele partide şi personalităţi politice din România încearcă să instrumentalizeze electoral temele legate de NATO şi de Uniunea Europeană. Interesul naţional definit prin consensul unei majorităţi mai mult decât semnificative a cetăţenilor României şi al întregii sale clase politice se exprimă astăzi, ca şi în ultimii 20 de ani, prin apartenenţa statului român la structurile europene şi euro-atlantice. Această opţiune fundamentală este esenţială pentru prezentul şi viitorul societăţii româneşti.
..........................
Şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO şi a 65 de ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice a început.
Sunt prezenţi preşedintele, premierul, miniştri, şefii serviciilor de informaţii, principesa Margareta, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, reprezentanţi ai corpului diplomatic.
Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat, după care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria soldaţilor căzuţi în teatrele de operaţiuni.
În cadrul sesiunii solemne va ţine un scurt discurs preşedintele Senatului, apoi şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Gabriel Vlase, va prezenta declaraţia Parlamentului, după care vor lua cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare, premierul şi în final preşedintele.
Citește pe Antena3.ro