x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta trimite Parlamentului scrisoarea prin care cere o decizie pentru reprezentarea la Consiliul European

Ponta trimite Parlamentului scrisoarea prin care cere o decizie pentru reprezentarea la Consiliul European

23 Mai 2012   •   12:27
Ponta trimite Parlamentului scrisoarea prin care cere o decizie pentru reprezentarea la Consiliul European

Victor Ponta a anuntat ca va trimite Parlamentului, cu acordul ministrilor, scrisoarea prin care solicita organizarea unei sedinte comune de plen in care sa fie adoptata o decizie privind mandatul si nivelul de reprezentare a Romaniei la Consiliul European.

"Este vorba de prezentarea in fata Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeana si a obligatiilor pe care Romania trebuie sa le indeplineasca rapid, fie ca este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare si Verificare, discutiile privind fondurile structurale si politica agricola comuna si toate celelalte teme care apar in aceasta perioada ca fiind stringente pe agenda europeana", a spus Ponta.

"Intentionez sa ma adresez Parlamentului si astept ziua si ora cand va fi organizata o sedinta comuna in plen pentru a prezenta aceasta Declaratie", a mai spus premierul.

Victor Ponta a anuntat, luni, ca va solicita Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa organizeze un plen comun in care Parlamentul sa decida mandatul pentru Consiliul European si pe cel pe care il considera indreptatit sa reprezinte Romania la summit-ul din 28 iunie.

Ponta a precizat ca el si presedintele Traian Basescu au pozitii divergente in ceea ce priveste reprezentantul Romaniei la Consiliul European si a explicat ca la Consiliul European se discuta teme care tin de activitatea Executivului si a subliniat ca opinia sa este ca Romania trebuie reprezentata de primul-ministru.

Conform articolului 80 din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. De asemenea, potrivit articolului 91, presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede insa ca Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

×