x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Vreau în Constituție reguli clare pentru președinte, să nu mai ai de ce să-l suspenzi

Ponta: Vreau în Constituție reguli clare pentru președinte, să nu mai ai de ce să-l suspenzi

01 Ian 2013   •   20:58
Ponta: Vreau în Constituție reguli clare pentru președinte, să nu mai ai de ce să-l suspenzi

Victor Ponta a declarat, marţi, că ar trebui introduse în Constituţie garanţii prin care niciun preşedinte să nu aibă în viitor mai multă putere decât i se cuvine, pentru a se evita orice fel de conflict care ar putea duce la suspendare, scrie realitatea.net

Fiind întrebat ce şanse dă pactului pe care l-a semnat cu Traian Băsescu şi dacă crede că va fi respectat, Ponta a spus că este nevoie de o societate în care să ne ascultăm mai mult şi să ne războim mai puţin.

,,Eu când vorbeam de un anumit tip de solidaritate, de decizii pe care să le luăm cu toţii nu mă refeream doar la preşedinte, indiferent dacă acum este domnul Băsescu, în 2014 va fi altcineva şi prim ministru acum sunt eu, sigur va veni altcineva după mine. Mă refer la părţi importante ale societăţii româneşti. Aş vrea să nu mai luăm decizii fie pentru pacienţi, fie pentru medici, cumva punându-i unul împotriva celuilalt, fie pentru profesori, fie pentru părinţi şi pentru copii, fie pentru cei mai bogaţi sau cei mai săraci. La acest lucru mă refeream atunci când spuneam că un nou model de societate e o societate în care să ne ascultăm mai mult şi să ne războim mai puţin", a spus el într-o intervenţie telefonică la un post TV.

,,Dacă vă referiţi la relaţia preşedinte-prim ministru, da, cred că este o obligaţie pentru noi toţi, aici nu vorbim de o singură persoană, vorbim de  cei care aveam funcţii importante, să înţelegem că asta aşteaptă societatea în ansamblu de la noi, nu doar cei  care ne-au votat, ci mai ales cei foarte mulţi care nu au votat pe nimeni pe 9 decembrie", a completat premierul.

Fiind întrebat dacă are convingerea că va reuşi atât el cât şi Traian Băsescu să coabiteze, primul ministru a precizat că după aceşti aproape nouă ani ,,de lupte" România are nevoie de construcţie, iar majoritatea trebuie să accepte acest compromis şi să aibă dialog şi cu cei care sunt în minoritate. 

,,Eu am încredere în ceea ce vreau eu şi îmi doresc să fac pentru România, altfel nu m-aş fi angajat la o sarcină care are puţini avantaje şi multe dezavantaje. Da, eu cred că România acum după aceşti ani, opt ani, nouă ani de lupte are foarte mare nevoie de construcţie şi sunt convins că sigur vor fi şi oameni împotrivă, dar majoritatea absolută şi capacitatea până la urmă a mea, a celor care am câştigat alegerile trebuie să fie de a accepta un compromis şi de a avea dialog cu cei care sunt în minoritate pentru că în general de la majoritate, sau de la cel  care are puterea vine lipsa de dialog. Ori noi asta am avut în ultimii ani, eu nu vreau să rămânem în aceeaşi paradigmă", a punctat preşedintele PSD.

Răspunzând la o altă întrebare,şi anume dacă vom mai auzi cuvântul ,,suspendare" în 2013, Victor Ponta a spus că în prima jumătate a acestui an trebui modificată Constituţia, astfel încât să fie introduse aceşe garanţii prin care în viitor niciun alt preşedinte să nu aibă mai multă putere decât i se cuvinte, pentru a evita orice conflict care poate ajunge la formele sale ,,cele mai dăunătoare".

,,Nu ştiu şi nu cred, dar cred că trebuie să punem în Constituţia României acum în prima jumătate a anului, trebuie să punem toate acele garanţii şi mecanisme prin care în viitor niciun alt preşedinte, repet, nu mă refer la domnul Băsescu care îşi încheie mandatul, mă refer la viitorii preşedinţi să nu aibă mai multă putere decât au dorit oamenii şi îşi doresc oamenii să aibă şi orice conflict să îl evităm înainte de a ajunge la formele sale cele mai dăunătoare până la urmă pentru o parte, pentru alta, sau pentru societate. Eu asta vreau, să punem în Constituţie nişte reguli clare, învăţămintele pe care le-am tras din ultimii ani şi în viitor să nu mai ai de ce să suspenzi un preşedinte. Pentru că nu va mai fi niciun preşedinte care să facă mai mult decât ce trebuie să facă şi se aşteaptă oamenii de la el", a fost răspunsul lui.

Întrebat în continuare dacă exclude sau nu ideea suspendării preşedintelui, liderul PSD a spus că el nu este ,,prezicător" şi poate să vorbească doar despre ceea ce vrea să facă în viitor. ,,Eu vorbesc de ceea ce vrem să facem în viitor. Nu sunt prezicător, trebuie să chemaţi o ghicitoare ca să vă dea răspunsurile concrete pe care le aşteptaţi", a susţinut premierul.

Fiind întrebat dacă crede că Traian Băsescu a fost ,,ironic" atunci când a afirmat că îşi doreşte ca programul de guvernare al USL să fie pus în practică, primul ministru nu a dorit să comenteze, spunând doar că şi el îşi doreşte acelaşi lucru. ,,Nu ştiu dar o să comentez foarte puţin ce spune preşedintele Băsescu. Nu mai sunt şeful opoziţiei, sunt şeful guvernului, şeful majorităţii şi sigur dacă mă întrebaţi pe mine îmi doresc acelaşi lucru, să avem stabilitate politică şi să reuşesc să îndeplinesc tot ceea ce am spus în program", a conchis Victor Ponta.

×