Majoritatea partidelor parlamentare detin in Bucuresti sedii centrale luxoase, iar legea le da voie sa le cumpere. Unele sunt cladiri incarcate de istorie si revendicate de mostenitori, ceea ce impiedica partidele sa intre in posesia lor.
Pana in urma cu un an, sediul central al PSD era o vila situata in Bdul Kiseleff nr. 10, evaluata de specialisti la suma de 13,5 miliarde de lei, administrata de RAAPPS si inchiriata de partidul de guvernamant. Inainte de â89, vila fusese resedinta de ambasador si sediu al Uniunii Scriitorilor.Spatiu pentru 21 departamente
Cum cele 21 de departamente specializate ale partidului nu mai aveau loc in acest sediu, in martie 2003, PSD si-a mai achizitionat un imobil. Cladirea situata pe Str. Ion Ionescu de la Brad nr.1, din cartierul Baneasa, a apartinut ROMATSA. Pe vremea cand negocierile cu ROMATSA erau in toi, s-a vehiculat suma de 21 de miliarde, bani pe care PSD i-ar fi platit pentru cladire in contul datoriilor pe care le avea firma.
Noul sediu a PSD este o cladire cu trei etaje plus parter, are la intrare o receptie ca la hotel, cu paza de rigoare inauntru si afara. Nu lipsesc din peisaj dotarile ultramoderne, inclusiv termopane.
Albastru, culoarea preferata
Culoarea dominanta a noului sediu este albastrul pesedist. Imobilul are sali special amenajate pentru Biroul Executiv, pentru conferint e de presa, o bucatarie, fumoar, monitoare Sony cu plasma si calculatoare pentru presa ultimul racnet. Toti peretii interiori au fost tapetati cu fotografii reprezentandu-l pe Adrian Nastase si, uneori, pe Ion Iliescu, in toate ipostazele politice importante
PD
Conacul din Aleea Modrogan nr. 1 este un concurent serios la titlul de cel mai elegant sediu de partid.
Ansamblul de cladiri unde se afla acum cartierul general al PD a fost, pe timpul lui Carol al II-lea, resedinta Elenei Lupescu. Se spune ca ar fi fost initial cumparata de fratele lui Carol, regentul Nicolae, pentru cea care i-a devenit sotie - Ioana Dolette.
O curte de dimensiunile unui parc, prin care topaie chiar veverite, adaposteste un conac elegant, dublat vizavi de o anexa, o vila cu un etaj. Broderii in lemn, scara interioara tot din lemn, ferestre lunguiete, tablouri. Salonasele cu sofa din piele alba au devenit birouri moderne. Semineurile au fost astupate. Peretii trebuie sa fi vazut si auzit multe. Nu doar de la pedisti.
Dupa Elena Lupescu, conacul a fost confiscat de comunisti. Se spune ca Ana Pauker chiar l-ar fi locuit. Apoi a servit ca si casa de oaspeti pentru Comitetul Central. In 1990, Modrogan nr. 1 a devenit primul sediu al FSN.
Dupa aparitia legii care permite partidelor sa-si cumpere sediile, democratii au inaintat cereri pentru toate resedintele lor, mai putin pentru acesta.
Pretul de inventar al sediului PD este de 44 de miliarde de lei, desi democrat ii vorbesc de vreo 38 de miliarde de lei, pe care spera sa-i faca rost cand or ajunge la putere.
Deocamdata, legea nu-i da afara. Sediul este actualmente revendicat de printul Paul de Romania, care a ajuns in posesia drepturilor succesorale ale Elenei Lupescu. Aceasta initial a desemnat-o mostenitoare pe Monique Urdareanu, sotia maresalului Urdareanu.
Platou de filmare
Recent, conacul a devenit si "vedeta" de cinema. Exteriorul imobilului a servit ca decor pentru un film horror ("Hellraiser", din celebra serie americana inceputa in anii â80), care l-a avut in rolul principal pe Lance Henriksen, actorul din "Millenium". Henriksen a filmat chiar sub ferestrele lui Traian Basescu, PD-istii asistand "cuminti", fara sa se faca bucatele, la atrocitatile din curte: jugulare sectionate, trupuri macelarite, tipete sfasietoare, sange peste tot.
PUR
Partidul Umanist functioneaza si acum in sediul pe care RAAPPS i l-a atribuit formatiunii la infiintare, un etaj dintr-un imobil de pe Calea Victoriei. Potrivit legii, umanistii au incercat sa-l cumpere, insa RAAPPS nu a stabilit pana in prezent valoarea lui. Regia a atribuit formatiunii un alt sediu, pe Strada Clemenceau, insa acesta trebuie refacut din temelii. "Nu ne putem muta acolo deocamdata. Spatiul nu este amenajat, trebuie schimbat tot: instalatia electrica, de incalzire, de apa. Sunt investitii de 4-5 miliarde de lei, pe care nu pot sa le fac pana nu se stabiles te daca vom fi proprietari sau nu", spune secretarul general al umanis tilor, Codrut Seres.
PNL
Liberalii isi desfasoara activitatea intr-o fosta locuinta a demnitarilor comunisti. Vila din Aviatorilor 86 a fost construita pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej. Liberalii l-au preluat dupa 1996 si au fost nevoiti sa-l renoveze complet. De renovare s-a ocupat firma de constructii a fostului secretar general al PNL, Laurentiu Priceputu. Desi sunt nemultumiti ca, fiind o casa de locuit, baile sunt mai numeroase decat salile de sedinta, liberalii vor sa isi cumpere neintarziat sediul, ca sa nu mai stea cu chirie la stat. Deocamdata nu pot face acest lucru pentru ca imobilul, evaluat de RAAPPS la 21 de miliarde de lei (valoare de inventar), este trecut de Guvern in patrimoniul public.
UDMR
Imobilul din Strada Avram Iancu nr. 8, actualul sediu central al UDMR, a fost multa vreme resedinta pentru ambasadori sau alti diplomati acreditati in Romania. In aprilie 2001, imobilul a fost repartizat Uniunii, care s-a vazut obligata sa paraseasca vechiul sediu din Bulevardul Primaverii, casa fiind retrocedata proprietarului ei de drept.
PRM
Sediul din Str. Clemenceau a fost construit in 1890 si a apartinut familiei Frank Emil. Dupa nationalizare, imobilul fost cantina pentru gospodaria PCR. Dupa â89, cladirea a fost intrebuint ata ca agentie de publicitate, sediu pentru o firma italiana, apoi pentru revista Roma nia Literara, pentru ca din 1995 sa devina sediul central al PRM. Cladirea a fost evaluata la 550 milioane de lei.
OANA STANCU
MONICA IORDACHE
SILVIU SERGIU