x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Poze de politicieni cu porumbei şi spânzurători

Poze de politicieni cu porumbei şi spânzurători

de Monica Stoica    |    06 Apr 2018   •   14:36
Poze de politicieni cu porumbei şi spânzurători

Politicienii români au dat-o şi ei în moda erei noastre, Facebook-ul. Fie că-şi expun viziunea politică, fie că postează citate celebre şi poze cu sfinţi, fie că urează pace şi lumină în sufletul electoratului de Sărbătorile Pascale, demnitarii „azvârlesc” în online obligatoriu şi o suită de poze, alături de postările imperioase pentru ţară. Nu prea se mai cade să fii om în stat şi să nu ai cont de Facebook şi albume fotografice stufoase. O selecţie de poze cu chipuri de politicieni poate fi uneori foarte amuzantă.

Unii sunt maniaci ai reţelelor de socializare, aşa că postează un şuvoi de fotografii şi îşi documentează multe clipe din cariera politică pe internet. Îi vezi în mijlocul oamenilor şi nu numai, strângând mâini de alegători sau mângâind, cu blândeţe, câini şi pisici. Îi mai vezi şi la tribuna Parlamentului, gesticulând şi punând ţara la cale. Există, printre ei, câţiva care par să aibă umor şi se înhamă la a-şi distra furnizorii de like-uri. Aici s-ar încadra, de pildă, Nicolae Bacalbaşa. Deputatul PSD nu numai că pozează în rolul clovnului, dar, din când în când, îşi mai şi culturalizează audienţa de pe Facebook, cu câte un share la unele tablouri celebre de Van Gogh şi Picasso. Liviu Dragnea postează mai mult fotografii cu iz oficial şi scorţos, însă îi mai scapă şi câte o imagine zărghită. Olguţa Vasilescu e tot aşa, cu zâmbetul oficial bine reglat pentru o poză reuşită. Orişicum, cert e că niciunul dintre politicieni nu duce lipsă de like-uri. În plus, foarte mulţi au luat-o pe calea credinţei: postează foarte des poze cu preoţi, sfinţi şi slujbe.

Ca orice om, Codrin Ştefănescu, şoarece de bibliotecă şi colecţionar de cărţi rare, după cum s-a lăudat la televizor, pare să fi părăsit biblioteca ticsită de praf pentru o vilegiatură pe litoral, alături de un convoi de domnişoare. Poza e însă greşită din punct de vedere tehnic, deoarece putem observa un deget care se strecoară, intrusiv, în partea de sus a cadrului. Aşa se întâmplă când polticieni intelectuali şi cu trebi serioase încearcă tehnica modernă şi distracţiile frivole.

Lia Olguţa Vasilescu poartă o rochie cu broderie şi dantelă la un carnaval în provincie. Pe Facebook nu există o descriere a fotografiei, dar dacă cauţi pe Google „Olguţa Vasilescu prinţesă” îţi apar ştiri despre un bâlci în care actualul ministru s-a constumat în prinţesă din epoca lui Mihai Viteazul. Probabil că acel iarmaroc a fost doar o repetiţie palidă a Olguţei Vasilescu pentru adevăratul talcioc de zi cu zi din politica românească.

 

O ipostază alb – negru în care personajul feminin pare rupt din epoca de aur a Hollywood-ului. Dar nu e aşa. În poză o recunoaştem, sub camuflajul ochelarilor de soare, pe Graţiela Drăghici, şefa Agenţiei pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, faimoasă pentru tirada filozofică în care se întreabă „De ce femeia nu poate fi motostivuitor”.

 

 

Deputatul PSD este, în afară de politician, scriitor şi medic anestezist. Într-o apoteoză a spiritului său şi o încununare a meseriei, după această poză în care apare cu ştreangul de gât, poate fi dus acolo unde, de fapt, a stat toată viaţa. La Terapie Intensivă. Bacalbaşa este o oază de poze zurlii pe Facebook. În altele apare alături de pelicani, cu pălărie de turc, lângă boboci care dau în floare sau pur şi simplu râzând cu gura până la urechi prin vacanţe. Pe de altă parte, din când în când, fostul preşedinte al CJ Galaţi împărtăşeşte cu prietenii şi citate şugubeţe: „Că trece tinereţea nu-i mare scofală. Problema e că trece şi bătrâneţea.”

 

 

Deputatul PMP de Vaslui Corneliu Bichineţ se dovedeşte un politician foarte subtil cu această fotografie, în care apare porumbelul păcii cu ramura de măslin în cioc. Dacă ne amintim că acest porumbel apare în Biblie la capitolul cu Noe, ne putem închipui că şi Bichineţ aşteaptă o arcă sau o flotă întreagă cârmuită de preşedintele PMP Traian Băsescu să vină să-l salveze din intemperiile în care se vâră singur în Parlament.

 

 

Fotografia cu Dragnea necesită puţină concentrare. S-o luăm metodic. Liviu Dragnea e înconjurat de tot felul de personaje, care mai de care mai pestriţe. Şeful PSD stă pe vine. Apare lângă un copil înveşmântat în soldat, căruia îi arată o poză cu un joc video de strategie. În spate există şi o faţă bisericească care zâmbeşte. Un microfon de la o televiziune intră-n cadru. Ce lipseşte de aici? Răspunsul corect: un membru infam al SPP.

×
Subiecte în articol: poze politicieni facebook