x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Precizari - Aderarea, amestecata in campania electorala

Precizari - Aderarea, amestecata in campania electorala

19 Noi 2004   •   00:00

Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, ministrul Vasile Puscas si ministrul de Externe, Mircea Geoana, precizeaza programarea conferintei de aderare programata la 23 noiembrie nu are nici o legatura cu campania electorala.

Click pentru a mari imaginea
INTEGRARE. Geoana spune ca 24 noiembrie este doar o data dintr-un calendar tehnic
Vasile Puscas a declarat ieri ca aceasta conferinta face parte dintre etapele tehnice pentru finalizarea negocierilor cu UE. Romania are ca obiectiv finalizarea negocierilor de aderare la UE la Consiliul European din 17 decembrie, data pana la care trebuie parcurse etapele tehnice, se arata intr-o declaratie a lui Puscas. Programarea conferintei de aderare s-a facut cu mai multe luni inainte, nu are nici o legatura cu campania electorala si este "doar un pas tehnic in procesul de negociere", a spus negociatorul-sef. "In cadrul conferintei de aderare, pot fi propuse decizii referitoare la anumite capitole, in functie de procesarea documentelor de negociere de catre Comisia Europeana si Consiliul UE si de deciziile statelor membre", afirma Puscas.

CALENDAR TEHNIC. Si ministrul afacerilor Externe, Mircea Geoana, a precizat ca 24 noiembrie este numai o data dintr-un calendar tehnic privind incheierea negocierilor cu UE, iar acest calendar nu conteaza in contextul in care pe 17 decembrie este programat Consiliul European, care va confirma politic incheierea de catre Uniunea Europeana a negocierilor cu Romania si Bulgaria. "Vreau sa amintesc celor care au interes politic ingust in Romania ca data incheierii negocierilor la final de 2004 pentru Romania si Bulgaria a fost stabilita la Consiliul European din decembrie 2002 si daca cineva crede ca incheierea negocierilor cu Romania in 2004 reprezinta o dimensiune electorala, inseamna ca nu intelege ce inseamna interesul national romanesc", a declarat ministrul Afacerilor Externe. Geoana a mai spus ca nu este dispus sa riste amanarea incheierii negocierilor pentru 2005 si sa se intre astfel intr-o logica de decuplare cu Bulgaria si eventual de cuplare cu Croatia si chiar Turcia, "numai pentru ca o forta politica sau doua din Romania au frisoane la gandul ca ne facem datoria fata de aceasta tara".

×
Subiecte în articol: politic negocierilor