UNINOMINAL ● Guvernul şi-a întocmit propria împărţire
Guvernul şi-a pregătit trei variante de decupaj al colegiilor
electorale, pîndind "moartea" comisiei parlamentare, care mai are la
dispoziţie doar o săptămînă pentru a decupa 31 de judeţe, plus
municipiul Bucureşti.
UNINOMINAL ● Guvernul şi-a întocmit propria împărţire
Guvernul şi-a pregătit trei variante de decupaj al colegiilor electorale, pîndind "moartea" comisiei parlamentare, care mai are la dispoziţie doar o săptămînă pentru a decupa 31 de judeţe, plus municipiul Bucureşti.
Comisia parlamentară de elaborare a codului electoral mai are la dispoziţie doar această săptămînă pentru a finaliza decuparea colegiilor electorale în toate judeţele. Lunea trecută a votat într-o şedinţă doar zece judeţe şi au rămas în aşteptare celelalte 31, plus municipiul Bucureşti. De cealaltă parte, Executivul are deja pregătite trei variante de decupaj electoral, spun surse guvernamentale, aşteptînd "să clacheze" comisia parlamentară pentru a-şi oficializa hărţile.
Faptul că Guvernul şi-a făcut propriul desen al colegiilor electorale este confirmat de liderul PNL Botoşani, Liviu Câmpanu, care spune că a pasat problema prefectului. "Nu cred că parlamentarii trebuie să împartă colegiile electorale, pentru că s-ar putea crede că le-ar trasa după propriile lor interese. Ştiu că MIRA (Ministerul Internelor şi Reformei Administrative – n.r.) a cerut prefecturilor din ţară să facă o propunere de împărţire a judeţelor în colegii electorale şi prefectul de Botoşani a trimis această împărţire. Eu am văzut împărţirea propusă de prefect şi mi s-a părut rezonabilă. Am fost de acord cu ea", ne-a declarat deputatul Câmpanu. Prefectul de Botoşani, Mihai Elvădeanu, susţine însă că n-a trimis la minister propunerea, pentru că deocamdată e treaba comisiei parlamentare să traseze colegiile. "Dacă nu reuşeşte comisia parlamentară, o să trimitem noi o propunere, atunci cînd ne va cere Guvernul", a susţinut prefectul. În alte judeţe, liberalii s-au descurcat şi mai bine. Preşedintele PNL Argeş, deputatul Adrian Miuţescu, ne-a declarat că a trimis comisiei parlamentare propria variantă, pentru că nu a putut discuta cu nici unul dintre reprezentanţii locali ai celorlalte partide. "Preşedintele PSD Argeş, Constantin Niculescu, a intrat în concediu după ce a cîştigat preşedinţia Consiliului Judeţean, iar preşedintele PD-L Argeş, Cristian Boureanu, a plecat după alegeri şi n-am mai dat de el", a explicat Miuţescu.
MAI LA STÎNGA, MAI LA DREAPTA. Întrebat cum a delimitat el colegiile, Miuţescu a fost sincer: după numărul de locuitori şi după amplasarea localităţilor, iar graniţele colegiilor le-a dus mai la stînga sau mai la dreapta, "după cum avem primar în localităţile respective". "De ce să nu recunosc, nimeni nu face ceva fără să ţină cont că există elemente care l-ar putea ajuta, aşa cum sînt primarii în colegiile electorale. Toţi fac aşa. Atît timp cît e omul la mijloc, aşa se întîmplă. Dacă era calculatorul era altceva", ne-a explicat Miuţescu.
Şi la Maramureş împărţeala s-a făcut după culoarea puterii locale, dar de asta se plîng democrat-liberalii. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, spune că a propus o variantă de împărţire a colegiilor în funcţie de zonele de dezvoltare ale judeţului, dar a fost ignorată. "În schimb, liberalii au împărţit în aşa fel municipiul Baia Mare, încît să îi asigure un mandat de deputat lui Radu Stroe", afirmă Man, spunînd că un colegiu din Baia Mare are o extensie în afara oraşului cuprinzînd alte patru localităţi, toate cu primari liberali. "Unde s-au terminat primarii liberali s-au oprit şi ei", susţine Mircea Man.
RESTANŢE. Din cele 30 de judeţe care au mai rămas de delimitat, negocierile n-au avansat în multe dintre ele. La Constanţa, liderul filialei PNL, Gheorghe Dragomir, spune că nu s-a desfăşurat nici o negociere pînă acum, ci doar "o discuţie prealabilă" cu vreo doi parlamentari de Constanţa. "Dacă nu se face delimitarea aici, comisia parlamentară va găsi o soluţie", s-a arătat liderul PNL liniştit. La Prahova s-a discutat, dar nu s-a depus nici o propunere, spune deputatul PNL Adrian Semcu. La Dîmboviţa, partidele n-au negociat, dar nici n-au ce, spune deputatul PD-L Gheorghe Albu, precizînd că viziunile partidelor coincid şi săptămîna aceasta vor trimite comisiei parlamentare propunerile de delimitare.
Deşi pare cea mai importantă circumscripţie, de Bucureşti nu s-a ocupat nimeni. Preşedintele comisiei parlamentare pentru elaborarea codului electoral, liberalul Mihai Voicu, spune că nu a primit decît o propunere de la PNL Sector 6 şi că membrii comisiei au decis să lase Bucureştiul la finalul discuţiei. "Nimeni nu e interesat de Bucureşti pentru că toţi membrii comisiei sînt parlamentari în judeţe", a explicat Voicu. El a adăugat însă că vrea să convoace săptămîna aceasta două şedinţe ale comisiei pentru a finaliza delimitările. Voicu a explicat că, în cazul în care comisia nu va termina de decupat toate colegiile, Guvernul va face acest lucru doar pentru judeţele restante, deciziile luate de comisie pînă la expirarea termenului rămînînd valabile.
Conflict
Deputatul democrat-liberal Valentin Iliescu, membru în comisia de cod electoral, a fost aspru criticat de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, pentru "lamentaţiile sale nesfîrşite" cu privire la delimitarea colegiilor uninominale. "Se tot vaită ca o domnişoară violată, iertaţi-mi expresia «domnişoară», că, vezi Doamne, are cineva ceva cu el în comisia de cod. Acolo există un raport, sînt toate partidele prezente, plus reprezentanţii minorităţilor. Pînă la urmă, într-un sistem democratic, decizia se tranşează prin vot. Aşa s-au configurat diferitele colegii, prin poziţiile diferitelor partide parlamentare. Asta e, adio şi un praz verde!", a spus Iorgulescu. (Carmen Vintilă)Citește pe Antena3.ro