Guvernul a rejectat în urmă cu şase luni proiectul de lege privind interzicerea vânzării produselor etnobotanice, propus de şase deputaţi PSD, pe motiv că lucrează intens la un proiect propriu. Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat totuşi proiectul PSD, iar miercuri Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care, potrivit lui Boc, "prelungeşte" legea pe care o respinsese cu şase luni în urmă.
A fost nevoie de decesul mediatizat al unui adolescent din Bucureşti, din cauza consumului produselor vândute în "magazinele de vise", şi de un scandal de presă, ca premierul Emil Boc să-şi umfle muşchii în faţa Ministerului Sănătăţii cerând finalizarea proiectului. La data de 25.08.2009, Biroul Permanent al Senatului primea avizul negativ al Executivului cu privire la proiectul de lege prin care se propunea pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru vânzarea şi distribuţia produselor etnobotanice "din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic". "Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative în forma prezentată", se arăta în avizul negativ, motivaţia fiind aceea că "la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a hotărât constituirea unui grup de lucru în vederea stabilirii statutului plantelor care conţin principii active cu acţiune halucinogenă şi psihotropă comercializate în prezent în unele magazine din ţară".
În timp ce comerţul cu astfel de droguri înflorea, Executivul bâjbâia după "baze ştiinţifice" pentru a-l interzice. "Misiunea grupului de lucru interinstituţional era de a identifica, pe baze ştiinţifice, substanţele active ce intră în compoziţia respectivelor plante şi, ulterior, clasificarea acestora şi deciderea modalităţii de introducere a modificărilor corespunzătoare în legislaţie", susţinea Guvernul în avizul negativ. Din acest grup au făcut parte reprezentanţi a opt instituţii de stat, printre care Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General de Poliţie şi Patronatul Planta Romanica. Ordonanţa guvernamentală interzice comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate. Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un anumit interval de tranziţie. Premierul Emil Boc a amintit în şedinţa de Guvern că Parlamentul a adoptat un proiect de lege tot în acest domeniu, dar a apreciat că ordonanţa adoptată de Guvern este mai detaliată şi mai completă, reprezentând un act în "prelungirea" legii adoptate de deputaţi.
"Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative În forma prezentată"
Avizul negativ al Guvernului cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, iniţiată de şase deputaţi PSD.
Citește pe Antena3.ro