Premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu sunt aşteptaţi în Parlament la începutul acestei săptămâni. Şeful Guvernului este aşteptat luni în Cameră, la invitaţia PNL, pentru un bilanţ al guvernării, iar şeful statului marţi, în plenul comun, la solicitarea sa, pentru un mesaj de politică internă, informează Mediafax.
Dezbaterile politice organizate la solicitarea grupului parlamentar al PNL cu tema "Situaţia prezentă şi evoluţia socio-economică a României" sunt menţionate în programul Camerei începând de la ora 16.00.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, săptămâna trecută, o solicitare a liderului grupului PNL pentru organizarea în data de 20 septembrie a unei dezbateri, cu participarea premierului Emil Boc, în care să se facă un bilanţ al guvernării şi să fie prezentate măsurile de relansare economică.
În solicitarea PNL, semnată de Călin Popescu Tăriceanu, se arată că la dezbatere trebuie abordate problemele legate de bilanţul acţiunii guvernamentale la nouă luni şi motivele remanierii, de măsurile de relansare economică, de natură fiscală pe care Guvernul le are în vedere, prezentarea unui calendar privitor la revenirea la nivelul anterior al salariilor din sectorul bugetar, precum şi modul de îndeplinire a angajamentelor din programele de guvernare succesive din decembrie 2008 până în prezent.
În programul oficial al premierului Emil Boc nu este prevăzută deocamdată participarea şefului Guvernului la dezbaterea din Camera Deputaţilor.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să se adreseze Parlamentului, în data de 21 septembrie, la ora 15.00, au decis, tot săptămâna trecută, Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Şeful statului, Traian Băsescu, a transmis, în 6 septembrie, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, informându-i că doreşte să adreseze Parlamentului, în 21 septembrie, un mesaj pe probleme actuale de politică internă.
Precedenta şedinţă a Camerelor reunite în care preşedintele Traian Băsescu a adresat Legislativului un mesaj a avut loc în 15 septembrie 2009 , la finalul primului mandat al şefului statului. El a rostit atunci un discurs de bilanţ.
Preşedintele Băsescu a prezentat atunci mesajul în faţa Parlamentului după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legile educaţiei, salarizării unitare a personalului bugetar şi reorganizării unor instituţii şi autorităţi. El a spus că salută "curajul" Cabinetului şi al coaliţiei în a face un pas important pentru modernizarea României.
În actualul mandat, preşedintele Băsescu a transmis preşedinţilor Camerelor scrisori în care solicita adoptarea unor proiecte de lege, precum Codurile de procedură penală şi civilă sau legea ANI.
De asemenea, în luna iulie, şeful statului a anunţat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, în primul rând pentru dezbaterea Legii ANI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 9 septembrie, la o emisiune televizată, că va transmite în această toamnă Parlamentului proiectul de modificare a Constituţiei, care a fost elaborat de Guvern, acesta aflându-se, în prezent, în analiza Preşedinţiei. De asemenea, şeful statului a spus că va încerca să convingă clasa politică să adopte "uninominal adevărat", într-un singur tur de scrutin sau în două tururi.
În 8 septembrie, preşedintele Băsescu a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de intenţie semnate de autorităţile române la Bucureşti, la 16 iunie, actualizată prin Scrisoarea suplimentară de intenţie, semnată la Bucureşti, la 29 iunie.
Parlamentarii PNL au anunţat că nu vor participa la şedinţa Parlamentului din 21 septembrie în care preşedintele Traian Băsescu va susţine un mesaj. O decizie în acest sens a fost luată de Biroul Politic Central al formaţiunii liberale.
"Considerăm că declaraţiile lui Traian Băsescu, indiferent de cadrul în care sunt făcute, nu mai pot fi tratate demult cu seriozitatea şi respectul cuvenite funcţiei pe care acest om o ocupă vremelnic. Apreciem că majoritatea covârşitoare a societăţii româneşti şi-a epuizat resursele de răbdare în faţa arsenalului de minciuni şi vorbe goale al lui Traian Băsescu. Credem că şirul interminabil de insulte adresate românilor, diverselor categorii socio-profesionale pe care încearcă să le învrăjbească sperând la beneficii de imagine, trebuie ignorate cu desăvârşire", susţin liberalii.
PNL a arătat că, pe aceste temeiuri, refuză să mai participe, fie şi involuntar, la "tentativele unui om disperat şi epuizat politic de a recâştiga, prin minciună şi dezbinare, încrederea unei părţi a românilor".
Citește pe Antena3.ro