x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul, suplinitor la Educaţie

Premierul, suplinitor la Educaţie

02 Oct 2009   •   00:00

Premierul Emil Boc a anunţat ieri, pe seară, că în urma demisiei celor nouă miniştri PSD a decis, potrivit Constituţiei, să asigure din rândul membrilor Guvernului interimatul pe o perioadă de maximum 45 de zile, cu actuali membri ai Cabinetului. "Puteam să aştept 15 zile cu miniştri demisionari PSD, însă am decis să pun capăt unei asemenea stări de incertitudine şi să avem în această perioadă de interimat miniştri care să fie responsabili de deciziile care vor fi luate. În intervalul celor 45 de zile de interimat urmează să ne prezentăm la Parlament pentru a obţine un vot pentru validarea noilor miniştri care vor fi propuşi în urma plecării de la guvernare a miniştrilor PSD", a explicat Emil Boc.

Adrian Videanu a anunţat aseară la TVR că premierul Emil Boc a eliberat în şedinţa de guvern secretarii de stat PSD din funcţii, urmând ca astăzi miniştrii interimari de la PD-L să facă noi propuneri. De asemenea el a anunţat că premierul aşteaptă ca membrii PSD cu funcţii de conducere în agenţii şi aparatele descentralizate să aplice "demisia de onoare", precizând că cei care au dat concurs în condiţiile legii ar putea rămâne. Premierul a ţinut să asigure pe toată lumea că Executivul "ţine lucrurile sub control" şi că "ţara este şi va fi guvernată şi nu vor exista derapaje", că cetăţeanul este prioritatea numărul unu, că sunt bani pentru salarii şi pensii, care pensii chiar de ieri au fost mărite, că va sprijini în continuare mediul de afaceri şi că vor continua politica de investiţii publice masive în infrastructură. Şi ca să convingă că-i treabă serioasă, premierul a anunţat că Executivul va aloca, în prima şedinţă care are loc după demisia miniştrilor PSD, adică imediat după declaraţia lui, 364 de milioane de lei, reprezentând subvenţii pentru CFR, 120 de milioane de lei pentru autorităţile locale care au probleme cu plata facturilor la utilităţi şi 110 milioane de lei pentru plata facturilor emise de CET-uri. Plus 500 milioane de lei pentru infrastructura de transport şi 400 de milioane pentru investiţii în şcoli, drumuri judeţene sau locale. Şi a plecat la şedinţa de guvern să dea banii... O şedinţă de guvern foarte scurtă, în care s-a aprobat acordarea a 75 milioane de lei pentru 40 de CET-uri din ţară şi a 10 milioane de lei pentru finanţarea a 1.385 de posturi la companii din industria de apărare, în perioada în care nu există comenzi din partea statului.

20 DE PREFECŢI ÎNLOCUIŢI
Tot în şedinţa de aseară au fost înlocuiţi din funcţie toţi cei 20 de prefecţi propuşi de PSD, cu: Davidescu Gheorghe (Argeş), Bălan Claudiu (Bacău), Beganu Paul (Buzău), Popa Dumitru (Brăila), Enciu Nicolae (Călăraşi), Palaz Claudiu Iorga (Constanţa), Georgescu Eugen (Dolj), Păun Ionuţ Cosmin (Galaţi), Stănişteanu Sergiu Noruţ (Giurgiu), Andrei Vasile Liviu (Gorj), Gligor Dorin Ovidiu (Hunedoara), Teculescu Petru Mădălin (Ialomiţa), Tomaşeschi Sava Dragomir (Iaşi), Moisiu Leonid Augustin (Olt), Dobre Adrian Florin (Prahova), Todea Andrei Barbu (Sălaj), Niţulescu Teodor (Teleorman), Iftimoaie Ciprian Constantin (Vaslui), Ungureanu Petre (Vâlcea) şi Oprea Ion (Vrancea).

ŞEFI NOI LA JANDARMERIE ŞI DGIPI
Ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, a anunţat la rândul său că generalul Olimpiodor Antonescu, şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, a fost numit la conducerea Jandarmeriei Române şi Ştefan Zaharia Pop va prelua şefia Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Informativă (DGIPI). Nicolae Tutilescu a fost numit secretar de stat la Departamentul Schengen, iar Dan Fătuloiu la Departamentul de ordine publică, a anunţat Blaga. (Florina Zăinescu)

Componenţa Guvernului

Emil Boc, premier şi ministru interimar al Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei şi ministru interimar al Afacerilor Externe.

Adriean Videanu, ministrul Economiei şi ministru interimar al Sănătăţii.

Radu Berceanu, ministru al Transporturilor şi ministru interimar al Agriculturii. Elena Udrea, ministrul Turismului şi ministru interimar al Mediului.

Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice şi ministrul interimar al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor şi ministru interimar al IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Sorina Luminiţa Plăcintă, ministrul Tineretului şi Sportului şi ministru interimar pentru Relaţia cu Parlamentul.

Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, ministru interimar al Administraţiei şi Internelor şi vicepremier interimar.

×
Subiecte în articol: politic