x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa internationala despre criza politica din România

Presa internationala despre criza politica din România

16 Ian 2018   •   06:43
Presa internationala despre criza politica din România

Premierul român, Mihai Tudose, a fost nevoit să demisioneze luni ca urmare a unui conflict cu preşedintele Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, la mai puţin de şapte luni de la retragerea predecesorului său.

 


"Plec cu fruntea sus", a declarat Mihai Tudose, 50 de ani, la finalul unei şedinţe de urgenţă, la Bucureşti, a Comitetului Executiv Naţional al PSD în care i-a fost retras sprijinul politic. El a precizat că nu va asigura interimatul. Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat şi el, scrie dpa.

Această demisie intervine în ajunul unei vizite istorice în România a premierului japonez, Shinzo Abe, care urma să fie primit de Mihai Tudose, în cadrul unui turneu în Europa Centrală a şefului guvernului nipon. Titular al portofoliului Economiei în două guverne anterioare, Mihai Tudose a fost propus prim-ministru de Liviu Dragnea, în iunie, dar relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat rapid.

Într-un interviu la televiziune, Mihai Tudose l-a acuzat pe Liviu Dragnea, care nu poate ocupa funcţia de premier din cauza unei condamnări la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, că ia decizii fără să se consulte cu ceilalţi responsabili ai partidului. În urmă cu trei luni, Mihai Tudose a mai provocat furia lui Liviu Dragnea impunând o remaniere guvernamentală.

"Tensiunile dintre Tudose (...) şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea, au erupt săptămâna trecută când prim-ministrul i-a cerut ministrului de interne, un aliat apropiat al lui Dragnea, să demisioneze, acuzând-o public de minciună", scrie Reuters, adăugând că "Dragnea ţine ferm în mână atât asupra partidul aflat la guvernare, cât şi guvernul" .

Liviu Dragnea a mai contribuit, în iunie, la căderea guvernului social-democrat condus de Sorin Grindeanu, devenit "prea independent" în opinia sa.

Întrebat de jurnalişti, Liviu Dragnea a afirmat luni seară că a avut "mână proastă de două ori" în privinţa premierilor şi a dat asigurări că marţi nu va mai face aceaşi greşeală. Retragerea lui Mihai Tudose trebuie aprobată oficial de preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis.

Ca urmare a crizelor politice repetate din rândul majorităţii, şeful statului român şi-a exprimat în octombrie îndoiala legată de "capacitatea PSD de a guverna", lăsând să se înţeleagă că ar putea refuza să desemneze din nou un membru al acestui partid pentru a forma guvernul.

PSD, moştenitor al fostului partid comunist, a provocat un val de indignare fără precedent în iarnă în România când a încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie. Confruntat cu manifestaţii uriaşe, guvernul a fost nevoit să dea înapoi.

Majoritatea a aprobat însă în decembrie o controversată reformă a justiţiei, existând posibilitatea, potrivit criticilor acesteia, de a se reduce independenţa justiţiei şi a restrânge prerogativele Direcţiei Naţionale Anticorupţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: criza politica romania afp dpa reuters