x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa, libera de influente politice

Presa, libera de influente politice

20 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
SFAT - Scheele a vorbit la Focsani despre libertatea de exprimare Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Sheele, considera ca in Romania exista mai multe firme de mass-media decat ar justifica piata de publicitate si numarul consumatorilor.
CARMEN VINTILA

PRIORITATE. Jonathan Scheele considera important ca autoritatile sa se ocupe de cazurile de agresare ale ziaristilor, care au crescut ingrijorator anul trecut
Jonathan Scheele a participat ieri la un seminar organizat la Focsani pe tema libertatii de exprimare. Potrivit Rompres, oficialul a precizat ca a decis sa aiba o astfel de intalnire in aceasta localitate fiindca aici "a vazut mai multe articole de presa legate de incalcarea libertatii mass-media". Scheele a tinut sa sublinieze ca acum exista mult mai multe firme de mass-media fata de cat ar justifica piata de publicitate si numarul consumatorilor. "Acest lucru arata ca cei care ofera publicitate pot influenta politica editoriala, iar asta nu se poate rezolva decat prin dezvoltarea economica si, bineinteles, printr-un comportament decent al celor care ofera publicitate. In esenta, ceea ce este important este ca autoritatile din Romania sa dezvolte o presa care sa nu fie influentata de interese politice", a precizat Scheele. El a adaugat ca s-a bucurat sa auda din partea noului Guvern, chiar din primele discursuri, ca libertatea de exprimare este o prioritate.

IMPRESIE. Totodata, Scheele s-a declarat impresionat de ceea ce a spus presedintele Traian Basescu institutiilor statului, dupa alegeri, in mod repetat, respectiv ca "nu ati schimbat stapanul politic. Va cer doar sa va faceti treaba corect". Oficialul european a subliniat ca este important ca autoritatile sa se ocupe de cazurile de agresare a ziaristilor, care au crescut ingrijorator anul trecut si, de asemenea, sa fie oprite si pedepsite toate incercarile de a bloca distributia legala a unui ziar. El a adaugat ca un jurnalist nu trebuie judecat in baza Codului Penal pentru ceea ce a scris, prevederile Codului Civil fiind suficiente.

INTERLOCUTORI TRANSPARENTI. Oficialul european a mai afirmat ca o presa libera are nevoie de ziaristi care, la randul lor, au nevoie de interlocutori transparenti, ceea ce arata ca libertatea presei din Romania este legata de functionarea statului de drept si de transparenta de care dau dovada institutiile. "Noi credem ca libertatea presei este un subiect foarte important, fiindca starea libertatii mass-media in orice tara oglindeste si starea statului de drept. In nici o tara situatia mass-media nu este perfecta. In Romania nu vom avea o presa perfecta, dar nu este nici un secret faptul ca mai exista probleme in mass-media din Romania", a precizat Scheele. Pe de alta parte, oficialul a apreciat ca s-au depus mari eforturi, astfel incat Romania sa primeasca statutul de economie functionala si a subliniat ca acum, poate, ar fi nevoie de eforturi pentru a asigura UE ca exista si mass-media functionale in Romania, fiindca libertatea presei face parte din valorile fundamentale ale Uniunii.

PERICOL
"Cei care ofera publicitate pot influenta politica editoriala, iar asta nu se poate rezolva decat prin dezvoltarea economica si, bineinteles, printr-un comportament decent al celor care ofera publicitate"
Jonathan Scheele - seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti
×
Subiecte în articol: politic romania scheele mass-media