x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele CJ Călăraşi, reclamat de ANI pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Preşedintele CJ Călăraşi, reclamat de ANI pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

28 Dec 2011   •   08:29
Preşedintele CJ Călăraşi, reclamat de ANI pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu George Filipescu, este reclamat de ANI pentru conflict de interese si abuz in serviciu, dupa ce in 2009 si 2010 a semnat hotarari privind bugetele judetului prin care au fost alocati peste un milion de lei pentru doua asociatii conduse de acesta.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma evaluarii, indicii referitoare la posibila savarsire de catre Raducu George Filipescu a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, se arata intr-un comunicat de miercuri al institutiei.

Potrivit Codului Penal, "conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...), pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Astfel, in urma evaluarilor incepute in 20 iulie, inspectorii ANI au constatat ca Raducu George Filipescu, in exercitarea atributiilor de serviciu, a participat la vot si a semnat hotararile de aprobare a bugetelor judetului Calarasi pentru 2009 si 2010, prin intermediul carora a fost alocata suma totala de 1.045.000 de lei catre cele doua asociatii de dezvoltare intercomunitara Ecoaqua si Ecomanagement Salubris, in cadrul carora acesta detine calitatea de presedinte si functia de presedintele al Consiliului Director.

Raducu George Filipescu exercita, in prezent, al doilea mandat consecutiv de presedinte al Consiliului Judetean Calarasi. In timpul exercitarii celui de-al doilea mandat de presedinte al CJ Calarasi (2008 - 2012) au fost infiintate, prin hotarari ale Consiliului Judetean Calarasi, cele doua asociatii de dezvoltare intercomunitara, persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publica, avand drept scop finantarea, organizarea si reabilitarea serviciilor de utilitate publica de alimentare cu apa si canalizare si de colectare a deseurilor reziduale, la nivelul judetului Calarasi.

Totodata, potrivit ANI, in 1 septembrie 2009 a fost infiintata SC Ecoaqua SA Calarasi, avand ca actionari/ asociati toate unitatile administrativ-teritoriale ale Asociatiei de dezvoltare intercomunitara Ecoaqua, iar CJ Calarasi, prin Raducu George Filipescu, este actionarul principal al societatii comerciale.

"Filipescu Raducu-George a votat si semnat Hotararile Consiliului Judetean Calarasi nr. 32/2009 si nr. 25/2010 privind aprobarea bugetului Judetului Calarasi pe anul 2009, respectiv pe anul 2010. Prin intermediul celor doua hotarari a fost aprobata si alocata suma totala de 1.045.000 lei catre cele doua asociatii de dezvoltare intercomunitara, Ecoaqua si Ecomanagement Salubris, in cadrul carora Filipescu Raducu-George detine calitatea de Presedinte si functia de Presedintele al Consiliului Director", precizeaza ANI in comunicatul citat.

Astfel, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre Raducu George Filipescu a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Agentia Nationala de Integritate mentioneaza ca, pana in prezent, a mai constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala in cazul lui Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis, Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila si Vasile Pruteanu, presedintele CJ Neamt.

×