Fostul președinte al Camerei Deputaților Ludovic Orban și-a anunțat, ieri dimineață, în plenul Parlamentului demisia din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal. Acesta a precizat că nu demisionează încă și din partid și că gestul lui este „o mică formă de protest”. „Nu pot fi părtaș la acest mod de a face politică. Obligația morală pe care o am față de cetățenii care au avut încredere e de a-mi respecta angajamentele pe care le-am luat în campania electorală față de ei. Din păcate, azi nu am altă soluție, pentru a fi consecvent în onorarea acestor obligații morale, decât de a mă despărți, sper eu temporar, de colegii mei din grupul parlamentar”, a precizat fostul lider al PNL.
Conform lui Ludovic Orban, s-a creat o criză politică artificială din motive pe care nu le-a înțeles niciun cetățean român. „Sunt convins că mulți nu înțelegeți, a fost făcut praf un partid politic, a fost făcută praf coaliția. În plină criză a fost un circ politic pe care majoritatea populației îl respinge. (…) Numai lobotomizat aș putea sta complice la acest atentat contra interesului național. Sunt un om care își iubește țara, această decizie este o mică formă de protest. Nu îmi dau încă demisia din PNL, e partidul căruia i-am dedicat întreaga viața matură politică.
Deputații PNL să renunțe la golf, PNL trebuie să se întoarcă cu fața la cetățean și cu spatele la chiriașul de la Cotroceni. Să fim consecvenți angajamentului luat de a dezvolta România. Am construit o coaliție care, de bine, de rău asigura o stabilitate. La ora actuală nu avem nimic, țara plutește în derivă, cel care trebuie să stea la cârmă probabil pescuiește sau a fugit la schi”, a adăugat Ludovic Orban.
Fratele mai mare, scos la pensie de la Palatul Cotroceni
Iar aceasta nu este singura pierdere pe care Klaus Iohannis o suferă din partea familiei Orban. Tot ieri, președintele l-a eliberat, la cerere, din funcția de consilier prezidențial - Departamentul Afaceri Europene, pe Leonard Orban, fratele lui Ludovic Orban, începând cu 1 noiembrie, pentru a se pensiona. Totodată, șeful statului l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Între mai 2001 şi aprilie 2005, Leonard Orban a fost negociator adjunct şi, ulterior, negociator şef cu Uniunea Europeană. Este semnatar al Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană (25 aprilie 2005, Luxemburg). A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, în perioada decembrie 2004 - decembrie 2006.
În ianuarie 2007, Leonard Orban a devenit primul comisar român. Între ianuarie 2007 şi februarie 2010 a îndeplinit funcţia de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului. În perioada 2010 - septembrie 2011, Leonard Orban a fost consilier prezidenţial pentru Afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Între septembrie 2011 şi decembrie 2012, a fost ministrul Afacerilor Europene, responsabil cu domeniul afacerilor europene şi al fondurilor europene. Este autor a numeroase articole şi studii publicate atât în presa din România, cât şi în cea internaţională, privind afacerile europene şi domeniul multilingvismului. În 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la aderarea României la NATO. Leonard Orban a fost numit consilier prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.