x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedinţia explică de ce a acordat titlul de "Luptător cu rol determinant"

Preşedinţia explică de ce a acordat titlul de "Luptător cu rol determinant"

09 Sep 2015   •   18:59
Preşedinţia explică de ce a acordat titlul de "Luptător cu rol determinant"
Sursa foto: Dragos Asaftei

Administraţia Prezidenţială precizează că decizia acordării titlurilor de "Luptător cu rol determinant" revine Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 şi Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Potrivit sursei citate, titlul de "Luptător cu rol determinant" a fost instituit prin OUG 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Actul normativ prevede că propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost înaintate de Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

"Conform documentaţiei transmise Administraţiei Prezidenţiale, procedura s-a desfăşurat la nivelul instituţiilor abilitate de lege. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, revine în totalitate, din punctul de vedere al legalităţii şi oportunităţii, Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 şi Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989. Acestea din urmă sunt singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare", precizează Administraţia Prezidenţială.

Conform Preşedinţiei, în temeiul OUG 95/2014, constatând respectarea îndeplinirii procedurilor legale, preşedintele Klaus Iohannis a emis decretul privind acordarea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant".

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" pentru 505 persoane. Printre cei care au primit acest titlu se află actorul Alexandru Arşinel, Gelu Voican Voiculescu şi fostul parlamentar Grigore Zanc.

×