x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Previziune - Guvern minoritar fara Tariceanu

Previziune - Guvern minoritar fara Tariceanu

de Oana Stancu Zamfir    |    03 Oct 2006   •   00:00
Previziune - Guvern minoritar fara Tariceanu

Presedintele Traian Basescu a declarat aseara, la Realitatea TV, ca dupa 1 ianuarie 2007 ar putea avea loc o regrupare pe scena politica din care sa rezulte un guvern minoritar, redus numeric, din care insa premierul Calin Popescu Tariceanu sa nu faca parte. Nici alegerile anticipate nu sunt excluse de presedinte.

Inlocuirea premierului Tariceanu dupa 1 ianuarie 2007 este un lucru "necesar si oportun", a aratat aseara presedintele Traian Basescu intr-o emisiune televizata. El a "schitat" o "varianta posibila" de guvernare dupa momentul integrarii, ca urmare a unei regrupari a partidelor, pentru unele dintre ele ramanerea la guvernare dovedindu-se "paguboasa". "E posibil sa se mearga cu un guvern minoritar, redus la dimensiunile unui guvern european, cu 14-15 ministri. E posibil - si aici se va vedea diferenta dintre oameni de stat si simplii politicieni - e posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier si formarea unui nou guvern. E posibil, dar asta tine de premier, nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara si pentru relansarea unei guvernari. Aici discutam de o varianta necesara si oportuna", a spus Traian Basescu.

FARA PSD. Din acest nou guvern este "exclus" sa faca parte si PSD, a spus presedintele: "Cu acest PSD, de azi, este imposibil sa guvernezi. S-a schimbat prea putin si prea greu. Exclud posibilitatea formarii unei majoritati in care eu, ca presedinte, sa accept intrarea la guvernare a PSD inainte de expirarea mandatului electoral". Traian Basescu nu a exclus insa nici varianta alegerilor anticipate. "Sunt o solutie decat sa ne taraim inca doi ani", a spus el, facand o punte cu alegerile pentru Parlamentul European, care sunt preconizate pentru aprilie-mai. Seful statului a aratat insa ca faptul ca ele nu s-au facut pana acum este "o rusine", Romania fiind "in situatia penibila" de a fi primita in UE fara a putea sa si voteze, intrucat nu are parlamentari.

TARICEANU, UN "OARECARE". Pentru ca l-a caracterizat drept "un jucator cu PSD", premierul Tariceanu a mai primit o replica taioasa de la Traian Basescu: "Cand prietenul dumnealui finanta PSD, eu eram tarat prin toate anchetele cu putinta de catre PSD si aveam o viata grea la Primaria Capitalei. Mi se pare greu de acceptat ca orice politician sa spuna ca Basescu face jocuri cu PSD sau intentioneaza sa faca aliante cu PSD", a spus seful statului care, iritat, a uitat probabil in ce functie se afla si a spus: "Sunt presedintele singurului partid care are scris in program ca nu face alianta cu PSD".

MAIOR, "ECHILIBRAT". Basescu a explicat ca l-a desemnat pe George Maior la sefia SRI pentru ca a vrut sa scoata serviciile de sub suspiciunea ca sunt manipulate de presedinte, de putere sau de opozitie si sa ofere un real control democratic asupra lor, aratand ca nu poate fi acuzat ca nu s-a consultat cu partidele intrucat avea de la PNL un portret robot conform caruia seful SRI trebuia sa fie civil si nu un apropiat al sau. "Iaca! E civil si nu e un apropiat al meu!", a conchis presedintele, aratand ca Maior este un om "echilibrat in interventii publice" si dincolo de orice suspiciune.

GEOANA, REFUZAT DE VADIM
Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a propus sa se intalneasca cu toti liderii partidelor parlamentare, inclusiv cu premierul Tariceanu, pentru a-i convinge sa il voteze pe George Maior la sefia SRI. Geoana a reusit sa se intalneasca ieri doar cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar fara succes, peremistii mentinandu-si pozitia de a vota contra. Vadim a spus ca i-a cerut liderului PSD un singur motiv pentru care PRM sa voteze "doi oameni care sunt straini de lumea serviciilor secrete", insa argumentele acestuia nu l-au convins. Astazi, George Maior si Claudiu Saftoiu, propusi pentru conducerea SRI si SIE, vor fi audiati de parlamentarii din comisiile de control al celor doua servicii. Cei doi isi vor prezenta in fata alesilor obiectivele pentru posturile la care aspira, interesant fiind rolul lui Maior, care, in calitate de membru al Comisiei SIE, va participa la audierea lui Saftoiu. (L.D., C.V.)

×
Subiecte în articol: politic psd