x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primaria Capitalei - Videanu, in conflict cu Basescu

Primaria Capitalei - Videanu, in conflict cu Basescu

29 Mai 2005   •   00:00

Traian Basescu nu-l mai vrea presedinte al PD pe Videanu, inchizandu-i acestuia poarta dupa poarta sub pretextul ca e prea moale. In realitate, cei doi se afla intr-un conflict deschis dupa ce Videanu a anuntat ca vrea sa-i schimbe pe directorii lui Basescu din Primaria Capitalei.

  • de OANA STANCU, MONICA C. ANDREI
  • POLITIC
  • Videanu, la mana lui Traian Basescu

    LA COLT. Primarul Videanu nu se mai afla in gratiile presedintelui Basescu, asa cum era pe vremuri
    Iese Frunzaverde, intra Boc. Iese Videanu, intra Blaga. Ies toti la iarba verde la Cotroceni si presedintele le spune: "Nu-l mai vreau pe Blaga, sa candideze tot Videanu". De ce? Ca sa piarda. In ultimele zile, in PD se joaca un film prost. In fiecare zi se mai anunta sau se mai retrage cate un candidat. Rolul principal al comediei i-a fost distribuit lui Adriean Videanu. Altadata pion important in partid. Traian Basescu voia sa-l faca prim-ministru. A ajuns doar vicepremier. Nu-i nimic, il consoleaza presedintele, du-te tu la Primarie si te fac si sef de partid. Si s-a dus. Dupa care isi anunta si candidatura la sefia PD. Se fac jocurile. Intelegere maxima intre liderii PD: Videanu - presedinte, Boc - prim-vicepresedinte, Blaga - secretar general. Gresit! Un drum la Cotroceni si toata strategia pica. Traian Basescu nu agreeaza candidatura unica, invocand "democratia" din PSD. Ii cere lui Vasile Blaga sa candideze si el. Blaga refuza, invocand prietenia cu Videanu. Ba chiar face si declaratii publice ca nu va candida. Basescu insista, Blaga nu cedeaza. Presedintele se reorienteaza: Emil Boc. Liderul interimar al PD, mai ascultator, isi anunta candidatura. Inca un drum la Cotroceni: "Vasile, trebuie sa te duci pe lista lui Boc de sustinatori, ca sa echilibrezi situatia". Vasile, tot fidel lui Adriean. Boc se aliaza cu Frunzaverde. Se adauga semnalul de sustinere "din deal". Intalnire de taina Videanu-Blaga, se retrage Videanu, ramane Blaga, care are cele mai mari sanse sa castige sefia PD, indiferent cine i-ar fi contracandidat. Drumul trei la Cotroceni: joi seara. Presedintele ii cere lui Blaga sa nu candideze, sa conduca sedinta Conventiei si sa-l lase pe Videanu in joc. De ce? Sa-si rupa gatul. In fata unui Boc sustinut de Basescu, sansele lui Videanu scad considerabil.

    MOTIVUL. Ce are Basescu impotriva lui Videanu. "E prea moale si e prieten cu Berceanu", transmite el pe canale neoficiale. O data cu el vin la putere si Radu Berceanu, si Vasile Bran, si Vasile Nistor, iar planul de intinerire a conducerii PD se duce pe Apa Sambetei. Ba, mai mult, e si periculos sa cumuleze si functia de primar, si functia de presedinte al PD, spune Basescu, uitand ca s-a aflat timp de trei ani fix in aceeasi situatie.

    In realitate, marul discordiei nu se afla in PD, ci la Primaria Capitalei. Imediat dupa ce a fost ales, Videanu s-a apucat sa declare ca face o analiza a activitatii subalternilor sai si in trei luni va decide cine ramane si cine pleaca. Intr-un interviu acordat BBC pe 17 mai, noul primar este intrebat daca este multumit de subalternii sai. "Sigur ca e loc si de mai bine. Mi-as dori mai multa determinare si initiativa", raspunde el. "Veti taia capete?", e intrebat. "Daca nu au performanta, da, fara nici un fel de rezerva. In trei luni, imi voi da seama de performantele lor."

    AUDIT. Videanu tocmeste o firma de audit: "Profile International" sa le faca angajatilor din Primaria Capitalei profilul psihologic. Cui? Oamenilor lui Basescu. Unde? In Primaria lui Basescu. Iar Basescu afla. Videanu urca Dealul Cotroceniului. "Ce vrei, ma, sa-l schimbi pe Bold (n.r. - Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei, in functie de pe vremea lui Halaicu si bine intrat in gratiile lui Basescu)? Adica eu nu l-am schimbat si il schimbi tu? O sa vezi ca n-o sa poti!" "Domnu’ presedinte, incerc!" "Ba, tu tine minte ca ai ajuns primar pe locul meu. Ca daca te trimiteam sa candidezi la Ciorogarla, nu te alegea nici dracu’", ne-au relatat surse bine informate dialogul dintre cei doi.

    LISTA. Bold este doar unul pentru care Basescu l-a chemat la raport pe Videanu. Lista continea nume mult mai grele din Primaria Capitalei, la care Videanu a renuntat intre timp. Initial, lista o includea pe faimoasa Cristiana Parvulescu, "blonda de la Integrare" devenita intre timp roscata si premianta BERD, Virgil Carstea, seful de la parcuri, un om de incredere al fostului primar general, actual presedinte, si Luminta Mihutu, directorul AFI, care i-a alocat lui Basescu vila din Mihaileanu. Dupa discutia de la Palat, ei nu se mai afla pe lista de concedieri. Au ramas in schimb Adrian Bold, Gheorghe Aron, directorul RATB, Virgil Ramba, directorul RADET, Cristina Setran, directorul executiv la Evidenta Proprietate si Cadastru, si Valeriu Ilie, directorul adjunct de la Transporturi si Semaforizare.

    Surse din Primarie ne-au declarat ca in aceste zile se finalizeaza noua organigrama a Municipalitatii, la finalul careia vom afla cine conduce Primaria Capitalei: Videanu sau Basescu?

    SCANDALUL GAYFEST
    FORTAT. Intr-un final, marsul homosexualilor a fost aprobat in Capitala
    Ultima confruntare dura intre primarul Videanu si presedintele Basescu s-a petrecut chiar public, saptamana trecuta, din cauza deciziei lui Videanu de a nu aproba, initial, marsul homosexualilor. Intrebat public cum comenteaza refuzul primarului general, Basescu - cel care in campanie afirma ca 20% din romani sunt homosexuali si se declara in favoarea casatoriilor dintre acestia - a aratat ca este o eroare care ne intoarce inapoi cu 20 de ani. A doua zi dimineata, spun surse din Primarie, Basescu a pus mana pe telefon si i-a cerut lui Videanu, pe un ton vehement, sa aprobe imediat marsul. Mitingul a fost aprobat, dar, orgolios, Videanu a pasat decizia secretarului general al Primariei, Dumitru Stanescu.
    ×
    Subiecte în articol: basescu politic capitalei videanu blaga