PDL se pregăteşte să modifice Legea alegerilor locale şi Legea administraţiei publice locale, depunând în Parlament, la începutul acestei sesiuni, un proiect prin care primăriile vor fi puse sub stăpânire politică monocoloră. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat pentru Junalul Naţional că modificările care vor fi aduse celor două legi vor viza atât modalitatea de alegere a primarilor, cât şi statutul şi atribuţiile primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. „Ne gândim la schimbarea raporturilor dintre primar şi viceprimar. Acesta din urmă nu ar trebui să mai fie consilier local. El ar putea fi ales direct, candidând în echipă cu primarul, sau ar putea fi ales de consiliul local, dar nu dintre consilieri. Încă nu am clarificat modalitatea de alegere, dar oricum nu ar trebui să mai fie consilier”, a explicat Oltean. Alte modificări vizează reducerea numărului de consilieri judeţeni şi locali şi alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, aşa cum este ales acum preşedintele consiliului judeţean. Ioan Oltean a mai declarat că PDL vrea şi sporirea atribuţiilor preşedinţilor de consilii judeţene. „Acum sunt aleşi uninominal, sunt învestiţi cu vot direct, dar nu au atribuţii prea mari”, a justificat Oltean intenţiile PDL.
Proiectul de modificare a celor două legi, care va fi înaintat Parlamentului de Guvern, poartă semnăturile lui Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, şi Gheorghe Flutur – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Cum până la alegerile locale mai este doar un an şi jumătate, pedeliştii răsucesc pe toate feţele legile referitoare la administraţia publică locală pentru a-şi maximiza şansele de câştig. Surse politice spun că pedeliştii încearcă să-şi creeze condiţiile pentru a-şi păstra cel puţin actualii primari şi preşedinţi de consilii judeţene, care, în funcţie fiind, pleacă cu prima şansă, iar alegerea într-un singur tur de scrutin i-ar ajuta. Elena Udrea promitea şi ea că Legea Capitalei va fi adoptată până la 1 iulie 2011, adică până la sfârşitul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie.
Oltean a declarat că modificarea alegerilor locale se va face înaintea modificării Legii alegerilor parlamentare, pentru că este „mai urgentă”. Preşedintele Traian Băsescu a cerut în urmă cu o săptămână modificarea legislaţiei electorale, referindu-se însă indirect la cea referitoare la alegerile parlamentare. „Cred că se apropie un eveniment pentru care nu ar trebui să lăsaţi lucrurile pe ultima sută. Eventual, dacă aveţi de făcut modificări la Legea electorală, faceţi-le în timp util, şi nu pe ultima sută, cum s-a făcut în legislatura trecută”, declara Traian Băsescu la Guvern pe 6 ianuarie.