x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prinsi in mrejele caracatitei Patriciu

Prinsi in mrejele caracatitei Patriciu

de Carmen Vintila    |    Florina Zainescu    |    Dana Piciu    |    02 Iun 2006   •   00:00
Prinsi in mrejele caracatitei Patriciu

Politicienii liberali, membri in Insti-tutul pentru Libera Initiativa (ILI), ca si cei indicati de procurori ca au incasat onorarii de la aceasta fun-datie finantata de Dinu Patriciu, se jura ca nu au luat nici un ban, fiind vorba de o activi-tate benevola. Mai mult, unii sustin ca au si adus de acasa.

Politicienii liberali membri in Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), ca si cei indicati de procurori ca au incasat onorarii de la aceasta fundatie finantata de omul de afaceri Dinu Patriciu se jura ca nu au luat nici un ban, fiind vorba de o activitate benevola.

Potrivit verificarilor facute de procurorii de la Instanta Suprema, printre persoanele care au fost platite cu titlu de "onorarii" pentru diverse prestatii de catre Fundatia ILI, se numara fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, ministrul Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, fostul consilier prezidential Dorin Marian, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, Cosea Dumitru, Andrei Alexandru, Valean Adina, Radu Boroianu, Pavel Antoniu, Cojocaru Wanda.

CONTURILE. Din conturile Dan Patriciu, TRG Rompetrol SA, Rompetrol Chemicals Romoil, PNL au fost virate 104.159.360.971 de lei in conturile Fundatiei ILI, bani suspectati a proveni din infractiunile ce ar fi fost comise de omul de afaceri si de partenerii lui. Prin contul RoBACXoooooooo31176310 ROL s-au rulat 53.877.792.401 lei. Contul Ro27 BACXoooooooo31176310 RON, a avut un rulaj de 531.968 RON adica 5.319.618.000 de lei vechi. Prin contul RoBACXoooooooo31176021 USD s-au rulat 1.450.383 de dolari, echivalentul a 44.961.885.570 de lei.

PLATILE. Din Consiliul Director al Fundatiei ILI fac parte Dinu Patriciu, Cristian Boureanu, Calin Popescu Tariceanu, Dan Rusanu, Crin Antonescu. Din banii intrati in conturile fundatiei s-au platit onorarii personalitatilor numite mai sus ori s-au facut plati catre trezorerie (impozite, fond solidaritate), plati catre Ziua, Icar, Happy Tour etc. Au fost ridicati bani in numerar si s-au facut transferuri catre alte fundatii, cum ar fi Mathesis, Danubius, Lambda, Horia Rusu.

BOUREANU. La randul sau, deputatul liberal Cristian Boureanu a sustinut ca niciodata membrii din Consiliul Director nu au fost remunerati. "Deci, eu nu am luat niciodata de la infiintare si pana acum nici un fel de suma de bani din fundatie. Mai mult decat atat, pentru mine personal precizez ca nu am primit nici un fel de sprijin in campania electorala sau vreun pont de la Fundatia Libera Initiativa", a spus Boureanu. Totodata, el a aratat ca in ultimii patru ani nu a mai participat la vreo sedinta a Consiliului Director. Boureanu a mai spus ca din cate stie a existat o hotarare prin care numai personalul angajat sa fie remunerat.

TARICEANU. "In primul rand, nu a luat bani, si primul-ministru, atunci cand face parte din consilii de conducere ale unor fundatii, niciodata nu face acest lucru contra unor sume de bani, e o activitate benevola. Si, in al doilea rand, era normal sa cereti un punct de vedere si sa va informati inainte, sa intrebati daca primul-ministru face aceasta activitate contra unei sume de bani inainte de a publica acele informatii. Nu este normal ca sa formulam numai suspiciuni fara sa aducem dovezi. Si mai ales sa ridicam semne de intrebare legate de un document public asumat prin semnatura de primul-ministru, fara sa avem nici un fel de probe legate de acest subiect", a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, intrebata cati bani a luat premierul Calin Popescu Tariceanu de la Fundatia ILI. Nici presedintele Camerei Bogdan Olteanu nu a primit, dar nici nu a dat bani la fundatie. El sustine ca nu a participat la nici o intalnire a ILI.

MELESCANU. "Nici unul dintre cei care suntem membri fondatori nu am fost retribuiti pentru aceasta treaba, sunt actiuni in care ne-am implicat si, daca vreti, chiar am contribuit la ele prin prezenta noastra, prin activitatea pe care am avut-o, fara a avea nici un fel de foloase materiale. Ba eu pot sa spun ca am dat din buzunar, am mers cu masina mea la diferite actiuni pe banii mei", ne-a declarat liberalul Teodor Melescanu. El a mai aratat ca daca cineva va demostra cu documente ca a luat "cinci lei" de la ILI ii doneaza la casele de copii.

NICOLAI. "Acuzatiile aduse membrilor fundatiei sunt de un penibil extraordinar. Ca membrii fondatori eu nu am facut parte din personalul retribuit", a spus la randul ei Norica Nicolai, senator PNL. "Nu-i problema mea de unde vin banii, ci a Consiliului de Administratie, care se ocupa de asta", a adaugat Nicolai.

"NU E O LEGATURA NEFIREASCA"
"Este indusa ideea ca membrii colegiului de conducere au primit onorarii, desi aceste functii sunt, in esenta, onorifice si, prin urmare, nu sunt remunerate (...). Nu este nici un secret si nici o legatura nefireasca faptul ca am beneficiat, inca de la infiintare, de sprijinul uneia dintre cele mai mari companii private romanesti - Grupul Rompetrol, si nu Grupul Dinu Patriciu, cum poate in mod eronat au fost informati autorii articolului. (...) O mare companie privata, ca Rompetrol, trebuie sa resimta ca o datorie fata de societate alocarea unor resurse, in conditiile stabilite de lege, pentru sustinerea unor astfel de demersuri. (...) In ce priveste platile efectuate de ILI, acestea au vizat serviciile aduse, la momentul respectiv, de diferiti furnizori, fie ei edituri (Ziua), firme sau alte fundatii, cu care am avut legaturi exclusiv contractuale. Ceea ce nu intelegem este de ce in enumerarea facuta de autorii articolului apar si platile catre Trezorerie, lucru obligatoriu si normal pentru orice contribuabil care isi plateste taxele si impozitele datorate statului. Nu este o operatiune suspecta, cum de altfel nu sunt nici celelalte", a precizat ieri directorul general al Fundatiei ILI, deputatul PNL Adina Valean. (Violeta Fotache)

"NU AM INCASAT NIMIC DE ACOLO"
"Pentru mine nu e nimic nou in povestea asta", a declarat ieri liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu (foto), precizand ca informatiile publicate au mai aparut inclusiv in declaratiile facute de fostul consilier prezidential Elena Udrea. "Interesant este faptul ca ma acuzati ca nu mi-am trecut in declaratia de avere bani incasati prin intermediul Institutului pentru Libera Initiativa. Eu nu aveam ce sa declar, pentru ca prezenta sau calitatea de membru in Comitetul director al Institutului este pur onorifica si pentru mine, si pentru toti ceilalti colegi care sunt acolo", a spus Antonescu. El a subliniat ca in declaratia de avere pe care a completat-o in 2006 pentru venituri provenite atat in acest an, cat si in cel precedent nu a trecut nimic pentru ca nu avea ce. "Nu am avut alt venit, nu am avut nici o suma incasata de acolo sau din alta parte. Deci nu am trecut absolut nimic sub tacere, si nu aveam ce sa trec sub tacere in declaratia de avere", a precizat Antonescu. Elena Udrea a refuzat ieri sa precizeze de unde avea informatiile legate de finantarea ILI de catre Rompetrol, cand s-a referit la acest subiect, in februarie, intr-o emisiune televizata. "Eu mi-am dat doar seama ca e ceva in neregula. S-a dovedit ca am avut dreptate. De aici incolo e treaba justitiei", declara Elena Udrea. (C.V., O.S.)
×
Subiecte în articol: politic bani