x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PRO ŞI CONTRA / Pronostic rezervat pentru Stolojan

PRO ŞI CONTRA / Pronostic rezervat pentru Stolojan

de Monica Iordache Apostol    |    Gabriela Antoniu    |    11 Dec 2008   •   00:00
PRO ŞI CONTRA / Pronostic rezervat pentru Stolojan

Reacţiile la desemnarea lui Theodor  Stolojan ca prim-ministru sunt împărţite. Astfel, prim-ministrul desemnat este considerat pe rând “un obedient faţă de Traian Băsescu”, “lipsit de autoritate politică şi morală”, “un pas înapoi pentru România”, dar şi “o persoană potrivită” pentru acest post sau “o garanţie” a depăşirii crizei economice.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, consideră că răspunderea pentru stabilitatea economică şi politică aparţine lui Traian Băsescu. “Am rezerve în ceea ce priveşte modul în care Theodor Stolojan va fi independent în calitate de prim-ministru fiind cunoscut faptul că este obedient faţă de Traian Băsescu. Noul guvern Traian Băsescu – Theodor Stolojan trebuie să îşi asume rolul de a asigura românilor stabilitate economică şi politică. Voi fi un observator permanent şi voi sancţiona ori de câte ori va fi cazul greşelile, după cum la fel de posibil este să recunosc dacă vor reuşi”, a declarat ieri Dan Voiculescu. Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirmă, pe blogul personal, că desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de premier şi maniera în care aceasta a fost făcută reprezintă un semnal de alarmă. “Numirea domnului Stolojan de către preşedinte şi maniera în care a fost făcută este semnificativă şi reprezintă un semnal în legătură cu intenţiile reale ale acestuia”, scrie Iliescu. La rândul său, vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că nominalizarea lui Theodor Stolojan este o alegere nepotrivită. “Domnul Stolojan, în opinia mea, e lipsit de autoritatea politică şi morală pentru a conduce un guvern. Din punct de vedere politic pentru că de multă vreme a devenit doar un om de casă al lui Traian Băsescu. Din punct de vedere moral, pentru că există contradicţii flagrante între trecutul politic al lui Stolojan la curtea lui Ion Iliescu şi prezentul politic al aceluiaşi la curtea lui Traian Băsescu, precum şi între discursul împotriva grupurilor de interese şi interesele financiare personale ale lui Theodor Stolojan, ca şi suspiciunile legate de Megapower, Tofan Group şi ALRO”, a susţinut Crin Antonescu, citat de Mediafax. În opinia vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, nominalizarea lui Theodor Stolojan este un uriaş pas înapoi. “După 17 ani în care România ar fi trebuit să evolueze şi să se modernizeze, iată că preşedintele Băsescu nominalizează pentru funcţia de premier aceeaşi persoană nominalizată de Ion Iliescu pentru această funcţie după lovitura de stat dată împreună cu minerii împotriva Guvernului Român”, a susţinut Ludovic Orban, care a adăugat că România intră într-o perioadă în care riscul “unui regim autoritar al preşedintelui e din ce în ce mai mare”.

SE REFACE ALIANŢA D.A.
Pentru preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, desemnarea lui Theodor Stolojan în funcţia de premier era de aşteptat, ţinând cont că la şefia Guvernului trebuia să fie desemnat un economist. El consideră că astfel se reface Alianţa D.A., cu Traian Băsescu şi Theodor Stolojan în “rol de lideri”. La rândul său, vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş consideră că desemnarea lui Stolojan s-a făcut în “ideea consolidării PD-L în privinţa alegerilor prezidenţiale”. “Toate evenimentele politice, inclusiv alianţele, trebuie analizate din această perspectivă. Stolojan are calitatea de bun finanţist, dar nu ştiu în ce măsură are suficientă hotărâre şi autoritate pentru a conduce un Guvern în vremuri de criză, alcătuit din partide de culori politice diferite”, a spus Bolcaş, citat de Agerpres. În opinia sa, guvernarea anterioară a lui Stolojan nu poate fi considerată un etalon.

NUMAI DE BINE
Senatorul UDMR Verestoy Attila consideră că Theodor Stolojan va trebui să demonstreze că este eficient într-o situaţie de criză, având “o misiune foarte grea”. “Consider că s-a adeverit faptul că dreptul preşedintelui Traian Băsescu de a desemna primul-ministru nu este chiar discreţionar. A fost propunerea PD-L, rezultatul unui principiu democratic care nu s-a pierdut. Theodor Stolojan are o misiune grea, dar nu ingrată, pentru că are menirea de a crea instrumentele care să fie eficiente în a înlătura momentul de criză care tinde să ne cuprindă rapid”, a declarat Verestoy Attila. La rândul său, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că reprezentanţii Uniunii îl cunosc pe Theodor Stolojan încă din anii ’90, şi consideră că “este o persoană foarte potrivită” pentru postul de premier, mai ales în condiţiile în care acesta este specialist în domeniul economic. “Desemnarea primului-ministru este un pas important spre formarea Guvernului”, a spus Marko Bela. Şi fostul vicepremier Gheorghe Seculici (PD-L) s-a declarat satisfăcut de desemnarea lui Stolojan pentru funcţia de premier, spunând că acesta “este garanţia depăşirii crizei economice în România”. Şi preşedintele PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, consideră că primul examen al lui Stolojan constă în modul în care va negocia protocolul de guvernare PSD-PD-L, programul de guvernare şi modul de alcătuire a echipei Executivului.

 

Sechestru pe casa lui Mitrea

Şeful campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea se află la un pas de trimiterea în judecată în dosarul privind renovarea casei mamei sale, ne-au informat surse judiciare. În cadrul anchetei aflate în faza întocmirii rechizitoriului, procurorii DNA au aplicat măsura sechestrului asiguratoriu pe bunurile inculpaţilor în vederea recuperării prejudiciului ce ar fi fost creat. În acest sens, potrivit surselor citate, casa soţilor Manuela şi Miron Mitrea din zona Cotroceni, situată pe Strada Dr Lister, a fost pusă marţi sub sechestru, paguba ce urmează a fi recuperată fiind de aproximativ şapte miliarde de lei vechi. Fost ministru al lucrărilor publice între decembrie 2000 şi iunie 2003, şi ex-ministru al transporturilor între iunie 2003 şi decembrie 2004, dar şi deputat, Mitrea este acuzat în acest dosar de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, potrivit unor surse judiciare. Concret, Mitrea este acuzat că, pentru a-i da Irinei Jianu funcţia la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ar fi fost mituit de aceasta cu lucrările de renovare şi extindere efectuate în perioada 2001-2004 la vila pe care mama lui a deţinut-o în comuna Voluntari-Ilfov. Lucrările au fost făcute de trei societăţi comerciale din Bacău: Vertcon (fondată de Sergiu Sechelariu), Conimpuls şi Regal. Ancheta în acest dosar a fost întreruptă de mai multe ori din cauza procedurilor privind legea răspunderii ministeriale şi a modificărilor legislative, urmărirea penală fiind reluată numai după ce Mitrea a demisionat din Parlament. Când a aflat “pentru a treia oară” învinuirile care i se aduc, Mitrea a precizat că anchetatorii nu au probe împotriva sa. Aseară, întrebat  dacă sechestrul pus pe casa lui are vreo legătură cu negocierile cu PD-L, Mitrea a spus: “Ce legătură are una cu alta? Credeţi că am avut vreo secundă senzaţia că are legătură una cu alta? Este vechiul meu război cu procurorii!”.

  • Violeta Fotache

 

Negocierile PD-L – PSD, în impas din cauza condiţiei “UDMR”

Deşi s-au înţeles că vor să facă un “Parteneriat pentru România”, PSD şi PD-L nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în privinţa cooptării UDMR la guvernare. Nu va fi guvern PSD – PD-L, a ameninţat Mircea Geoană, dacă democrat-liberalii nu renunţă la udemerişti. După cea de-a doua rundă de negocieri purtată ieri, după prânz, de PD-L şi PSD în biroul preşedintelui Senatului, cele două partide au intrat în impas. Condiţia social-democraţilor ca UDMR să fie lăsată în Opoziţie a blocat practic negocierile, PD-L insistând să ia UDMR în viitorul Executiv. Social-democraţii (presaţi de embargoul conducerii de a nu mai ieşi zilele acestea cu declaraţii la radio şi la tv) păreau hotărâţi să nu mai negocieze nimic  până când democrat-liberalii nu renunţă la ideea cooptării UDMR la guvernare. Totul se petrecea în timp ce se zvonea că DNA a pus sechestru pe imobilul lui Miron Mitrea, nimeni altul decât unul dintre principalii susţinători ai unei coaliţii cu PD-L. “Este un element care nu poate fi negociat”, a recunoscut de altfel Mircea Geoană la finalul discuţiilor, explicând că mandatul “explicit” dat de CEx conducerii PSD a fost acceptarea unei alianţe de guvernare doar alături de PD-L. Ca să nu existe vreo urmă de îndoială, Geoană a revenit la câteva minute în faţa presei pentru a spune şi mai apăsat că pesediştii nu renunţă sub nici o formă la condiţia ca UDMR să nu fie la guvernare şi, dacă nu se va respecta această cerinţă, nu va mai fi nici Guvern PD-L – PSD. Înainte de asta, liderul social-democrat admisese că problema UDMR separă cele două partide. “Rămâne problema extrem de clară exprimată de noi a faptului că viitoarea guvernare în opinia noastră se face doar în jurul PSD – PD-L, bineînţeles, cei de la PD-L au în continuare un timp de discuţie cu cei de la UDMR”, spunea Geoană, admiţând însă că există şi puncte comune şi că speră ca negocierile să ducă la încheierea unui protocol de guvernare până la sfârşitul acestei săptămâni, care ar urma să se numească “Parteneriatul pentru România”.

DISCUŢIILE AVANSEAZĂ
Social-democraţii par în schimb să fi dat înapoi în ceea ce priveşte propunerea lor ca fiecare dintre cele două partide să deţină şefia Guvernului câte doi ani. Astfel, după mesajul transmis de la Cotroceni de Traian Băsescu potrivit căruia mandatul premierului desemnat, Theodor Stolojan, va fi de patru ani, Geoană nu a mai fost ferm ca înainte, comentând doar că PSD este interesat de “un element de stabilitate şi predictibilitate a noului Guvern”. Totuşi, el speră să fie acceptată paritatea între PD-L şi PSD (un alt punct dificil al discuţiilor în care cele două partide nu sunt de acord), explicând că vicepremierul, post ce va reveni PSD, ar trebui să aibă “atribuţiuni consistente pentru a putea să reprezinte acel element de echilibru indispensabil în funcţionarea viitorului Guvern”. Pesediştii cred că postul de vicepremier trebuie să le revină în plus faţă de repartizarea paritară a portofoliilor ministeriale, având în vedere că PD-L deţine postul de premier, lucru care nu ar fi acceptat însă de democrat-liberali. Faţă de Geoană, liderul PD-L, Emil Boc, a fost mai sărac în declaraţii, el rezumându-se la a spune că există şansa realizării unui parteneriat pentru România între PSD şi PD-L, “pentru a da României un Guvern stabil, cât mai rapid”. Totuşi, şi el a admis că cele două partide rămân pe poziţii divergente în chestiunea UDMR, prezenţa Uniunii în formula guvernamentală urmând să fie atacată şi în următoarea rundă de negocieri.

MITREA, SUPĂRAT
Un semn clar că negocierile au intrat în impas a venit ieri, după discuţiile de la prânz, de la Miron Mitrea, convins că până la semnarea unui protocol de guvernare “mai este mult”. Foarte supărat, Mitrea a vorbit despre negocierile cu PD-L ca şi cum nu ar fi existat. “Nu am negociat nimic, nu am acceptat nimic”, a spus Mitrea. Aseară, cele două partide au avut o nouă rundă de negocieri, însă nu au ajuns nici de această dată la o înţelegere în ceea ce priveşte prezenţa UDMR la guvernare. În cursul dimineţii, liderii UDMR au avut la rândul lor discuţii cu PD-L, încheiate cu rezultatul binecunoscut. “Colegii noştri din PD-L îşi menţin poziţia că UDMR trebuie să fie prezentă în noua coaliţie şi în viitorul Guvern”, a declarat preşedintele Uniunii, Marko Bela.

  • Lavinia Dimancea

 

“Domnul Stolojan, în opinia mea, e lipsit de autoritatea politică şi morală pentru a conduce un guvern. Din punct de vedere politic pentru că de multă vreme a devenit doar un om de casă al lui Traian Băsescu”
Crin Antonescu, Vicepreşedinte al PNL

“Credem că este o persoană foarte potrivită pentru acest post, mai ales că este specialist în domeniul economiei”
Marko Bela, Preşedinte UDMR


  • 4 ore
au durat ieri negocierile oficiale dintre liderii PSD şi PD-L

×