x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandalul votului prin corespondență pentru românii din diaspora. Circa o treime din buletinele solicitate nu au ajuns în țară. Explicația Poștei Române

Scandalul votului prin corespondență pentru românii din diaspora. Circa o treime din buletinele solicitate nu au ajuns în țară. Explicația Poștei Române

05 Dec 2020   •   21:00
Scandalul votului prin corespondență pentru românii din diaspora. Circa o treime din buletinele solicitate nu au ajuns în țară. Explicația Poștei Române

UPDATE Poșta Româna a răspuns prin inntermediul unui comunicat de presă întrebărilor legate de voturile prin corespondență. Reprezentanții companiei susțin că au respectat toate regulile și că au făcut demersurile necesare pentru a încuraja procedura. Totodată, ei au prezentat cifrele cerute de autorități.

Potrivit comunicatului, Compania Națională Poșta Română, în calitate de furnizor național de servicii poștale, a realizat în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă, serviciile de expediere a documentelor electorale către cetățenii români din diaspora care și-au exprimat intenția de a vota prin corespondență. De asemenea, Poșta Română, în baza angajamentului asumat în parteneriatul cu AEP, realizează și serviciul de predare a plicurilor, conținând buletinele de vot recepționate din străinătate, până în data de 3 decembrie, ora 23:59.

Reprezentanții companiei susțin că activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate de Poșta Română se realizează de fiecare operator poștal național, din țara în care românii din diaspora au rezidența. Pentru a evita întârzierile, Poșta Română a expediat, prin punerea la dispoziția tuturor administrațiilor poștale străine, plicurile electorale în intervalul 2 - 13 noiembrie. Algoritmul de distribuire a plicurilor electorale a avut în vedere acoperirea cu prioritate a țărilor mai îndepărtate și unde expedierea s-a realizat pe cale aeriană, tocmai pentru ca cetățenii din aceste țări să aibă la dispoziție suficient timp pentru a își exercita votul, susțin cei de la Poșta Română.

Reprezentanții companiei mai spun că Poșta Română, fiind parte din Uniunea Poștală Universală, a menținut un dialog constant cu toate administrațiile poștale străine pentru a trata cu prioritate toate timiterile poștale electorale (atât în cadrul procesului de expediere cât și de returnare) astfel încât procesul de prelucrare privind trimiterile poștale să fie accelerat. În plus, pentru a elimina impredictibilitatea curselor aeriene, Poșta Română a utilizat cursele auto proprii pentru serviciul de returnare a plicurilor electorale, predate de administrațiile poștale străine din Marea Britanie, Germania, Italia, Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria, din celelalte țări plicurile electorale fiind expediate direct de autoritățile poștale străine.

Din punct de vedere statistic, Poșta Română a predat Autorității Electorale Permanente 18.421 de plicuri electorale care au ajuns în România până joi, 3 decembrie, la ora 23:59, data limită de primire a voturilor prin corespondență. După expirarea termenului limită în România s-au întors 1.092 de plicuri.

Poșta Română mai comunicat faptul că a pregătit și expediat, în perioada 2-13 noiembrie, 35.808 plicuri pentru Votul prin Corespondență, conform bazei de date primită de la Autoritatea Electotrală Permanentă. De asemenea, au părăsit România pe data de 24 noiembrie, 158 de plicuri destinate militarilor Români din Afganistan. Livrarea acestora a fost efectuată cu o aeronavă aparținând MAPN.

În comunicat se mai arată că Poșta Română a înregistrat aproximativ 250 de reclamații cu diverse subiecte. Dintre acestea aproximativ 60 se refereau la faptul că trimiterile erau blocate din motive necunoscute de operatorii poștali. Astfel de situații au apărut în Ungaria, Franța și Elveția, iar după intervențiile Poștei Române aceste trimiteri au fost deblocate și livrate către destinatari.

„Poșta Română susține întregul proces de votarare și încurajează utilizarea votului prin corespondența ca mijloc de exercitare a drepturilor democratice fundamentale”, este concluzia directorului Poștei Române, Horia Grigorescu.

Stire initiala Peste o treime din buletinele de vot solicitate de românii din străinătate nu s-au întors în țară în termenul stabilit de lege. Este vorba despre votul prin corespondență, care a fost solicitat de circa 39.000 de români.

Potrivit cifrelor oficiale, în jur de 39.000 de români din străinătate au făcut demersurile necesare pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de duminică. Plicurile au fost distribuite de Autoritatea Electorală Permanentă prin intermediul Poștei Române.

Până sâmbătă, aproximativ 14.500 de plicuri s-au întors în țară, conform informațiilor furnizate sâmbătă, de președintele AEP, Constantin Mitulețu, la Digi 24.

Practic, doar 21.000 de voturi au fost declarate valide, în timp ce despre celelalte nu se știe nimic. Autoritățile electorale susțin că unii români au reclamat faptul că au trimis plicurile în termenul stabilit de lege, dar au fost informați că voturile nu le-au fost validate. Cei aflați în această situație trebuie să se deplaseze la o secție de votare din țara în care trăiesc, având de parcurs distanțe mari.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vot prin corespondenta