x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Probleme grele, expediate în 13 rânduri

Probleme grele, expediate în 13 rânduri

20 Apr 2010   •   00:00

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi membrii Guvernului Boc, întâlnire care a durat aproximativ două ore şi jumătate şi în care s-au discutat subiecte grele precum reducerea cheltuielilor publice şi ieşirea din criză, Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat de 13 rânduri în care nu spune nimic.  

"Marţi, 20 aprilie a.c., au avut loc la Palatul Cotroceni consultări ale preşedintelui României, Traian Băsescu, cu membrii Guvernului, în temeiul art. 86 din Constituţie (nr. care prevede că «Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită»). Discuţiile au vizat subiecte referitoare la măsuri de reformă care nu mai suportă amânare: reducerea cheltuielilor publice, atât ca efect al reformei în administraţia publică la nivel central şi local, cât şi al unei mai bune ţintiri a beneficiarilor sistemului de protecţie socială; procesul de descentralizare; legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Şeful statului a precizat că urgentarea îndeplinirii obiectivelor asumate de Guvernul României în vederea consolidării fiscale şi a ieşirii din criză trebuie să rămână o prioritate. În acest context, s-a insistat asupra nevoii de a creşte investiţiile şi a spori gradul de absorbţie a fondurilor comunitare, inclusiv pe procedurile de achiziţii publice. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a subliniat necesitatea ca datoriile statului către agenţii economici să fie plătite. În cadrul întâlnirii, preşedintele României i-a asigurat pe membrii Guvernului că va fi un partener al Executivului în procesul de îndeplinire a acestor politici publice", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Conţinutul comunicatului este surprinzător în condiţiile în care, la începutul întâlnirii, şeful statului a anunţat că doreşte să afle punctul de vedere al miniştrilor referitor la reducerea cheltuielilor publice în administraţia centrală şi în administraţia locală, modificarea Constituţiei şi procesul de descentralizare, legea pensiilor, desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Or, comunicatul Preşedinţiei redă doar doleanţele şefului statului, şi mai puţin concluziile unei consultări. În plus, pentru epuizarea temelor de discuţie şi emiterea unui punct de vedere de către toţi cei 16 membri ai Guvernului (doar ministrul de Externe, Teodor Baconschi, nu a fost prezent) pe fiecare temă, ar fi fost nevoie mai mult de două ore şi jumătate de discuţii. De unde se poate trage concluzia că a fost o convocare şi nu o consultare, în ciuda trimiterilor la Constituţie, iar discuţiile au fost foarte tensionate şi nu s-a putut ajunge la un consens.

×
Subiecte în articol: externe