POLITIC
Andrei Plesu si Mircea Dinescu si-au dat ieri demisia din Colegiul CNSAS, sustinand ca probele din dosarul de Securitate al liderului PRM C.V. Tudor dovedesc clar ca acesta a facut politie politica "in mod voluntar".
Horia Roman Patapievici a precizat ca ramane membru al Colegiului "pana la alegeri" pentru a face opozitie grupului condus de presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru.
DOVEZI. Pentru sustinerea afirmatiilor lor, cei patru membri ai Colegiului CNSAS care au votat impotriva acordarii certificatului lui C.V. Tudor au prezentat pagini din dosarul elaborat de Securitate pe numele lui C.V. Tudor. Respectivele pagini fac parte din mai multe memorii pe care actualul lider al PRM le adresase in perioada anilor â80 sefilor Securitatii si in care ii acuza pe mai multi scriitori, printre care Nicolae Manolescu, Octavian Paler si Andrei Plesu, ca promovau actiuni impotriva statului comunist prin operele lor. Andrei Plesu a precizat ca "delatiuni atat de brutale, de enorme", precum cele din respectivele documente nu a gasit vreodata in cei patru ani de cand face parte din CNSAS. "Daca astfel de texte nu sunt de politie politica, atunci acest termen trebuie reinventat", a completat el. Mai mult, Horia Roman Patapievici a precizat ca Vadim facea parte dintre acei colaboratori pe care Securitatea ii si recompensa pentru serviciile voluntare facute.
In sedinta de marti a Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici si Claudiu Secasiu au votat ca Vadim a facut politie politica. Gheorghe Onisoru, Constantin Buchet, Viorel Nicolescu si Ladislau Csendes au votat impotriva, respectiv ca Vadim nu a facut politie politica, votul lui Onisoru fiind considerat hotarator, fiind presedintele Colegiului.
Dupa demisia celor doi, Colegiul nu mai poate functiona pentru ca nu se mai intruneste cvorumul de opt persoane la sedinte.
Citește pe Antena3.ro