POLITIC
Liderii PNL, PD, UDMR si PUR au semnat protocolul de functionare a Coalitiei guvernamentale.
Regulament pentru Coalitie
CARMEN VINTILA
|
PROTOCOL. Liderii celor patru partide din coalitie, Marko Bela (UDMR), Emil Boc (PD), Calin Popescu Tariceanu (PNL) si Dan Voiculescu (PUR), au semnat pentru stabilitate politica |
Dupa semnarea protocolului, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat ca "aceasta Coalitie asigura suportul necesar in Parlament actualului cabinet pe care il conduc si, in esenta pot sa va spun ca ea pecetluieste intelegerea politica pe care s-a bazat realizarea majoritatii care a permis degajarea unui guvern dupa alegerile din decembrie 2004". Tariceanu a tinut sa sublinieze ca aceasta Coalitie politica sprijina actualul Guvern, care si-a asumat realizarea programului politic prezentat in Parlament si care are principal obiectiv aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. "Protocolul vine azi sa intareasca o colaborare care a inceput in conditii foarte bune si s-a derulat in conditii foarte bune", a mai spus Tariceanu. Presedintele PD, Emil Boc, este convins ca prin semnarea acestui acord politic Guvernul face un pas inainte, iar Romania are "asigurata stabilitatea politica". Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ca partidul pe care il conduce a pus interesul national deasupra celui de formatiune politica. "Protocolul este un act de normalitate si speram ca si Romania sa intre in normalitate", a adaugat Dan Voiculescu. "Pentru a realiza un program de guvernare este nevoie de instrumente, iar acest protocol este instrumentul ce asigura stabilitatea, pentru ca cele patru partide au viziuni diferite, iar prin acest document ne vom corela actiunile pentru gasirea celor mai bune solutii", a spus, la randul sau, liderul UDMR, Marko Bela.
PREVEDERI. Protocolul prevede constituirea Consiliului National al Coalitiei (CNC), format din presedintii partidelor componente ale Coalitiei, insotit de cate un reprezentant al partidului. CNC are urmatoarele competente: decide in chestiunile majore legate de Coalitie, stabileste ponderea celor patru partide in Guvern si modul de repartizare a portofoliilor, stabileste ponderea la nivel judetean, desemneaza candidatul Coalitiei pentru functia de prim-ministru si ratifica diverse propuneri. CNC repartizeaza, de asemenea, posturile de prefect si subprefect si intocmeste lista pozitiilor pe care urmeaza sa fie desemnati reprezentanti ai Coalitiei, in administratia publica locala si centrala si in structurile descentralizate. Consiliul mai solutioneaza contestatiile din teritoriu si negociaza modificarile programului de guvernare si ale protocolului Coalitiei.
La nivel judetean si la nivelul municipiului Bucuresti se va constitui Consiliul Judetean al Coalitiei (CJC), format din presedintii filialelor teritoriale ale partidelor, insotiti de cate un reprezentant. Printre competentele CJC se numara si negocierea si adoptarea de decizii privind posturile de presedinte si vicepresedinti ai CJ .
PARLAMENT
|
In fiecare Camera a Parlamentului se va constitui Consiliul Parlamentar al Coalitiei (CPC), format din liderii grupurilor parlamentare si din reprezentantii acestora in Biroul Permanent al camerei respective. Potrivit protocolului, parlamentarii Coalitiei vor sustine in sedintele BP, de grup parlamentar, de comisii si de plen, initiativele Guvernului Coalitiei. De asemenea, toti parlamentarii din Coalitie vor trebui sa voteze pentru investitura Guvernului propus de Coalitie. Totodata, grupurile parlamentare si parlamentarii Coalitiei nu vor initia, semna sau vota pentru sustinerea nici unei motiuni simple sau de cenzura pe toata perioada de functionare a Coalitiei. Candidatul Coalitiei pentru postul de prim-ministru va fi propus spre desemnare presedintelui Romaniei de catre CNC. Cat despre ponderea pe care partidele o vor avea in Guvern, aceasta va fi stabilita prin negocieri in CNC.
|
GUVERN
|
La nivelul Guvernului se va constitui Comitetul Guvernamental al Coalitiei (CGC), format din premier si vicepremieri. CGC va lua decizii, in consens, privind strategiile guvernamentale. Protocolul interzice reprezentantilor PNL-PD, PUR si UDMR sa se atace public, iar deciziile vor fi obligatorii pentru ministri. In dispozitiile finale ale documentului se arata ca, daca un membru al unuia dintre cele patru partide nu poate participa la sedinta forurilor de conducere, respectivul trebuie consultat telefonic. Daca nu se ajunge la consens in Consiliile Judetene sau in Consiliile Parlamentare, problema se solutioneaza in CNC, unde toate deciziile se iau prin consens, cu exceptia celor privind desemnarea premierului si acordurile cu organismele internationale, precum UE, FMI sau Banca Mondiala. Premierul Coalitiei poate fi inlocuit, cu respectarea Constitutiei, numai prin decizia CNC, "in baza acceptarii propunerii alternative a unei alte persoane".
|