x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raluca Prună: Justiția, plină de acoperiți? Nicio problemă!

Raluca Prună: Justiția, plină de acoperiți? Nicio problemă!

de Marius Gîrlașiu    |    18 Ian 2017   •   11:30
Raluca Prună: Justiția, plină de acoperiți? Nicio problemă!
Sursa foto: DIANA OROS

Fostul ministru al Justiţiei nu vede nicio problemă în faptul că în Justiţia din România s-ar fi infiltrat ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete. Într-un interviu recent pentru pressone.ro, Raluca Prună susţine că între procurorii DNA şi ofiţerii SRI există inevitabil “relaţii profesionale”, iar magistraţii ar fi cei care subminează încrederea în Justiţie prin alegaţii şi comunicate de presă.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a publicat luni un document al CSAT referitor la relaţia dintre serviciile de informaţii şi justiţie, din care reiese că CSAT ar fi trasat SRI sarcini care nu se regăsesc în cadrul legal, cum ar fi prevenirea accesului unor “persoane corupte” în funcţii de conducere, deşi acestea nu erau condamnate printr-o hotărâre judecatorească definitivă. Documentul, care datează din 16 februarie 2016, este un răspuns oficial primit de UNJR de la CSAT, în legătură cu extinderea competenţelor SRI în “câmpul tactic” al justiţiei. Judecătorii arată că, deşi în Legea 51/1991 - în baza căreia funcţionează SRI - nu există o trimitere explicită la corupţie ca vulnerabilitate pentru siguranţa naţională, CSAT a interpretat că, “prin amploarea şi consecinţele sale, corupţia se poate constitui într-o ameninţare la adresa securităţii naţionale”. Astfel, printr-o decizie strict secretă a CSAT, instituţie fără atribuţii legislative, corupţia ar fi intrat în atribuţiile ofiţerilor de informaţii, depăşind cadrul legal de funcţionare a serviciilor. UNJR susţine că CSAT nu a modificat legea, aşa cum ar fi fost constituţional, ci a integrat problema corupţiei în Strategia de securitate naţională ca factor de risc şi obiectiv de securitate. Fost ministru al Justiţiei, Raluca Prună consideră însă că “toate aceste alegații nu fac altceva decât să facă rating unei asociații de magistrați”. “Poate că cei de la UNJR au date pe care nu le pot da publicității cu privire la implicarea serviciilor secrete în actul de justiţie. Altfel, e o simplă alegaţie. Și pe durata mandatului meu au fost foarte vocali, fără să aducă altceva decât comunicate de presă”, a acuzat Prună într-un interviu pentru pressone.ro. Mai mult, fosta şefă a Justiţiei din Guvernul Cioloş a mai precizat că, în opinia sa, problema cea mai mare a justiţiei nu este aceea că ar fi plină de ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete. “Eu nu cred că problema cea mai mare a magistraturii române ar fi că este plină de acoperiți. Acum depinde ce vrem să spunem prin implicarea serviciilor în Justiție”, a fost declaraţia fără ocolişuri a tehnocratei.

 

Raportul, comandat de Adamescu jr.?

 

Prună a desfiinţat totodată şi raportul think-tank-ului The Henry Jackson Society, potrivit căruia serviciile româneşti de informaţii ar fi implicate pe ascuns în lupta împotriva corupţiei şi ar submina independenţa judiciară în tandem cu DNA. “E un raport făcut de un consultant, un consultant plătit de un client. Deci am mari rezerve cu privire la acest raport și la importanța lui în schema mare a lucrurilor. Există un lobby care se face în Marea Britanie, iar eu nu am să pronunț numele clientului. Noi toți știm asta, știm că regele e gol, dar nimeni nu are curajul să spună asta”, a explicat Prună. Cel mai probabil, “clientul” la care se referă fostul ministru este Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, cel care se sustrage urmăririi penale într-un dosar în care tatăl său a fost deja condamnat. În apărarea sa, Adamescu jr. a desfăşurat o intensă activitate de lobby în Marea Britanie, raportul Henry Jackson Society, opera consultantului politic David Clark, fiind publicat inclusiv în prestigiosul The Guardian.

 

Nici cu binomul n-are probleme

Raluca Prună a comentat în acelaşi interviu şi presupusa colaborare dintre generalul SRI Florian Coldea şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. “Trebuie să ne uităm nu la persoane, ci la instituții, și fapt e că doamna Kovesi conduce DNA, iar domnul general Florian Coldea este numărul doi în SRI. Deci, dacă discutăm despre cadrul legislativ din România și despre modul în care s-a lucrat instrumentarea unor dosare de corupție, era inevitabil ca între cele două instituții să existe relații profesionale”, a spus Prună despre binomul DNA-SRI.


Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, sursa: pressone.ro: Eu nu cred că problema cea mai mare a magistraturii române ar fi că este plină de acoperiți. Era inevitabil ca între SRI și DNA să existe relații profesionale.

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, s-a remarcat în timpul mandatului prin declaraţii neinspirate şi figuri de stil. Prună a calificat drept “metafore” declaraţiile potrivit cărora ar fi minţit la CEDO, iar drepturile omului sunt un lux.

×