x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un nou scandal politic: comasarea DNA şi DIICOT

Un nou scandal politic: comasarea DNA şi DIICOT

de Marius Gîrlașiu    |    03 Feb 2017   •   10:08
Un nou scandal politic: comasarea DNA şi DIICOT
Sursa foto: DIANA OROS

Surse politice susţin că Guvernul Grindeanu pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru comasarea DNA şi DIICOT, în ciuda protestelor de amploare care au loc în marile oraşe ale ţării pe fondul măsurilor Executivului privind lupta anticorupţie. O astfel de idee ar însemna, practic, “o desfiinţare mascată” a celor două parchete, susţine procurorul general Augustin Lazăr.

 

Ordonanţele Guvernului privind modificarea legislaţiei penale ar fi doar o mică parte din planul pe termen lung pus la cale în culisele PSD. În spaţiul public au apărut recent zvonuri referitoare la comasarea DNA cu DIICOT şi unificarea celor două servicii secrete, SIE şi SRI. “O asemenea reorganizare ar fi practic o desfiinţare mascată. Este foarte clar că DNA şi DIICOT, ca structuri specializate ale Ministerului Public, în care UE şi statul român au investit zeci de milioane de euro sunt foarte deranjante pentru anumite persoane. Nu pentru oamenii cinstiţi, ci pentru infractori. Şi atunci, probabil, cineva s-a gândit să facă un proiect de OUG şi pentru acest aspect", a comentat procurorul general Augustin Lazăr, la sediul CSM. Liviu Dragnea a susţinut, în schimb, că această idee “i s-ar părea o prostie”, deoarece DNA şi DIICOT funcţionează şi separat. Liderul ALDE, C.P. Tăriceanu, susţine însă că ideea comasării DNA cu DIICOT nu aparţine exclusiv coaliţiei de guvernare, fiind vehiculată de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, încă din noiembrie anul trecut, după reorganizarea DIICOT pe modelul DNA. "La acea vreme, preşedintele a ignorat complet această decizie de reorganizare a ministrului Prună. Să înţelegem că «jos mâinile de pe DNA» este o referire la doamna Prună? Vine cam târziu, după mai bine de două luni", a atacat preşedintele Senatului.


Dosar la DNA pentru OUG

În schimb, DNA a confirmat ieri că a deschis un dosar penal in rem după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse. Procurorii anticorupţie au cerut Ministerului Justiţiei toate documentele referitoare la elaborarea şi emiterea ordonanţei. “Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, a reacţionat ministerul condus de Florin Iordache.

Ministrul Florin Iordache şi-a delegat atribuţiile, până pe 7 februarie, secretarului de stat Constantin Sima.

×