x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD bate palma cu maghiarii ca să nu piardă majoritatea

PSD bate palma cu maghiarii ca să nu piardă majoritatea

de Andreea Dumitrache    |    01 Aug 2016   •   11:10
PSD bate palma cu maghiarii ca să nu piardă majoritatea
Sursa foto: Adrian Manolache

Speriaţi de mutarea strategică pe care a făcut-o Traian Băsescu, preluând partidul „interesului naţional”, social-democraţii se gândesc la combinaţii politice care să-i ajute să nu piardă majoritatea în Parlament. Deocamdată formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, a rămas alături de PSD. Aşa că social-democraţii s-au îndreptat către foştii parteneri de guvernare, maghiarii din UDMR. 

Pe cifre situaţia stă cam aşa. În Camera Deputaţilor, PSD are 130 de parlamentari, la care se adaugă cei 20 de deputaţi ALDE. Ca să adopte o lege organică, e nevoie de o majoritate de 179 de voturi, voturi care pot veni de la cei 16 parlamentari ai UDMR şi cei 13 ai minorităţilor. O majoritate de care şeful deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, este foarte sigur. „ PSD împreună cu partenerii săi, cu ALDE şi UDMR, cu o parte din minorităţi, are în continuare majoritate în Camera Deputaţilor în aşa fel încât proiectele care ţin de bunăstarea poporului român vor fi duse la îndeplinire. Da, avem o colaborare foarte bună cu cei de la UDMR, sunt convins că se va materializa în voturile din plenul Camerei Deputaţilor”, a declarat Pâslaru pentru Jurnalul Naţional. Şi la Senat, social-democraţii sunt la fel de convinşi că UDMR va vota alături de ei, şi prin urmare vor decide ce legi sau proiecte ale Guvernului vor fi sau nu adoptate. „Cu colegii de la ALDE şi desigur cu colegii de la UDMR, noi mergem la 83 de voturi, deci putem discuta de o majoritate. Ne-am înţeles foarte bine cu colegii de la UDMR şi nu cred că au fost situaţii în care să nu putem cădea de acord pe o lege importantă”, a precizat pentru Jurnalul Naţional, liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor.

Cadoul a fost Attila Varga

Surse parlamentare au dezvăluit că UDMR s-a angajat să voteze alături de PSD, după ce, contrar algoritmului, social-democraţii au cedat un loc de judecător la CCR pentru reprezentantul maghiarilor, Attila Varga. Oficial, însă, maghiarii spun că n-au nicio înţelegere cu PSD, iar voturile le vor da, punctual pe anumite proiecte, doar după ce le analizează în grup. Un lucru însă este cert: UDMR nu va susţine proiectele actualului Guvern. „Iniţiativele doamnei Prună, ce să vă spun, acuma iarăşi propune ceva care nu va rezolva problema de fond a penitenciarelor. Nu cred că astfel de legi ar trebui susţinute. Eu nu ştiu să existe o înţelegere sau discuţii pe o înţelegere cu cei din PSD. Aici este o situaţie aparte pentru că nu există o guvernare politică, pentru că nu Guvernul solicită o majoritate, ci ea se realizează în Parlament. Există o posibilitate de colaborare pe legi cu PSD”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, deputatul UDMR, Marton Arpad. De cealaltă parte, liberalii s-au resemnat că nu au cum să construiască o altă majoritate, dar cel mai probabil la toamnă vor exista negocieri dure între toate formaţiunile politice.

 

Kovacs Peter, preşedinte executiv UDMR: Fiecare partid sau organizaţie politică se înfiinţează ca să intre la guvernare. Noi suntem pregătiţi să intrăm la guvernare, dar nu în orice condiţii. Tradiţional, atingem 5-6-7 la sută, deci, cu ambii poli, de dreapta şi de stânga, tradiţional lăsam o uşă deschisă.

Ratează Uniunea intrarea în Parlament?

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, îşi face griji că Uniunea ar putea rata pragul de 5% la alegerile parlamentare. “Este mult mai greu să convingi oamenii să meargă la vot decât acum 10, 15, 20 ani. Am văzut că în Secuime, în Harghita şi Covasna, maghiarii au mers într-un procent mai scăzut la vot decât de obicei sau decât românii, să fac această comparaţie. Cu 1,5% a fost prezenţa maghiarilor la vot mai mică decât a românilor, la nivel naţional. Ceea ce înseamnă că atingerea celor 5% ar putea să fie o problemă", a declarat Kovacs săptămâna trecută, la tabăra de vară a Uniunii din judeţul Harghita. Un alt pericol pentru UDMR îl reprezintă şi rivalii din Partidul Popular Maghiar. "E foarte greu de discutat cu Partidul Popular Maghiar, pentru că ei au un singur scop: ca UDMR să rămână sub 5%. Deci, pe ei nu îi interesează reprezentarea maghiarilor în general în Parlament, ci ei doresc să ia locul UDMR şi primul pas în capul lor este ca UDMR să nu ajungă în Parlament sau UDMR să ajungă slăbit în Parlament", a explicat liderul UDMR

×