x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD începe gherila pentru funcţii în ţară

PSD începe gherila pentru funcţii în ţară

de Adriana Duţulescu    |    02 Oct 2009   •   00:00
PSD începe gherila pentru funcţii în ţară
Sursa foto: Dragoş Soica/JURNALUL NAŢIONAL

După ce miniştrii PSD au demisionat din Guvern, a început războiul de gherilă în teritoriu. PSD încearcă să-şi ţină oamenii pe funcţii în judeţe, PD-L vrea să-i dea afară de urgenţă. Imediat după anunţul oficial al ieşirii PSD de la guvernare, a fost declanşat războiul pentru supravieţuirea PSD în agenţii şi deconcentrate.



PD-L se pregătise de câteva săptămâni să înlocuiască rapid oamenii numiţi de PSD în funcţii, primind semnalul decisiv după şedinţa de duminică a Colegiului Director al partidului. Numai că liderii PSD au transmis şi ei în teritoriu ca social-democraţii să reziste pe funcţii pe cât posibil. Liviu Dragnea a anunţat după şedinţa de ieri a conducerii partidului că vor pleca de pe posturi doar persoanele numite pe criterii politice şi că prefecţii vor rămâne. Însă liberal-democraţii au început deja să ceară înlocuirea oamenilor lui Geoană. Social-democraţii le-au dat replicat imediat, anunţând că nu vor să plece, inclusiv cei de pe funcţii de conducere centrale, în agenţiile guvernamentale. Pesedistul Vasile Râpea, directorul general al Autorităţii Rutiere Române în cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat ieri că nu a luat încă nici o decizie în privinţa demisiei. "Sunt în aşteptare. Este prea devreme să luăm o decizie. Probabil că o să mi se dea un ordin de ministru prin care o să mi se ceară predarea funcţiei", a spus Vasile Râpea. De asemenea, secretarii de stat ai PSD au anunţat că se vor întâlni cu fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu, pentru a hotărî în privinţa retragerii lor.

PESEDIŞTII NU VOR SĂ PLECE, PD-L ÎI DĂ AFARĂ CU FORŢA
Prefectul de Vaslui, Ion Ţibulcă, a anunţat că nu va demisiona, pentru că nu vrea să plătească astfel cursurile de specializare pe care le-a făcut la Institutul Naţional de Administraţie şi nici nu crede că va fi demis, deoarece un ministru interimar nu poate face numiri. Acesta a precizat că se vehiculează ca în locul său să fie numit fostul prefect al judeţului, Ciprian Iftimoaie, care s-a înscris între timp în PD-L.

La Constanţa, preşedintele organizaţiei PD-L, Mircea Banias, s-a grăbit să anunţe că prefectul şi directorii pesedişti de instituţii deconcentrate din judeţ vor fi înlocuiţi din funcţii. "Cei de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici ne-au întrebat pe care dintre cei doi subprefecţi i-am susţine, în principiu, pentru funcţia de prefect. Noi am spus că, dintre cei doi subprefecţi, Palaz are mai multă experienţă decât Iustian", a declarat Banias. Şi la Gorj, PD-L a dat deja semnalul depesedizării. Liderul local al PD-L, Ionel Manţog, a spus că pedeliştii vor trece la înlocuirea unor directori de deconcentrate numiţi în funcţii cu sprijinul PSD sau care sunt membri ai Organizaţiei Judeţene a PSD. Manţog a spus că vrea să facă schimbări la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi la nivelul Prefecturii Gorj. PSD Gorj şi-a numit aproximativ 20 de directori pe posturi de conducere la direcţii şi agenţii din judeţ.

La Bistriţa, în schimb, PSD nu vrea să plece din funcţiile ocupate. Directorii coordonatori ai instituţiilor descentralizate, membri sau susţinuţi de PSD Bistriţa-Năsăud, nu vor demisiona din funcţii din proprie iniţiativă, a declarat preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PSD, deputatul Radu Moldovan. În judeţul Bistriţa-Năsăud, PSD are directori în fruntea tuturor instituţiilor care au avut miniştri PSD, dar, totodată, a susţinut mai mulţi directori apolitici care conduc, în prezent, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nici la Galaţi, judeţul condus la nivelul PSD de Dan Nica, social-democraţii nu vor să îi lase singuri pe PD-L-işti la guvernare. Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, a declarat că renunţă la portofolii doar social-democraţii din Guvern şi din fruntea agenţiilor guvernamentale, nu şi cei care conduc instituţiile deconcentrate din teritoriu. Omologul său de la organizaţia municipală PSD Galaţi, Florin Popa, a adăugat că directorii coordonatori din teritoriu nu vor demisiona, întrucât şi-au câştigat poziţia prin concurs şi au de dus la îndeplinire un contract de management. De partea cealaltă, democrat-liberalii gălăţeni susţin că, din moment ce PSD a părăsit Guvernul, ar trebui să părăsească şi funcţiile executive din teritoriu.

×
Subiecte în articol: politic