Conform ultimului sondaj CURS, realizat în ianuarie 2023, PSD ar obține, dacă la finalul săptămânii ar avea loc alegeri parlamentare, 36 la sută din voturi. La alegerile legislative din decembrie 2020, formațiunea condusă de Marcel Ciolacu a obținut o medie de 29,11 la sută din voturi, iar după redistribuire, o pondere de 34% în Parlament, fiind cel mai numeros grup parlamentar. Astfel, se poate constata că, în doar doi ani, PSD a câștigat un procent de 6,9% în intenția de vot, față de decembrie 2020.
Partenerul de guvernare al PSD, PNL, este cotat de CURS, în ianuarie 2023, cu 22 la sută din intenția de vot, în condițiile în care, la ultimele alegeri parlamentare, formațiunea liberală a primit, în medie, 25,38% din voturi. După redistribuire, ponderea PNL în Parlament a fost de 29,18 procente. Liberalii au pierdut, astfel, 3,38%, în nici trei ani. CURS a măsurat, totodată, intenția de vot a formațiunii denumită Forța Dreptei, condusă de Ludovic Orban, desprinsă din PNL, în toamna anului 2021, pe care o cotează cu două procente. Adunate la scorul PNL, aceste două procente dau o imagine clară a cotei pe care liberalii o au, în ianuarie 2023, în perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2024: 24 la sută, sub scorul obținut la ultimele alegeri generale.
Așa cum arată cifrele, Coaliția va continua și după 2024
UDMR este a treia formațiune politică membră a actualei coaliții de guvernare. Sondajul CURS cotează Uniunea cu un scor de 5% în intenția de vot. La alegerile parlamentare din 2020, UDMR a obținut o medie de 5,82% din voturi, iar după redistribuire, o pondere de 6,49 la sută a mandatelor în Parlament. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor cunoaște, așadar, o scădere de 0,82%, în ianuarie 2023, față de scorul de la ultimele alegeri legislative.
Actuala putere este sprijinită, din Parlament, și de Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților, cu 17 parlamentari, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7% din voturi. În prezent, Coaliția PSD-PNL-UDMR, cu sprijinul Minorităților, ocupă 322, din cele 466 de mandate de parlamentari, ceea ce înseamnă 69,5% din actualul Legislativ.
Dacă scorurile obținute de cercetarea CURS s-ar concretiza în voturi la alegeri, atunci PSD împreună cu PNL și UDMR ar avea o cotă de 63% în intenția de vot, iar după redistribuire, cu sprijinul Minorităților, ar controla 75% din viitorul Parlament. Restul de 25 de procente, după redistribuire, ar reveni AUR și USR.
Alternativele, posibile matematic, dar puțin probabile politic
Pe baza datelor sociologice culese de CURS, există, teoretic, încă două formule posibile de guvernare, ca alternativă la actuala coaliție de guvernare. O formulă matematică, dar puțin credibil a fi realizabilă, și una atât posibilă matematic, dar și realizabilă politic.
Astfel, o formulă PNL (22%) – USR (8%) – UDMR (5%) – Minorități (3,7%) ar fi insuficientă pentru formarea unei majorități parlamentare, care să dea un viitor guvern. Însumate, aceste procente înseamnă 38,7%.
Formula aproape imposibil de realizat ar fi o coaliție PSD (36%) – USR (8%) – UDMR (5%) – Minorități (3,7%). Matematic, ar însemna o majoritate fragilă de 52,7 la sută, cu o opoziție puternică. Greu de crezut însă că PSD ar accepta să formeze o alianță guvernamentală cu cei de la USR.
Cea de-a treia și ultimă alternativă la actuala coaliție ar fi o formulă PSD (36%) – AUR (14%) – Minorități (3,7%). Care ar avea o pondere de 53,7%. O formulă care să cuprindă AUR și UDMR este imposibilă.
Toate aceste calcule, bazate pe rezultatele sondajului CURS, anunță, practic, continuarea actualei coaliții de guvernare și după alegerile parlamentare care vor avea loc la finalul anului 2024. Cu mențiunea că acest sondaj arată imaginea partidelor politice înainte de rotativa din mai 2023, când PSD va prelua funcția de prim-ministru.
Partidul condus de Drulă, cu 50% mai slab decât scorul obținut în decembrie 2020
Sondajul CURS vine însă cu rezultate chiar și mai interesante în zona Opoziției. USR, formațiunea condusă, în prezent, de Cătălin Drulă, ar obține, dacă ar avea loc alegeri parlamentare, 8% din voturi. În decembrie 2020, progresiștii adunau la urne un scor mediu de 15,62 la sută, iar după redistribuire, o pondere în Parlament de 17,52 la sută. USR a pierdut, în cifre absolute, 7,62 de procente față de ultimele alegeri, iar având în vedere scorul obținut atunci, astăzi are aproape jumătate din intenția de vot.
USR nu a pierdut însă doar procente, ci și „cadre”. În urma alegerilor parlamentare din 2020, USR-PLUS a ocupat 80 de locuri în Senat și în Camera Deputaților. Astăzi, formațiunea mai are doar 65 de parlamentari. 15 aleși, care făceau parte din formațiunea PLUS, a lui Dacian Cioloș, au devenit parlamentari neafiliați.
În schimb, AUR, partidul condus de George Simion, are, potrivit sondajului CURS, o intenție de vot de 14%, față de 9,13%, cât a obținut la alegerile parlamentare din anul 2020, cu o creștere de 4,87 la sută.