x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război în PSD: de ce vrea Dragnea capul lui Şerban Nicolae 

Război în PSD: de ce vrea Dragnea capul lui Şerban Nicolae 

de Marius Gîrlașiu    |    09 Mai 2017   •   09:18
Război în PSD: de ce vrea Dragnea capul lui Şerban Nicolae 

La ordinul lui Liviu Dragnea, majoritatea din Senat a retrimis legea graţierii în Comisia juridică, după ce acelaşi for adoptase un raport de admitere cu amendamente la proiectul iniţial al Guvernului. Liderul PSD şi-ar dori ca proiectul de lege să ajungă în Camera Deputaţilor în forma propusă de Executivul Grindeanu şi a dat de înţeles că „disi­dentul” Şerban Nicolae va fi sancţionat mâine în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. 

Comisia juridică a Senatului a adoptat, ieri, cu majoritate de voturi (cinci la patru), un raport de admitere cu amendamente la proiectul legii graţierii, însă documentul va face cale întoarsă către senatorii jurişti. „Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult. Cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori și eu sunt foarte nemulțumit”, a fost recomandarea făcută de Liviu Dragnea şi împărtăşită de C.P. Tăriceanu, înainte de votul din plenul Senatului. Discipli­naţi, senatorii PSD-ALDE au executat ordinul: cu 61 de voturi „pentru”, 41 „împotrivă” şi şapte abţineri, Senatul a votat retrimiterea proiectului de lege la Comisia juridică, pentru o săptămână. Senatorul PSD Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei juridice, a susţinut că, aşa cum a ieşit din comisie, legea graţierii ar fi „absolut inefici­entă”, în condiţiile în care doar 453 de condamnaţi ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi ar beneficia de reducerea cu trei ani a pedepsei. Potrivit amendamentelor adop­tate de senatorii jurişti, ar urma să fie graţiate toate pedepsele de până în trei ani, s-ar scădea trei ani din pedeapsele de până în zece ani, ar fi înjumătăţite pedepsele femeilor însărcinate şi s-ar graţia integral pedepsele deţinuţilor care au împlinit 70 de ani. În forma iniţială, cea propusă de Guvern, ar fi graţiate pedepsele de până în cinci ani. 

Comitet Executiv cu scântei 

Oficial, Liviu Dragnea a dat de înţeles că va propune mâine, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, sancţionarea senatorilor social-democraţi care au susţinut graţierea faptelor de corupţie în Comisia juridică. „O să pri-mească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD”, a comentat ironic şeful PSD. Principalul vizat este liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, cel care ar putea rămâne fără funcţia de preşedinte al Comisiei juridice după ce a susţinut făţiş graţierea corupţilor. Neoficial, Dragnea ar avea cu totul ale supărări, însă şeful PSD vrea să capitalizeze electoral prin poziţionarea împotriva graţierii corupţilor. De ce vrea şeful PSD ca legea graţierii să treacă în forma Guvernului? Pentru că în proiectul iniţial se grațiază inclusiv infracţiunile electorale. Cel care a propus excluderea acestor infracţiuni (art. 391 și art. 392 din Codul Penal) de pe lista celor graţiate este însuşi Şerban Nicolae, pesedistul care a declarat că „pe aspectele tehnice oricum nu ar avea câştig de cauză în faţa mea nici Liviu Dragnea, care este inginer, nici Sorin Grindeanu, care a terminat Matematica”. Mai mult, Şerban Nicolae a propus în Comisia juridică un amendament prin care pedepsele cu suspendare sau sub supraveghere vor fi exceptate de la graţiere. În forma Executi­vului ar fi graţiate toate infrac­ţiunile prevăzute de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, Dragnea fiind condamnat în dosarul Referendumul tocmai pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 13 din respectiva lege. Joia trecută, în ziua în care senatorii jurişti au retras amen­damentele favorabile corupţilor, Comisia condusă de Şerban Nicolae a respins inclusiv graţi­erea pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese, care pare să fie din nou de mare interes pentru unii politicieni. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea serban nicolae