x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul de duminică s-a încheiat luni

Războiul de duminică s-a încheiat luni

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    25 Aug 2009   •   00:00
Războiul de duminică s-a încheiat luni
Sursa foto: RADU TUTA/AGERPRES

Atacurile de week-end şi îngroparea gunoiului sub covor luni au devenit deja o caracteristică a coaliţiei de guvernare în această perioadă de precampanie. Pe această linie se înscrie şi ieşirea de duminică a vicelui pedelist Cezar Preda, care instiga la scoaterea pesediştilor de la guvernare. Ieri, tonul a fost înmuiat, iar declaraţiile nuanţate.



Vicepreşedintele PD-L Cezar Preda şi-a nuanţat ieri declaraţia de duminică: nu va mai propune scoaterea PSD de la guvernare, căci coaliţia trebuie să-şi vadă de guvernare. În schimb, a tradus Preda propria-i declaraţie, cei care îi atacă pe preşedintele Băsescu şi pe miniştrii democrat-liberali trebuie să interpreteze afirmaţiile sale ca un semnal.

"Nu o să propun aşa ceva (scoaterea PSD de la guvernare - n.r.), eu o să propun să ne vedem de guvernare, dar este un semnal pentru cei care, în loc să se ocupe de problemele guvernării, nu fac altceva decât să-l atace pe preşedintele României şi pe miniştrii noştri", a comentat ieri Preda, citat de Mediafax. Întrebat cum ar putea PD-L să scoată PSD de la guvernare, Preda a declarat: "Asta nu ştiu, asta este treaba primului-ministru, nu e treaba mea".

Deşi duminică spunea că în mai multe rânduri a sugerat în Biroul Permanent al partidului din care face parte că PD-L "ar trebui să meargă pe cont propriu şi să-i trimită acasă pe aceşti domni de la PSD", ieri Preda a susţinut că nu ştie dacă sunt şi alţi colegi în conducerea PD-L care ar susţine scoaterea partenerilor de la PSD din Guvern. Întrebat despre afirmaţiile lui Preda din week-end, vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a comentat că PSD va rămâne solidar cu PD-L la guvernare.

Atacurile reciproce de week-end şi apoi ştergerea cu buretele a răutăţilor în şedinţa de luni a coaliţiei au devenit obişnuinţă între partenerii de guvernare pe măsură ce se apropie perioada electorală. Rând pe rând, ba PSD, ba PD-L a ameninţat sâmbătă sau duminică cu ruperea coaliţiei pentru ca la începutul săptămânii "nevoia de responsabilitate politică faţă de situaţia ţării" să aplatizeze situaţia.

Începutul lunii august a reprezentat un vârf în privinţa declaraţiilor belicoase. Dinspre tabăra PD-L s-au auzit cuvinte precum "inconsecvenţi", "iresponsabili" sau "populişti". Supărarea PSD s-a topit însă în şedinţa de luni a coaliţiei, iar declaraţiile făcute de Mircea Geoană şi Emil Boc după întâlnire au sunat împăciuitor. "A venit clipa să ne întoarcem la lucrurile fundamentale, care sunt criza economică, locurile de mucă", spunea Geoană la 3 august. Premierul Boc a exprimat un punct de vedere similar, precizând că actuala coaliţie de guvernare nu se va rupe.

O săptămână mai târziu, în contextul anunţului asumării răspunderii Guvernului pe un pachet de legi prin care şi Legea educaţiei în septembrie, PD-L, prin vocea premierului Boc, a susţinut că aşa s-ar testa "voinţa politică" a coaliţiei. "Dacă miniştrii PSD nu sunt de acord cu acest demers, fie «înghit, fie demisionează»", puncta Radu Berceanu.

Replica PSD, enunţată de Bogdan Niculescu Duvăz, a fost promptă: "Afirmaţia premierului în legătură cu verificarea majorităţii este cinică, nepotrivită şi nedreaptă pentru copii. Nu constatăm sau facem probe de majoritate şi de rupere a coaliţiei pe marginea reformei în educaţie". Lucrurile au fost lămurite a doua zi în şedinţa coaliţiei, iar securea războiului îngropată până la următorul week-end.

NOTĂ RENEGATĂ DE PSD
Documentul "scăpat" în presă duminică de PSD, în care se relata despre intenţia PD-L de a racola parlamentari social-democraţi în ideea construirii unei majorităţii şi excluderii apoi a PSD de la guvernare, nu este recunoscut de conducerea social-democrată. Vicepreşedintele Liviu Dragnea a negat ieri că respectiva "notă a staffu-lui de campanie" ar aparţine PSD şi a susţinut că nu există nici o dovadă că vreun parlamentar PSD ar părăsi partidul. El a admis că documentul apărut în presă relatează "evidenţe şi adevăruri".




Ideea "evidenţelor şi a adevărurilor" a fost susţinută şi de Marian Vanghelie, care a spus că liderii partidului cunoaşteau foarte clar că preşedintele Traian Băsescu ar intenţiona să racoleze parlamentari de la PSD şi PNL.


O nouă "asumare"
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe mai multe măsuri, printre care scutirea de impozit pe profitul reinvestit, îmbunătăţirea Legii investiţiilor, impozitarea forfetară a activităţilor în care evaziunea fiscală e greu de evaluat. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat ieri, după şedinţa coaliţiei, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe mai multe măsuri de stimulare a economiei şi creştere a veniturilor bugetare, amintind şi de extinderea cadrului legal pentru parteneriatul public-privat pentru stimularea investiţiilor străine directe, Legea responsabilităţii fiscale.


Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în noiembrie
Dacă au bătut în retragere în ceea ce priveşte ruperea coaliţiei de guvernare, reprezentanţii PSD şi cei ai PD-L s-au contrat pe data alegerilor prezidenţiale. PSD anunţă primul tur la 22 noiembrie, iar PD-L, la sfârşitul lui noiembrie.

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a declarat că, din discuţia desfăşurată ieri în coaliţie, "se pare" că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 22 noiembrie, aceasta fiind "data cea mai probabilă", "agreată" de ambele partide. Ea a precizat că o decizie formală urmează să fie luată în şedinţa de Guvern. Liderii coaliţiei au discutat programul legat de ordonanţa de urgenţă privind alegerile prezidenţiale, urmând ca aceasta să fie definitivată săptămâna viitoare, data primului tur de scrutin fiind proiectată pentru sfârşitul lunii noiembrie.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, nu a confirmat însă data de 22 noiembrie, ci a spus doar că "va fi sfârşitul lunii noiembrie, pentru primul tur".

"Astăzi la coaliţie am discutat despre legea privind alegerile prezidenţiale, dar nu am discutat şi nu am hotărât nici o clipă despre data alegerilor prezidenţiale. Am discutat sfârşitul lunii noiembrie, dar atât, nu s-a discutat mai mult, şi vă spune un om care a fost la coaliţie astăzi", a declarat la rândul său vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur.

Întrebat de ce PD-L nu este de acord cu data de 22 noiembrie vehiculată de PSD, Flutur a răspuns: "Nu am spus că avem ceva împotrivă. Vreau să informez corect şi să vă spun că nu am convenit în coaliţie asupra unei date a alegerilor". Olguţa Vasilescu a mai spus că liderii PSD nu au discutat formarea unei eventuale comisii parlamentare care să ancheteze implicarea lui Mircea Băsescu, fratele şefului statului, în afaceri cu armament, dar o vor face, dacă PNL va formula o astfel de cerere.

×
Subiecte în articol: politic atacuri coalitie psd şi pd-l tensiuni