x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Razboiul liderilor - Cinci sefi de partid "trudesc" la imaginea liberalilor

Razboiul liderilor - Cinci sefi de partid "trudesc" la imaginea liberalilor

de Lavinia Dimancea    |    11 Aug 2006   •   00:00

Zdruncinat in alianta cu PD, PNL este macinat in interior de un duel al liderilor. Sefii de ieri si de astazi ai partidului s-au adunat laolalta pe scena PNL a momentului, inclestandu-se intr-un aprig razboi al declaratiilor. Quintus si Campeanu, de-o parte. Stoica si Stolojan, de cealalta. La mijloc, Tariceanu, sustinut de primii si hulit de ultimii.

SPECTACOL POLITIC. Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu ofera liberalilor dueluri necontenite si opinii contradictorii privind drumul pe care trebuie sa mearga PNL

Zdruncinat in alianta cu PD, PNL este macinat in interior de un duel al liderilor. Sefii de ieri si de astazi ai partidului s-au adunat laolalta pe scena PNL a momentului, inclestandu-se intr-un aprig razboi al declaratiilor. Quintus si Campeanu, de-o parte. Stoica si Stolojan, de cealalta. La mijloc, Tariceanu, sustinut de primii si hulit de ultimii.

De un an si jumatate, de cand Calin Popescu Tariceanu s-a instalat in fruntea liberalilor, iar Theodor Stolojan s-a retras la Cotroceni, istoria PNL a stat sub semnul unei singure zodii: cea a certurilor. Fostii si noii lideri ai partidului au intrat in razboi, acesta inghitindu-i cu repeziciune si pe cei care au condus PNL dupa ’90: seniorii Radu Campeanu si Mircea Ionescu Quintus, disidentii Valeriu Stoica si Theodor Stolojan si actualul Calin Popescu Tariceanu.

OPOZITIA DIN PNL. O data cu inscaunarea la sefia partidului in februarie anul trecut, premierul Tariceanu a devenit tinta favorita a atacurilor unor inaintasi ai sai. Valeriu Stoica, sustinator al fuziunii PNL-PD, l-a acuzat ca a monopolizat si conducerea partidului, si pe cea a Guvernului, iar Stolojan, uns consilier prezidential al lui Traian Basescu, a contestat si el, desi mai voalat la inceput, prestatia urmasului sau. Stolojan a revenit in forta in primavara acestui an, cand a anuntat ca doreste sa se implice in viata politica a PNL, a propus un proiect politic care sa duca la coagularea fortelor de dreapta, a sustinut fuziunea PNL-PD si a sesizat "pericolul" in care se afla PNL, acuzandu-l pe Tariceanu ca "are un grup foarte restrans care ia decizii" si ca inlatura din actul decizional oamenii care au alte puncte de vedere. El si-a exprimat totodata regretul ca l-a delegat pe premier in 2004 la sefia PNL, i-a reprosat ca nu l-a consultat la formarea Guvernului si l-a criticat pentru o serie de masuri luate de Executiv.

CONFRUNTAREA CU STOLO. Manusa aruncata de Stolojan a fost acceptata de Tariceanu. Acesta l-a acuzat pe consilierul prezidential ca, dupa mai bine de doi ani de prezenta in partid, nu a inteles ca PNL nu este de vanzare si nici nu se ofera pe tava cuiva si i-a atras atentia ca nu are sanse de succes pentru preluarea conducerii PNL si a functiei de prim-ministru. Stolojan nu s-a lasat intimidat si si-a propus sa inceapa un turneu in teritoriu pentru a lua pulsul filialelor si a vedea daca membrii PNL sunt de acord cu managementul politic actual din partid. Intentia acestuia a incins spiritele in randul filialelor, iar Tariceanu a calificat-o "putin nefireasca". Aliat al premierului, fostul presedinte Mircea Ionescu Quintus a iesit la rampa pentru a-l atentiona pe Stolojan ca nu este dorit in momentul de fata in fruntea partidului si daca nu ramane "un membru linistit al PNL, poate fi linistit prin diverse metode statutare, de la avertisment pana la excludere".

FUZIUNEA SI ANTICIPATELE. Stolojan nu s-a potolit si in iunie l-a acuzat pe Tariceanu ca a facut "doua erori de strategie mari": respingerea alegerilor anticipate, promovate de Traian Basescu, si respingerea fuziunii cu PD. Nemultumit ca se incearca "o denigrare a sa prin diverse metode", consilierul prezidential a reluat criticile ca deciziile importante nu se mai iau in partid, ci in afara acestuia sau "de grupul lui Tariceanu, care pune apoi partidul in fata faptului implinit". Premierul l-a apostrofat insa pe Stolojan ca se pronunta in mod repetat prin declaratii fara fundament pentru PNL, deoarece are un "deficit clar de informare" cauzat de "izolarea de la Cotroceni".

RETRAGEREA TRUPELOR. Scandalul ce a urmat si i-a pus fata-n fata pe mai-marii PNL a fost legat de propunerea de retragere a trupelor din Irak, promovata de Tariceanu si ministrul Atanasiu. Dupa ce s-a izbit de opozitia presedintelui Basescu, propunerea a fost contestata si de membri ai PNL, in frunte cu Stolojan, Stoica si Mona Musca, care au transmis o declaratie de presa pe aceasta tema semnata de mai multi liberali, intre care si Raluca Turcan si Cristian Boureanu. Tariceanu i-a acuzat pe protestatari ca raspund unor comenzi dictate din afara PNL si i-a amenintat cu sanctiuni, astfel incat, nu peste mult timp, disidentii au fost pedepsiti cu avertisment public.

REVOLTA LUI CAMPEANU. Trioul Stolojan-Stoica-Musca a lansat ulterior un apel pentru unitatea si relansarea partidului, in care acuza scaderea constanta a PNL in sondaje si politica de sanctionare a membrilor partidului. Tariceanu a reactionat timid, Quintus a propus "o cale de intalnire" cu cei trei (lucru nerealizat in cele din urma), iar Radu Campeanu i-a pus la zid. El a avertizat ca "loviturile in PNL prin afirmatii de demagogie, de minciuna si de intriga" trebuie inlaturate complet si l-a acuzat pe Stolojan ca, atunci cand conducea PNL, formatiunea se transformase intr-un "partid de functionari carieristi". "In cazul in care cei trei nu isi vor cere scuze, putem ajunge la necesitatea excluderii lor", a amenintat la acel moment Campeanu.

CUPLU CONTESTAT. Remarcandu-se prin diagnosticul pe care i l-a pus lui Tariceanu (amnezie si incremenirea in absenta proiectului), Valeriu Stoica a pornit o noua lupta impotriva sefului PNL cand a acuzat gruparea Tariceanu-Patriciu-Olteanu ca este "o adevarata Coloana a V-a a PSD si PRM, care a actionat pentru discreditarea PNL". Deghizat in avocat al premierului, seniorul Quintus a sanctionat spusele fostului lider liberal. "Valeriu Stoica, dupa ce si-a abandonat functia de presedinte al partidului si a transmis-o domnului Stolojan, care la randul lui, din motive obiective probabil, a facut un al doilea abandon, acum se asociaza, crezand ca pot salva un partid pe care l-au lasat, cum se spune mai putin literar, cu ochii in soare de doua ori si unul, si altul", a punctat Quintus, incheind astfel unul dintre ultimele episoade ale razboiului mai-marilor din PNL. Cu siguranta vor urma si altele...

ACUZATII
"Domnul Tariceanu are un grup foarte restrans care ia decizii si care apoi sunt dezbatute, poate uneori nu sunt dezbatute, alteori sunt pur si simplu comunicate. Eu n-am avut un grup in PNL, eu am format o echipa si am cautat sa fiu echidistant fata de toti membrii PNL, desi stiam ca unii dintre ei au un anumit grup format, de exemplu, in jurul domnului Patriciu, din punct de vedere politic avea cu totul alte vederi decat am avut noi la vremea respectiva"
Theodor Stolojan
consilier prezidential

OAMENII DEVOTATI PRESEDINTILOR LIBERALI
Fiecare presedinte isi are sustinatorii sai. Asa si in PNL, unde liberalii s-au impartit intre gruparea prezidentiala Tariceanu-Quintus-Campeanu si cuplul Stolojan-Stoica. Trup si suflet pentru prima grupare: Bogdan Olteanu, Teodor Melescanu, Puiu Hasotti, Eugen Nicolaescu, Ludovic Orban. De partea cealalta, Mona Musca, Raluca Turcan si Cristian Boureanu (foto), cei care au si platit pentru disidenta lor. Boureanu a fost suspendat in 2005 un an din partid pentru ca a acuzat existenta unor negocieri PNL-PSD, Mona Musca si-a dat demisia din conducerea PNL si din Guvern in semn de protest fata de oscilatiile lui Tariceanu privind demisia din fruntea Executivului, iar Raluca Turcan impreuna cu Boureanu, Cinteza si ministrii Ungureanu si Vladescu au fost sanctionati pentru pozitia lor cu privire la retragerea trupelor din Irak. Nestatornic si rebel s-a dovedit insa Crin Antonescu, liderul grupului deputatilor PNL, care ba l-a criticat pe premier pentru modul cum conduce partidul, ba l-a laudat ca este "pe o linie net preferabila pentru PNL", ba l-a mustruluit ca a facut un Guvern din "colaboratori foarte apropiati". Asta era sa-l coste functia din Camera, dar a scapat.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic partid pnl partidului stolojan