x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reacția Administrației Prezidențiale la CRIZA politică din România

Reacția Administrației Prezidențiale la CRIZA politică din România

15 Iun 2017   •   11:13
Reacția Administrației Prezidențiale la CRIZA politică din România

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, susţine joi, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

 

„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE prin care aceștia anunță că au retras sprijinul politic pentru Guvern. Președintele României a luat act că în interiorul coaliției a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului cabinet”, a spus  Mădălina Dobrovolschi.

 

”Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituție, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 al Legii Fundamentale, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în această procedură”, a spus Mădălina Dobrovolschi.

Declarațiile venite din partea Administrației Prezidențiale vin într-un context politic extem de agitat, după ce premierul Sorin Grindeanu a refuzat să plece din fruntea Guvernului, deşi Comitetul Executiv al PSD, prezidat de Liviu Dragnea, a decis să îi retragă sprijinul politic.

Mai mult, potrivit președintelui PSD, miniștrii Cabinetului Grindeanu și-ar fi semnat toți demisiile, pentru a forța căderea Guvernului.

×
Subiecte în articol: Mădălina Dobrovolschi klaus iohannis