x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reconversia în politică: ce urmează după DNA

Reconversia în politică: ce urmează după DNA

de Diana Lazăr    |    27 Oct 2015   •   10:08
Reconversia în politică: ce urmează după DNA
Sursa foto: Agerpres

Dacă pentru unele vedete problemele cu justiţia sau eşecurile proiectelor politice îi determină să se pensioneze anticipat, pe alţii par să nu-i împiedice să-şi continue ascensiunea. Elena Udrea ar pune punct activităţii politice şi ar începe o viaţă „normală”. DNA i-a stricat însă planurile cerând o nouă arestare într-un al treilea dosar penal. Victor Ponta ar lua şi el o pauză de la scena politică după terminarea mandatului de premier.

După un ciclu electoral zbuciumat în care am schimbat un preşedinte, mai mulţi miniştri, s-au rupt şi s-au născut alianţe politice ca nişte mutaţii genetice, anul 2016 va redesena harta administraţiei locale şi centrale. Alegerile locale din vara lui 2016 vor aduce feţe noi în fruntea oraşelor şi judeţelor având în vedere că mai mult de jumătate dintre primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene sunt în vizorul DNA. Şi la Bucu¬reşti stelele politicii sunt aproape de apus tot din cauza problemelor penale. „După zece ani de politică, să sfârşeşti în puşcărie, nu e chiar ceea ce visam. Vreau o viaţă normală. Nu mai candidez la Parlament şi nu mai intru în niciun partid. Nu mă mai interesează”. Asta declara, pentru Jurnalul Național, Elena Udrea cu câteva zile înainte ca procurorii DNA să-i ceară din nou reţinerea şi ares¬tarea într-un al treilea dosar penal.
Udrea nu se mai uită la ştiri
Şi pentru că la acel moment, fosta blondă de la Cotroceni nu ştia ce-o aşteaptă, îşi construia planuri pentru viitor: „Am un ONG şi vreau să mă ocup de el. Vreau să activez în societatea civilă şi să mă dedic proiec¬telor legate de apărarea şi promovarea drepturilor omului. Şi când spun asta, nu vă gândiţi doar la condiţiile de de-tenţie. Sunt atâtea alte chestiuni negli¬jate de ONG-urile de la noi”. Potrivit declaraţiei de inte¬rese, fostul ministru este din 2004 fon-datorul Fundaţiei Proeuropa, organi¬zaţie de integrare europeană, cu o activitate aproape invizibilă până în prezent. Între timp însă, DNA i-a năruit visele şi a trimis-o din nou la mâna colegilor din Parlament pentru încuviin¬ţarea reţinerii şi arestării preventive. „La mine, puş-căria e din sezonul toam¬nă-iarnă”, declara Udrea vineri înaintea şedinţei Comi¬siei juridice. Deputaţii jurişti i-au dat o speranţă respin¬gând cererile de arestare, însă decizia aparţine plenului, care se va reuni cel mai probabil miercuri.
Înaintea acestei situaţii, Elena Udrea povestea pentru Jurnalul Naţional cum îşi umple timpul de când a fost eliberată din arest. „Uite, seara, nici nu mă mai uit la televizor pentru că citesc cărţi de dezvoltare personală şi acolo scrie că nu e bine să adormi după ce te-ai uitat la ştiri pentru că îţi dau o stare proastă. Aşa că nu mai fac asta. Iar dimineaţa când mă trezesc, încep ziua cu nişte muzică. E bine să ai o viaţă obişnuită”, se bucura încă de-putatul Udrea. In-diferent care va fi deznodământul noului dosar, cert e că experienţele pe-nale o vor ţine pe apropiata lui Tra-ian Băsescu multă vreme departe de scena politică. De partea cealaltă, în PSD, Liviu Dragnea care în vară părea că va pune punct pentru o vreme carierei politice din cauza condamnării în dosarul Referendumului a avut o revenire spectaculoasă care a culminat cu câştigarea şefiei PSD. Deşi părea că DNA l-a scos din joc, Liviu Dragnea este mai hotărât ca niciodată să rămână în politica la vârf.

Băsescu, din nou preşedinte
Semnează prezenţa la Parchet sau la instanţe aproape săptămânal, dar asta nu-l împiedică să rămână în joc. Traian Băsescu nu pare deloc jenat de dosarele sale penale, ale familiei sau ale apropiaţilor. Nici măcar calitatea de fost preşedinte de stat nu-l convinge că e timpul să se retragă. Fostul şef de stat e din ce în ce mai activ şi pare chiar disperat să crească Mişcarea Populară până la alegerile de anul viitor când speră el să treacă pragul electoral şi să intre în Parlament. Din acest motiv, Băsescu a şi candidat la Congresul PMP şi s-a ales preşe¬dinte de partid, deşi până nu demult spunea că un fost preşedinte nu mai are nevoie de alte funcţii. „Este păcat să plec cu experienţa acumulată în cele mai înalte funcţii fără să o împărtăşesc, să o dau unora care vin după mine. Când am decis să conduc această moţiune, am luat decizia după multe zile de discuţii şi cu cei care conduceau Mişcarea Populară, dar şi cu soţia şi cu fiicele. Mi-a fost foarte greu să le conving, dar până la urmă am reuşit”, a argumentat fostul preşedinte alegerea sa. Astfel, Traian Băsescu este singurul personaj politic care pare mai degrabă că profită de pe urma mediatizarii dosarelor sale penale, în loc ca acestea să fie motiv de pensionare.

Gloriile defunctei USL
Victor Ponta vrea să stea departe de prim-planul politicii după ce-şi va fi încheiat mandatul de premier. Pierderea alegerilor prezidenţiale şi mai nou dosarul trimis în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au vulnerabilizat poziţia pe scena politică. Activitatea sa în fruntea Guvernului continuă mai mult din inerţie şi depinde în orice clipă de eventualele negocieri între noul şef al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedin¬tele Klaus Iohannis. Ponta pare însă resemnat cu viitorul său politic. „În 2002, când am fost ales președinte al Tineretului PSD, m-am gândit că mi-am atins maximul în cariera politică. Nu mi-a trecut prin cap că o să aveți încredere în 2010 să mă alegeți lider și nu mi-a trecut niciodată prin cap că o să concurez cu Năstase pentru cel mai bun Guvern pe care care l-a avut România, după ’89. Vreau să vă mulțumesc că nu mai candidez la ceva, a fost cea mai mare onoare să fiu președin¬tele PSD și să fiu alături de dumneavoastră”. Discursul lui Victor Ponta în faţa Congresului PSD a părut că este unul de adio. De altfel, nu doar o dată premierul a afirmat că după ce pleacă de la Palatul Victoria îşi va dedica timpul familiei. Surse apropiate primului-ministru susţin însă că Ponta nu se retrage din politică, ci doar va lua o pauză. Cel mai probabil el va candida anul viitor la alegerile parlamentare pentru un post de deputat de Gorj. Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, este poate singurul om politic care s-a retras din lumina reflec-toarelor de bună voie şi fără să aibă vreun dosar penal. Eşecul USL şi renunţarea la candidatura la prezidenţiale l-au deter¬minat pe Antonescu să stea cât mai departe de partid şi de scena politică. S-a prezentat din când în când în Parlament la voturile importante pentru PNL, iar ultima dată a părut că-şi ia adio de la colegii din Senat. Surse apropiate fostului şef al PNL susţin că acesta nu mai candidează anul viitor la vreun post de parlamentar şi că deja s-ar fi mutat cu toată familia la Bruxelles unde îşi desfăşoară activitatea soţia sa, europar¬lamentarul Adina Vălean. Dacă unii poli-ticieni se pensionează anticipat cu sau fără voia DNA, alţii precum Băsescu nu se lasă duşi nici cu dosare penale.
 

×