x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendum: Consiliul Legislativ avertizează Guvernul

Referendum: Consiliul Legislativ avertizează Guvernul

05 Oct 2009   •   00:00

Consiliul Legislativ a avertizat Guvernul că soluţia conform căreia procedura de consultare la organizarea unui referendumul se consideră îndeplinită dacă Parlamentul nu se pronunţă în 30 de zile, ca în proiectul iniţial, cu privire la solicitarea preşedintelui contrazice o decizie a Curţii Consituţionale.

Guvernul a modificat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă legislaţia în vigoare, stabilind ca Parlamentul să fie obligat în 20 zile să răspundă favorabil solicitării preşedintelui de organizare a unui referendum, în caz contrar şeful statului având dreptul să emită decretul pentru referendum.

"Referitor la soluţia legislativă potrivit căreia procedura constitu­ţio­nală de consultare se consideră îndeplinită, dacă Parlamentul nu se pronunţă în 30 zile cu privire la solicitarea preşedintelui României, precizăm că aceasta este în contradicţie cu Decizia Curţii Constituţionale 567/2006", aten­ţio­nează Consiliul Legislativ.

Prin această decizie a CC a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avoca­tul Poporului, Curtea reţinând că procedura referendumului iniţiat de preşedinte presupune două faze, respectiv consultarea Parlamentului şi consultarea poporului. Curtea a statuat că, în cadrul primei faze, Parlamentul "urmează să adopte o hotărâre în şedinţa comună a celor două Camere", rezultând astfel necesitatea adoptării acestei hotărâri pentru ca procedura constituţională să fie îndeplinită.

×
Subiecte în articol: politic