Presedintele Traian Basescu a contraatacat aseara demersul de suspendare a sa initiat de PSD. El s-a prezentat in fata parlamentarilor, din randurile carora au lipsit cei ai PSD, PC si PRM, pentru a explica de ce a vorbit despre "legi pentru infractori", dar si pentru a declansa referendumul pentru introducerea votului uninominal incepand cu alegerile de anul viitor.
CINE SCOATE PRIMUL POPORUL LA URNE?
|
Anuntul sefului statului privind "lansarea" referendumului lanseaza cel putin o intrebare: ce referendum va fi facut primul? Cel dorit de presedinte pentru votul uninominal sau cel pentru demiterea sa din functie, in urma actiunii de suspendare initiata de PSD? Ambele au de asteptat descurcarea unui hatis legislativ. PSD a declansat actiunea de suspendare a sefului statului, depunand lista de motive la Parlament. Birourile Permanente trebuie sa decida daca fac comisie de ancheta sau o trimit Curtii Constitutionale. Oricare ar fi raspunsul Curtii, decizia de suspendare apartine Parlamentului, dupa care referendumul privind demiterea sefului statului trebuie obligatoriu facut in 30 de zile. Opozitia asteapta intrarea in vigoare a modificarilor pe care le-a adus Senatul Legii 3/2000 cu privire la numarul necesar de voturi pentru demitere, dar si la imposibilitatea organizarii referendumului cu 3 luni inainte de alegeri sau cu 45 de zile dupa. Ceea ce ar arunca spre toamna alegerile pentru Parlamentul European. Ambele prevederi au fost deja contestate de catre PD la Curtea Constitutionala.
Pe de alta parte, fara intrarea in vigoare a Legii referendumului, ajunsa acum la Camera Deputatilor, nici presedintele Traian Basescu nu isi gaseste suport in lege pentru a consulta populatia in legatura cu votul uninominal, intrucat Legea 3/2000 aflata acum in vigoare nu include aceasta problema pe lista celor de interes national, prevazuta la articolul 12 al legii. De aceea presedintele a si invocat Constitutia si hotararea nr. 567/2006 a Curtii Constitutionale, care stabileste "definitiv si obligatoriu" ca articolul 12 din Legea referendumului este neconstitutional. Potrivit Curtii, nu Parlamentul ci presedintele singur poate stabili ce e de interes national si ce nu. Decizia Curtii a fost inclusa in forma Legii 3/2000 aflata acum in reexaminare la Camera Deputatilor. Textul nu este insa in vigoare. Pe cale de consecinta, presedintele a lansat o actiune care nu e bazata pe o lege, dar e bazata pe Constitutie si pe decizia Curtii Constitutionale. Un alt aspect vizeaza impresia data de seful statului ca prin acest anunt ar fi indeplinit obligatia consultarii Parlamentului. Potrivit legii, punctul de vedere al Legislativului in legatura cu introducerea votului uninominal urmeaza sa fie exprimat printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. El este doar un punct de vedere consultativ, dupa care presedintele stabileste prin decret data referendumului. Legea nu prevede insa un termen pentru ca raspunsul asteptat de la Parlament, asa cum nu prevede nici cat de des pot fi facute referendumuri, nici la ce interval. |
Citește pe Antena3.ro
REACTII
|
Presedintele Basescu si-a sustinut discursul doar in fata parlamentarilor puterii, intrucat PSD, PC si PRM au refuzat sa participe la sedinta. Absenti au fost si cei doi presedinti ai Camerelor, Nicolae Vacaroiu - aflat in vizita la Paris - si Bogdan Olteanu, care a protestat astfel fata de acuzatia de "lichelism politic" adusa de Basescu. Nici premierul Tariceanu nu a fost prezent, pe motiv ca el reprezinta Parlamentul, nu Guvernul. La final, reactiile au venit insa din toate partile. Olteanu il acuza pe Basescu de "pura demagogie" intrucat pana acum a fost principalul adversar al votului uninominal. "PC crede ca propunerea lui Basescu este o incercare de a bloca referendumul privind suspendarea, propunand tinte false", se arata
intr-un comunicat PC. Deputatul Sergiu Andon a chemat Curtea Constitutionala sa se pronunte daca referendumul a fost declansat sau nu. La randul sau, Marko Bela a spus ca nu este de acord cu votul uninominal. Liderul PSD, Mircea Geoana, a calificat propunerea presedintelui drept "o smecherie ieftina", prin care incearca sa deturneze atentia opiniei publice de la referendumul privind suspendarea sa. "Votul uninominal e o prostie, e o gaselnita de-a lui Basescu", a spus si liderul PRM C.V. Tudor.
|