x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regele Mihai: Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor cu adevărat

Regele Mihai: Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor cu adevărat

23 Apr 2009   •   00:00
Regele Mihai: Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor cu adevărat
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Regele Mihai a declarat, astăzi, la Palatul Elisabeta, că, prin candidatura Principelui Radu la Preşedinţie, Familia Regală încearcă să arate cum trebuie slujit un popor cu adevărat şi şi-a exprimat încrederea că Principele va putea să poarte această responsabilitate importantă şi acest ideal înalt, scrie Mediafax."Prin prezenţa în alegerile democratice pentru instituţia şefului statului, familia mea încearcă să unească şi să însănătoşească România de astăzi. Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor  cu adevărat", a declarat Regele Mihai.

Acesta şi-a exprimat încrederea că Principele Radu "va putea să poarte această responsabilitate importantă şi acest ideal înalt".

Regele Mihai a mărturisit că prezenţa unui membru al familiei regale la alegerile prezidenţiale "nu este un lucru obişnuit pentru un membru al Casei Regale".

"Dar viaţa ne-a pus în faţa multor situaţii neobişnuite, pe care am reuşit să le trecem cu bine", a explicat Regele Mihai.

Majestatea Sa a mai spus că a chibzuit îndelung, în ultimii ani, la propunerile ca Familia Regală să se implice din nou "în mersul statal al României".

"Au fost idei ale intelectualilor, ale oamenilor politici sau ale tinerilor. Am făcut mereu bine ţării noastre, nu am forţat niciodată lucrurile şi nu am profitat personal de întorsăturile istoriei recente. Actul potrivit pentru ţară vine la momentul potrivit. Cred că acest moment a venit", a afirmat Regele Mihai.

Acesta şi-a îndreptat discursul către români, pe care i-a chemat "să sprijine acest pas important pentru România".

"În asemenea momente, ţara are nevoie să fiţi uniţi şi generoşi, solidari şi responsabili", a arătat Regele Mihai, apreciind că România trece prin momente grele şi că "nu ne putem juca de-a statul, punând la încercare destinul unui popor".

"Noi românii avem nevoie să fim din nou respectaţi în Italia, în Spania, peste tot în Europa şi America, oriunde în lume. Mai mult ca oricând, trebuie să ne respectăm noi înşine, acasă la noi", a mai spus în discursul său Regele Mihai I al României.

Majestatea Sa a mai arătat că Familia Regală a trăit o jumătate de secol de exil şi încă zece ani de îngrădiri în propria ţară.

"Au fost ani grei pentru noi şi poate şi mai grei pentru România. Am pus toată viaţa în slujba ţării şi ne-am dorit să o vedem puternică, bogată şi mândră în Europa. Speranţele românilor au fost risipite, rând pe rând, timp de şase decenii", le-a transmis românilor Regele Mihai I.

"În acest an, să dăm împreună speranţă României", a adăugat Regele Mihai, încheind: "Aşa să ne ajute Dumnezeu".

Principele Radu şi-a anunţat, în 9 aprilie, candidatura la Preşedinţia României, într-un discurs rostit la Palatul Elisabeta, el declarând că nu-şi propune să restaureze monarhia, schimbarea formei de guvernământ nefiind atributul preşedintelui. Principele Radu a ţinut să sublinieze că va candida independent, fără obligaţii de partid.

Anunţul candidaturii a fost făcut într-o ceremonie organizată la Palatul Elisabeta, în prezenţa Principesei Margareta şi a susţinătorilor.

Principele Radu a afirmat că, prin gestul de a candida la Preşedinţie, doreşte să deblocheze impasul politic şi instituţional în care se găseşte România şi a spus că, dacă va câştiga, va garanta independenţa justiţiei şi domnia legii.

El s-a caracterizat ca nefiind nici candidat de stânga, nici candidat de dreapta, nici candidat politic, în condiţiile în care, în discursul său, a apreciat că în România democraţia s-a inhibat din cauza luptelor permanente între tabele politice.

"Nu sunt aici pentru a arunca cu piatra în nimeni, ci sunt aici pentru a pune o piatră jos, la temelia unei Românii respectate", a spus el.

Principele Radu declara, recent, într-o emisiune televizată, că Regele Mihai nu a vorbit până acum public despre candidatura sa pentru că a fost Săptămâna Mare şi pentru că nu a vrut să îl "eclipseze". (V.A.)


×