Remus Cernea, a cărui candidatură în Colegiul 1 a fost respinsă de Biroul Electoral, a cerut conducerii PNL să retragă candidatura lui Radu Stroe şi să aştepte împreună o decizie a Curţii Constituţionale la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Partidul Verde.
Cernea a venit, astăzi, la grupul parlamentar al deputaţilor PNL, pentru a discuta cu liderii liberali aflaţi la şedinţa BPC, despre retragerea lui Radu Stroe din cursa electorală, cerând să se aştepte decizia Curţii Constituţionale.
Când preşedintele PNL, Crin Antonescu, a ieşit pentru un moment din şedinţă, Remus Cernea l-a abordat şi i-a explicat că a venit să-l întrebe dacă PNL vrea neapărat să câştige colegiul sau dacă doreşte alegeri pluraliste, arătând că Honorius Prigoană, candidatul PDL, ar fi de acord să se retragă dacă şi Stroe face acelaşi lucru.
"Am venit să vă întreb dacă PNL vrea neapărat să câştige acest colegiu sau dacă doreşte desfăşurarea unor alegeri pluraliste, la care să poată participa mai mulţi candidaţi (...) Haideţi să aşteptăm decizia Curţii împreună. Ar fi un gest extraordinar pentru democraţia din România să aşteptăm împreună decizia Curţii. Asta e tot ce aş cere şi ar fi firesc pentru o democraţie", a spus Remus Cernea, citat de Mediafax.
El a menţionat totodată că Stroe ar fi declarat într-un talk-shhow că decizia privind retragerea sa trebuie luată de PNL. Cernea a spus că "Honorius Prigoană a promis că îşi va retrage candidatura pentru a aştepta decizia CC dacă şi Radu Stroe va face acelaşi lucru".
La rândul său, Crin Antonescu a replicat că se îndoieşte că Radu Stroe va face acest lucru, menţionând că o să pună în discuţie acest subiect.
"Este o decizie greu de luat, o să discutăm şi o să vă spun", a precizat Antonescu. Preşedintele PNL i-a spus lui Cernea că liberalii îşi doresc şi să câştige Colegiul 1 şi să se organizeze alegeri pluraliste, menţionând că el nu este de acord cu faptul că legea electorală nu permite independenţilor să candideze la alegerile parţiale şi amintind că o candidatură din partea Partidului Verde presupune ca acest partid să aibă un prag naţional de 5%.
"Din punctul meu de vedere, aşa cum văd, cred că legea greşeşte că nu lasă independenţii să candideze pentru că altfel venim cu un partid, aşa cum e legea acum, el are constrângere de prag, de sub un partid nu e normal, nu se poate candida. Dar ca independent, cred că are oricine dreptul", a spus liderul PNL.
Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti a respins candidatura lui Remus Cernea, propus de Partidul Verde, stabilind că acesta nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a candida, deoarece a fost propus de un partid care la alegerile parlamentare anterioare nu a întrunit pragul electoral, nefiind astfel reprezentat în actualul Parlament.
Remus Cernea a depus la Tribunalul Bucureşti, contestaţia faţă de decizia prin care candidatura sa pentru Camera Deputaţilor a fost respinsă de Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti. Tribunalul Bucureşti a decis în aceeaşi zi să suspende judecarea contestaţiei lui Cernea şi să o trimită la Curtea Constituţională. Instanţa a arătat că sunt îndeplinite condiţiile din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale pentru ca excepţia să fie trimisă, pentru dezbatere, acestei instanţe, care are competenţă în acest caz.
Citește pe Antena3.ro