x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Retrospectiva - Un guvern nascut cu forta

Retrospectiva - Un guvern nascut cu forta

de Monica Iordache Apostol    |    08 Dec 2005   •   00:00

Bilantul de un an al Guvernului Tariceanu inregistreaza la prima vedere mai multe ciondaneli decat realizari. Nimic surprinzator pentru un guvern nascut din incrucisari neprevazute si extras cu forcepsul din maruntaiele politicii de moasa incapatanata numita Traian Basescu.

MOSITI DE BASESCU. De trei saptamani a avut nevoie seful statului sa rastoarne rezultatul primului tur de scrutin si sa creeze Guvernul Tariceanu
Bilantul de un an al Guvernului Tariceanu inregistreaza, la prima vedere, mai multe ciondaneli decat realizari. Nimic surprinzator pentru un guvern nascut prin incrucisari neasteptate si extras cu forcepsul din maruntaiele politicii de moasa incapatanata numita Traian Basescu, sub amenintarea anticipatelor.

Dupa primul tur de scrutin, zarurile politice pareau sa fie aruncate. La 1 decembrie, Biroul Electoral Central anunta rezultatul vorului: Uniunea Nationala PSD+PUR s-a plasat pe primul loc la alegerile parlamentare, la fel ca si candidatul sau la Presedintie, Adrian Nastase (40,94%), care l-a devansat cu 7 procente pe Traian Basescu (33,92%). Peste doua saptamani situatia urma sa se schimbe radical.

12 DECEMBRIE. BEC confirma faptul ca Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, a castigat turul doi al alegerilor prezidentiale cu 51,23%, Adrian Nastase (Uniunea Nationala PSD+PUR) obtinand 48,77%. Traian Basescu, presedintele ales, isi prezinta intentiile: "prioritatea prioritatilor" sale este formarea unei majoritati parlamentare prin atragerea PUR (acum Partidul Conservator) si UDMR alaturi de Alianta PNL-PD, desi ambele formatiuni aveau acorduri de colaborare sau erau in negocieri avansate cu PSD.

13 DECEMBRIE. "Din moment ce PSD-PUR, UDMR, cu ajutorul si sustinerea a inca catorva voturi, adica minoritatile nationale, asigura majoritatea parlamentara, atunci presedintele desemnat nu are alta alternativa decat sa numeasca premierul din aceasta alianta guvernamentala", asigura udemeristul Gyorgy Frunda.

14 DECEMBRIE. "Coabitarea inseamna instabilitate sau risc de instabilitate. Majoritatea parlamentara se poate constitui in jurul Aliantei D.A. In cazul in care partidele nu inteleg sau nu traduc corect votul electoratului in turul al doilea al prezidentialelor, ne vom intoarce inapoi la popor", raspundea Traian Basescu. Intrebat pe cine va propune Parlamentului ca premier, Basescu avea un singur raspuns: Calin Popescu Tariceanu.

15 DECEMBRIE. "Ne vom bate pentru drepturile alegatorilor nostri, care au hotarat sa fim la guvernare.", vocifera neconvingator Adrian Nastase.
VOT. In Parlament, Guvernul a trecut fara emotii

17 DECEMBRIE. Presedintele ales, Traian Basescu, anunta ca il va desemna premier pe Calin Popescu Tariceanu.

18 DECEMBRIE. "Am decis sa deschidem UDMR catre cealalta directie, catre Alianta D.A., pentru ca am considerat ca acest lucru este benefic atat Romaniei, cat si maghiarilor", explica presedintele UDMR, Marko Bela, de ce a schimbat macazul. Obiectivele UDMR? "Solutii importante pentru comunitatea maghiara din Romania si pentru minoritati, o lege a minoritatilor, alte forme de autonomie, descentralizare." A spus-o tot Marko Bela.

20 DECEMBRIE. PSD primeste un balon de oxigen: castiga conducerea celor doua Camere ale Parlamentului.

21 DECEMBRIE. Oxigenul se epuizeaza insa repede. La negocierile de la Cotroceni, PSD nu-l convinge pe Basescu sa-i accepte prima optiune pentru desemnarea unui prim-ministru. Deputatul PUR Bogdan Pascu anunta ca umanistii vor sustine in Parlament "orice guvern capabil sa asigure reforma".

22 DECEMBRIE. Presedintele Basescu il desemneaza premier pe Calin Popescu Tariceanu.

23 DECEMBRIE. Tariceanu bate palma cu PUR pentru sprijinirea viitorului guvern. Umanistii primesc un post de viceprim-ministru si posturi in ministere.

Remaniere pe un colt de masa


Prima schimbare din Guvern a purtat marca Traian Basescu: vicepremierul Adriean Videanu a devenit primarul Capitalei. In locul sau, Basescu si-a trimis cumatrul, Gheorghe Seculici. N-a rezistat insa mult si a facut parte din primul lot al remanierii, in luna august. Ceilalti "expulzati" au fost ministrul Finantelor, Ionut Popescu, cel al Sanatatii, Mircea Cinteza, si cel al Integrarii, Ene Dinga. Si de aceasta data operatiunea a fost atent supravegheata de presedintele Traian Basescu. Decizia a fost luata intr-o seara la Restaurantul Golden Blitz.

CINE A PLECAT. Pe Seculici l-a lasat din brate Traian Basescu, ca sa nu fie acuzat ca isi protejeaza rudele. Ene Dinga nu constituia o miza pentru nimeni, nefiind un membru cu vechime in partid. De ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a dorit premierul Tariceanu sa scape. Popescu, un apropiat al lui Stolojan, a anuntat, fara acordul lui Tariceanu, intentia de marire a TVA si s-a opus masurii de acordare de subventii indirecte pentru Uzina Tractorul. Mircea Cinteza, si el promovat de Stolojan, a fost repede sacrificat din pricina imaginii dezastruoase si a incapacitatii de a gestiona criza din Sanatate. Prin desfiintarea Autoritatii Nationale de Control, condus de Sorin Vicol, umanistii pierd si ei un post in Guvern.

CINE A INTRAT. Noul vicepremier, Gheorghe Pogea, este directorul lui Adriean Videanu de la Marmosim. Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, este o "creatie" a lui Traian Basescu, controversata insa pana si in propriul partid, Radu Berceanu declarand ca aceasta nu se duce in strainatate, la reuniunile organismelor internationale, decat pentru cumparaturi. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, este prieten apropiat al premierului Tariceanu, iar noul gestionar al portofoliului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ii este si el apropiat.

CINE A RAMAS. Tariceanu n-a izbutit sa clinteasca oamenii presedintelui. Gheorghe Dobre si Sulfina Barbu erau mereu primele nume pe listele neoficiale de remaniere. Au ramas amandoi, in ciuda faptului ca Dobre si-a atras criticile liberalilor, iar Sulfina devenise celebra pentru sirul de gafe, balbe si masuri fara nici o logica.

LOVITURI SUB CENTURA. Inaintea remanierii, demisia ministrului Culturii, Mona Musca, a fost perceputa ca o lovitura din partea Cotroceniului data lui Tariceanu. Demisia ministrului Educatiei, Mircea Miclea a fost tot o minge la fileu pentru Basescu, dandu-i ocazia sa pledeze pentru marirea bugetului si sa intre in negocierile cu sindicatele din Invatamant.

Lista lui Basescu


Noua Coalitie n-a avut Craciun. A demarat negocierile pentru formarea guvernului. A contat mai putin ce au vrut partidele si mai mult ce a vrut Traian Basescu. In ajunul Craciunului, liberalii, democratii, udemeristii si umanistii au schimbat intre ei oameni si ministere, dupa care totul a fost dat peste cap de Traian Basescu. Ministerele au fost mutate de la liberali la democrati si invers. Cu lista finala a fost trimis Emil Boc la Cotroceni. S-a intors cu alta. "Asa a vrut presedintele", era justificarea acestuia.

APARARE. Adjudecat initial de PD. Il revendica Sorin Frunzaverde. Postul se muta la liberali. Favorita: Norica Nicolai. Il obtine Teodor Atanasiu (PNL), presedintele Consiliului Judetean Alba.

JUSTITIE. Cerut de liberali. Ultimul nume vehiculat: seful Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu. Se transfera la PD. De la Cotroceni este impusa Monica Macovei, presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki.

INTERNE. Favorit: Vasile Blaga. E plecat insa la Cotroceni. Alte nume: Cezar Preda, Alin Albu. Basescu il trimite pe Blaga.

TRANSPORTURI. Vicepremierul Adriean Videanu era incontestabil detinatorul portofoliului. Asta nu inseamna nimic pentru Basescu: il impune pe Gheorghe Dobre, director in Primaria Capitalei.

FINANTE. Tariceanu l-ar vrea pe Varujan Vosganian, Dan Radu Rusanu sau Eugen Nicolaescu. Ramane Ionut Popescu, la insistentele lui Theodor Stolojan.

INTEGRARE. Mihai Stanisoara, spun pedistii. Postul se transfera la UDMR, apoi la PNL. Revine la PD. Boc o anunta pe favorita lui Basescu: Cristina Parvulescu, director in Primaria Capitalei.

EXTERNE. Mihai Razvan Ungureanu (PNL) ramane favorit.

MEDIU. PD, UDMR, din nou PD. Cezar Preda, Alin Albu, Ioan Oltean. Castiga Sulfina Barbu, director in Primaria Capitalei.

EDUCATIE. Andrei Marga (PNL), in pole position. Vine tare din spate Adrian Cioroianu. Pana la urma il adjudeca PD. Titular: Mircea Miclea, un necunoscut chiar si pentru membrii vechi ai PD. "L-a adus Emil de la Cluj", se soptea pe la coturi.

CULTURA. Portofoliul ii revine fara echivoc Monei Musca.

AGRICULTURA. La fel se intampla si cu Gheorghe Flutur (PNL).

SANATATE. Ia Educatia, da-mi Sanatatea. Schimb in favoarea PNL, care ii plaseaza postul lui Mircea Cinteza (tot apropiat al lui Stolojan), desi il revendica si UDMR.

MUNCA. Unul dintre putinii neclintiti de pe post: Gheorghe Barbu, PD.
Se mai adauga Marko Bela si George Copos - vicepremieri si Codrut Seres - ministrul Economiei si Comertului. Votul de investitura este dat de Parlament la 29 decembrie, nu fara un prim chix. Preferata lui Basescu la Integrare, Cristina Parvulescu, este respinsa de comisiile parlamentare pentru ca nu stie care e diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European.
×