x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Revanşa lui Obama

Revanşa lui Obama

de Mihaela Biliovschi    |    16 Oct 2012   •   15:55
Revanşa lui Obama

Obama s-a pregătit intens să îşi ia revanşa marți, la orele 21:00, când îl va întâlni pentru a doua oară față în față şi în direct pe contracandidatul Mitt Romney. Timp de 90 de minute preşedintele țării va avea misiunea, nu doar de a ataca, egala şi înscrie puncte în poarta adversarului, dar şi aceea de a coordona o defensivă pe măsură.

În mod tradițional, înaintea alegerilor prezidențiale candidații la şefia statului sunt puşi să dezbată față în față pe tematici legate de politica internă şi externă, economie şi probleme sociale. În acest an electoral, preşedintele în funcție Barack Obama îl întâlneşte pe contracandidatul Mitt Romney de-a lungul a trei astfel de confruntări televizate şi transmise live. După întrunirea de marți  va avea loc ultima dezbatere programată pentru ziua de 22 octombrie. Două săptămâni mai târziu, pe 6 noiembrie, America va ieşi la vot pentru ultima şansă de a-şi spune părerea electorală.

Confruntare

Stilul dezbaterii din această marți va fi diferit. Va fi o întrunire de tip ”town-hall” unde simpli alegători selectați de grupul Gallup vor confrunta candidații politici şi le vor adresa propriile întrebări. Barack Obama şi Mitt Romney vor avea la dispoziție două minute fiecare pentru a răspunde. Moderatorul, gazda talk-show-ului postului de televiziune CNN Candy Crowley, va avea un rol extrem de limitat.
Cel puțin aşa a fost lăsat să se înțeleagă din memorandumul de înțelegere semnat de republicani şi democrați. În interviuri recente, moderatoarea Crowley a sugerat că îşi va asuma responsabilități dincolo de cele prevăzute în contractul semnat de candidați.
De exemplu, a declarat Crowley în diferite interviuri publicate online, dacă un alegător adresează o întrebare şi ei nu-i convine cum a răspuns candidatul, va interveni cu cereri de clarificare sau cu întrebări adiționale.
Obama şi Romney protestează

Ambele tabere politice, republicanii şi democrații, au protestat oficial la comisia organizatoare. Comisia se vede într-o situație dificilă pentru că moderatoarea nu a avut datoria de a semna nici un contract, şi legal nu are nici o responsabilitate în acest sens. Intervenția neplanificată a moderatoarei va reduce semnificativ din şansele alegătorilor din audiență de a adresa propriile întrebări.
Un astfel de caz s-a petrecut la dezbaterile din 2008 dintre Obama şi republicanul John McCain. Moderatorul Tom Brokaw al postului TV NBC a intervenit pe timpul dezbaterii mai mult decât i s-a permis. Drept rezultat, acesta a fost criticat unilateral. 
Organizarea dezbaterii de tip ”town-hall” are ca scop principal exact acest lucru: de a permite unor alegători simpli să adreseze propriile întrebări direct candidaților, fără intervenția unui moderator venit din rândul mass-media, facilitând astfel o relație directă între candidați şi americanii de rând, cei care-şi vor spune cuvântul la secțiile de votare.

În momentul actual, conform statisticilor naționale, Obama pare să rămână favorit în opinia alegătorilor, chiar şi după prestația impresionantă a contracandidatului republican în prima dezbatere.

În America se votează deja

Americanii au început să voteze în 43 de state în ceea ce se numeşte ”early voting.” Cei care şi-au exprimat deja opțiunea electorală au decis, evident, fără să mai aştepte rezultatul dezbaterilor. În general aceştia sunt fani devotați care votează pe linie de partid politic, indiferent de candidați. Alegătorii indecişi ori cei independenți vor aştepta, cel mai probabil, rezultatul dezbaterilor.
Numărul alegătorilor independenți este în creştere în America într-un mediu în care alegătorii devin din ce în ce mai dezamăgiți de partidul politic pentru care optaseră.  La alegerile din 2008 independenții erau mai numeroşi decât republicanii şi aproape la fel de mulți precum democrații. În 2012 se aşteaptă ca numărul independenților să fi crescut semnificativ față de 2008.
Michelle Obama, soţia actualului preşedinte american, şi-a votat deja soţul la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. A fost un vot prin corespondenţă, pe care Prima Doamnă a Americii l-a anunţat pe reţeaua de socializare Twitter şi în cadrul unui eveniment de campanie din statul Ohio, considerat cheie pentru câştigarea alegerilor.

"În această dimineaţă am votat anticipat pentru Barack Obama. Astăzi am votat cu soţul meu. M-am simţit foarte bine să fac asta. Chiar acum, votul meu prin corespondenţă călătoreşte către statul meu natal, Illinois, ceea ce înseamnă că suntem cu un vot mai aproape de a-l realege pe soţul meu şi a pune ţara în mişcare pentru încă patru ani”, a spus Michelle Obama.
Şi predintele Barack Obama a anunţat că va vota înainte de alegerile de la 6 noiembrie. Anunţul celor doi soţi face parte din eforturile de mobilizare a alegătorilor pentru a se înscrie pe listele de vot. Ieri a fost termenul limită pentru locuitorii statului Virginia, iar astăzi expiră şi cel pentru americanii din Maryland.

×