x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Deputat UDMR: Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Deputat UDMR: Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României

13 Iun 2013   •   15:35
REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Deputat UDMR: Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României

Liderul grupului parlamentar al UDMR de la Camera Deputaţilor, Mate Andras, consideră că prin acceptarea de către Comisia pentru revizuirea Constituţiei a celor trei amendamente privind dreptul la identitate s-au făcut paşi în ceea ce priveşte respectarea identităţii culturale, lingvistice şi etnice a minorităţilor.

"Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României şi s-au făcut paşi în ce priveşte respectarea identităţii culturale, lingvistice şi etnice a acestor persoane. Toate aceste drepturi au existat, dar acum au fost ridicate la rang de drept constituţional pentru că şi până acum minoritatea putea să-şi folosească steagul sau limba maternă", a declarat Mate Andras, membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

Andras a precizat că minorităţile pot înfiinţa organisme proprii care pot propune luarea unor decizii de către instituţiile statului, iar acestea decid dacă le adoptă sau nu.

"Nu este vorba de instituţii de stat, e vorba de un organ colectiv al acelei minorităţi, adică UDMR va organiza un colectiv care va propune administraţiei publice locale, a judeţelor sau regiunilor anumite măsuri, iar aceste instituţii decid dacă se adoptă o lege, o hotărâre de guvern sau alte decizii. Un astfel de organ nu poate lua decizii privind înfiinţarea unei regiuni (n.r.- cum ar fi Ţinutul Secuiesc) pentru că acest lucru se poate face doar prin act normativ. Noi putem de exemplu să propunem înfiinţarea unei şcoli în limba maghiară într-un judeţ, iar Ministerul Educaţiei va lua o decizie", a mai spus deputatul UDMR, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte folosirea în spaţiul public a unor simboluri, Mate Andras a spus că dacă o instituţie de stat îşi dă acordul se poate pune steagul unei minorităţi pe sediul acelei instituţii.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat azi trei amendamente cu privire la dreptul la identitate, primul precizând că "reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor".

"Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea sau, după caz, cu acordul organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase", prevede cel de-al doilea amendament.

Al treilea spune că minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă.


×