x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Revoltă în diaspora PD-L

Revoltă în diaspora PD-L

de Andrei Badin    |    21 Mai 2009   •   00:00
Revoltă în diaspora PD-L
Sursa foto: Gabi Boholt/Jurnalul Naţional

Mai multe organizaţii ale diasporei PD-L protestează faţă de crearea de la centru a unei organizaţii pentru românii din străinătate cu oameni numiţi de la Bucureşti. Mai multe documente interne intrate în posesia Junalului Naţional indică o revoltă a filialelor din străinătate faţă de decizia conducerii centrale a partidului.



Disputa a dus la ameninţări proferate de deputatul ales în Colegiul 1, William Brânză. La 28 aprilie, un comunicat intern al deputatului PD-L William Brânză informa sec că "în urma demersurilor care au fost întreprinse pe lângă preşedintele PD-L, premierul României, domnul Emil Boc şi membrii BPN-PD-L, la data de 20 aprilie 2009, prin Hotărârea nr. 22, Biroul Permanent Naţional PD-L a aprobat, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea organizaţiei nr. 43, PD-L Diaspora".

Era "recomandată" o conducere care să funcţioneze "până în 2010, când vor avea loc alegeri la nivel naţional". Practic, Brânză era uns preşedinte al proaspetei filiale, iar prim-vicepreşedinţi numiţi Eugen Tomac, secretar de stat în MAE, director Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, şi Viorel Badea, senator ales în Colegiul nr. 1, fost secretar de stat în DRRP.

BLONDA LUI BĂSESCU ŞI PARCUL BORDEI
Modalitatea de a numi de la centru conducerea organizaţiei PD-L Diaspora a provocat revoltă printre membrii partidului din străinătate. Cei din Europa s-au revoltat faţă de numirea ca secretar executiv pentru colegiul lor a Cristinei Coruţ, coordonator Departamentul Relaţii Internaţionale, fost subprefect al Capitalei. Cristina Ecaterina Coruţ a avut o ascensiune fulminantă. Datorată lui Traian Băsescu.

Din 1990 până în 1995 a fost referent de stare civilă la Primăria Sectorului 6. Din 1995 până în 1999 ajunge inspector de stare civilă tot la Primăria de la 6. În 2000 şi 2001 este consilier juridic la CAAS. Din 2001, Băsescu o numeşte consilier juridic Serviciul Legislaţie - Direcţia juridic, contencios şi legislaţie la Primăria Municipiului Bucureşti.

Din 2002 până în 2005 este şeful Serviciului Legislaţie şi al Direcţiei Juridice, adică locul de unde se dădea verde pentru restituirile terenurilor, inclusiv pentru omul de afaceri Constanda şi megaafacerea Parcul Bordei. Ajunge mai apoi director adjunct la direcţia amintită. Jurnalul Naţional a relatat despre problemele Cristinei Coruţ cu declaraţia de avere.

A uitat de dividendele de la firma Atlas Invest SRL. Dar şi de un autoturism BMW adus din Germania şi care este folosit de soţul său, care lucrează la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, unde ocupă funcţia de şef al Serviciului Juridic. Falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare între şase luni şi trei ani sau cu amendă penală.

DICTATURA "MITICILOR DE LA BUCUREŞTI" DUCE LA SUSPENDARE
"Dreptul de a fi servit Partidul Democrat Liberal timp de zece ani îmi permite să vă cer să reveniţi asupra deciziei de numire a componenţei conducerii BP al PD-L Diaspora şi să organizaţi alegeri democratice invitând, aşa cum se cuvenea, toţi preşedinţii de filiale din diaspora. Noi nu suntem doar lipitori de afişe de folosit în campania electorală!

Am solicitat înscrierea mea pe listă la alegerile pentru PE din acest an. Nu mi s-a dat un răspuns nici până în momentul de faţă, cu toate că includerea mea pe ultimul loc în această listă reprezenta un pas strategic pentru PD-L şi o atenţie acordată electorilor din diaspora", scria la 7 mai conducerii partidului preşedintele PD-L Padova, Dumitru Ilina.




Acesta preciza în mesajul transmis la Bucureşti că "până la revenirea asupra acestei decizii, subsemnatul se autosuspendă din funcţia de preşedinte PD-L Padova / Italia în semn de protest pentru lipsa de democraţie din interiorul PD-L".

"EU UNUL CU UN ASTFEL DE PARTID NU MAI AM CE DISCUTA"
C. Petre, preşedintele filialei PD-L Londra, relatează o convorbire cu deputatul William Brânză pe acelaşi subiect: "Am avut o discuţie telefonică cu deputatul antidiaspora Brânză în care i-am reproşat că îşi bate joc de noi. Mi-a spus să îl sun când mă trezesc din starea de ebrietate. Asta este atitudinea de reprezentant în Parlamentul României a lui Brânză pentru care mi-am pierdut timpul să fie ales.
Eu, unul, cu un astfel de partid nu am ce discuta. C. Petre, aproape fost preşedinte PD-L Londra".

William Brânză a primit mai multe mesaje de revoltă din partea membrilor diaspora PD-L. Dragoş Baboi scria: "Deşi am negat vocile colegilor care se simţeau doar lipitori de afişe, în acest moment chiar cred că ne consideraţi nişte răspândaci".

REUNIUNE DE URGENŢĂ PENTRU "REEVALUAREA POZITIVĂ A SITUAŢIEI NEFASTE"
Situaţia din diaspora PD-L a ajuns în pragul unei revolte greu de controlat. Senatorul Viorel Badea, ales în Colegiul 1 al diaspora, a trimis zilele trecute o scrisoare filialelor din diaspora despre "modul în care o decizie de o excepţională importanţă a partidului nostru tinde să alimenteze reacţii centrifuge, să nască deziluzii sau, mai grav, să bulverseze organizaţii reprezentative ale Partidului Democrat Liberal din diaspora.

El cere, pentru a nu arunca "în haos" organizaţiile din diaspora, convocarea unei reuniuni de urgenţă care "să contribuie la reevaluarea pozitivă a situaţiei nefaste pe care o traversează organizaţia noastră".


Brânză îşi face congres cu rezultatul anunţat dinainte!
Preşedintele organizaţiei PD-L pentru diaspora, deputatul William Brânză, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, primul congres al românilor din diaspora PD-L din 23-24 mai, la Castellon (Spania), urmând a-l vota şi pe preşedintele organizaţiei, adică pe domnia-sa, cum singur a declarat. Brânză va deveni astfel membru în Biroul Permanent Naţional al PD-L, reprezentând românii din străinătate.

Practic, Brânză anunţă rezultatul alegerii şefului diaspora PD-L înainte ca delegaţii să voteze! La congres sunt aşteptaţi să participe mai mulţi vicepreşedinţi de la nivel naţional, candidaţi PD-L la europarlamentare, dar şi premierul Emil Boc. întrebat dacă l-a invitat şi pe preşedintele Traian Băsescu la acest eveniment al PD-L, William Brânză a spus că nu l-a invitat, dar că ar fi onorat de prezenţa şefului statului la acest eveniment.

×