Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a reuşit să alunge presa supărătoare din instituţia pe care o conduce, ziariştii, inclusiv studiourile tv ale celor două televiziuni boicotate de PDL - Antena 3 şi Realitatea - fiind exilati la Senatul lui Mircea Geoană.
Cum a făcut doamna Anastase să scape de presă? Simplu: a desfiinţat toate prizele de curent electric de pe etajul P1 al Parlamentului, unde se află sala de plen a deputaţilor, biroul Robertei Anastase, sala Biroului Permanent al Camerei, adică unde se desfăşoară cam toată activitatea parlamentară. Aici se aflau şi mini-studiourile Antena 3 şi Realitatea tv, şi tot de aici se făceau transmisiunile în direct la emisiunile de ştiri.
Activitatea ziariştilor a devenit imposibilă pentru că nu mai au unde să-şi conecteze la priză laptop-urile, telefoanele, microfoanele, instalaţiile necesare transmisiunilor. Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei Deputaţilor, fost ministru PDL, a venit personal să asiste la deconectarea prizelor de la reţeaua electrică a Parlamentului, explicandu-le ziariştilor prezenţi că "Parlamentul nu mai vrea să plătească şi curentul consumat de televiziuni".
Mai mult decat atat, acelaşi Gheorghe Barbu a insistat în şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor ca presa acreditată la Parlament, în special televiziunile, care desigur consumă curent electric pe bani publici ca să critice guvernul PDL, să fie puse să plătească factură la utilităţi - current electric, apă, canalizare, încălzire, dacă mai vor să funcţioneze în spaţiul instituţiei conduse de Roberta Anastase.
În stenograma şedinţei din 21 aprilie, în momentul în care s-a aprobat amplasarea unor studiouri ale celor două televiziuni pro-PDL, Vox News şi OTV, Gheorghe Barbu a insistat, vehement, ca Realitatea tv şi Antena 3 să fie puse să plătească energia electrică consumată în Palatul Parlamentului. "Acum nu plăteşte nimeni nimic. Cu toţii închei convenţie. (...) Noi nu putem încheia contracte. Este vorba de utilităţi: de energie electrică şi dacă o să discutăm despre apă, canalizare, să facem o convenţie", a spus secretarul general al Camerei Deputaţilor.
Şefa sa, Roberta Anastase, i-a cerut să facă o estimare a costurilor şi să vină cu un proiect: "Deci, domnule secretar general, o să vă rog ca luni să veniţi cu o propunere, în primul rând cu un studiu, ca acum, după ce au funcţionat atâta timp televiziunile, puteţi să estimaţi cheltuielile, să ne faceţi această prezentare şi cu un material privind amplasamentul şi costurile"
Precizarea Robertei Anastase
Direcţia pentru Relaţii Publice a Camerei Deputaţilor e emis un drept la replică în care susţine că prizele de la etajul p! Al Parlamentului funcţionează "în parametri normali": "referitor la afirmaţia din articolul menţionat, conform căreia "activitatea ziariştilor a devenit imposibilă pentru că nu mai au unde să-şi conecteze la priză laptop-urile, telefoanele, microfoanele, instalaţiile necesare transmisiunilor", vă aducem la cunoştinţă că aceasta este nefondată, deoarece toate prizele şi echipamentele necesare transmiterii materialelor de presă în redacţii şi efectuării transmisiunilor în direct de la nivelul P1 funcţionează în parametri normali"
Precizarea Jurnalului Naţional
Precizăm că redactorii Jurnalului Naţional, împreună cu colegi de la alte ziare şi agenţii de presă au verificat personal funcţionarea prizelor de la etajul la care se află sala de şedinţe a Camerei, negasind niciuna conectată la reţeaua electrică. Căutand un mijloc de a ne contecta laptop-urile la curent electric, am aflat că secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, a dispus deconectarea prizelor respective de la reţeaua de curent electric a instituţiei, pe motiv că "televiziunile consumă prea mult curent".