x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romănia, pe traseul finanţării PKK

Romănia, pe traseul finanţării PKK

de Jurnalul National    |    10 Oct 2007   •   00:00

Serviciile turce de informaţii au avertizat Statul-Major al armatei că organizaţia PKK işi finanţează activităţile teroriste prin intermediul mai multor asociaţii stabilite intr-o serie de state europene, printre care şi Romănia, relatează The Journal of Turkish Weekly in ediţia electronică.

The Journal of Turkish Weekly

Serviciile turce de informaţii au avertizat Statul-Major al armatei că organizaţia PKK işi finanţează activităţile teroriste prin intermediul mai multor asociaţii stabilite intr-o serie de state europene, printre care şi Romănia, relatează The Journal of Turkish Weekly in ediţia electronică. Serviciile turce de securitate au dezvăluit, in mai multe rapoarte prezentate Statului-Major al armatei, că ţările europene unde işi desfăşoară activitatea aceste asociaţii sunt Romănia, Germania, Austria, Spania, Belgia, Grecia, Finlanda, Danemarca, Rusia, Irlanda, Suedia, Norvegia, Italia şi Marea Britanie, alături de Statele Unite.Asociaţiile respective furnizează PKK fonduri in valoare de 300 de milioane de dolari cu care organizaţia teroristă achiziţionează armament, potrivit publicaţiei citate. Raportul final prezentat armatei turce conţine dovezi privind implicarea PKK in trafic cu droguri şi arme şi atrage atenţia că organizaţia teroristă şi-a extins activităţile şi in regiunea Caucazului.

Traficul de droguri se derulează, in special, in statele scandinave, cunoscute drept focare ale acestui tip de activităţi, potrivit serviciilor secrete turce. Autorităţile de la Ankara sunt decise să lanseze cea mai mare campanie militară şi diplomatică impotriva militanţilor PKK, demers ce ar putea include şi un atac impotriva poziţiilor ocupate de militanţii kurzi in nordul Irakului, in pofida unui acord cu Bagdadul care impiedică astfel de manevre. Statul-Major a pregătit deja un plan de acţiune in baza căruia se va derula intreaga campanie impotriva PKK, potrivit publicaţiei turce. Potrivit acestei strategii, autorităţile turce vor incerca să anihileze sursele externe de armament şi militanţi, Ankara urmănd să anunţe fiecare stat in privinţa conţinutului raportului redactat de serviciile de informaţii. In paralel, preşedintele Abdullah Gul, premierul Recep Tayyip Erdogan şi ministrul de Externe Ali Babacan vor lansa o iniţiativă diplomatică in statele in care PKK şi-a extins ramificaţiile. In acest cotext, Turcia va derula o diplomaţie mult mai agresivă, in special cu statele europene, potrivit The Journal of Turkish Weekly. Ambasadele statelor in care operează PKK vor fi informate despre activităţile militanţilor şi li se va cere să adopte măsurile necesare, adaugă publicaţia turcă.SRI precizează că finanţarea Organizaţiei Congresul Poporului din Kurdistan (KHK, fost KADEK, fost PKK) de pe teritoriul Romăniei a fost tratată cu multă atenţie, atingănd in prezent "un nivel cu totul nesemnificativ". Potrivit unui comunicat SRI remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Organizaţia Congresul Poporului din Kurdistan (KHK, fost KADEK, fost PKK) s-a aflat constant in atenţia Serviciului Romăn de Informaţii, realitate confirmată in mod oficial şi in rapoartele de activitate ale instituţiei, furnizate anual Parlamentului Romăniei.

Referirile din aceste documente fac trimitere inclusiv la activităţile organizaţiei legate de străngere de fonduri, propagandă şi prozelitism, precum şi la eforturile şi reuşitele constante ale Serviciului Romăn de Informaţii in prevenirea finanţării terorismului, informează comunicatul citat. SRI precizează că in urma activităţii depuse in calitate de "coordonator tehnic al Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, in prezent, finanţarea organizaţiei de pe teritoriul Romăniei a atins un nivel cu totul nesemnificativ". Potrivit sursei citate, angrenarea Romăniei in efortul internaţional de prevenire şi combatere a terorismului determină Serviciul Romăn de Informaţii să menţină o atitudine activă faţă de orice eventuale manifestări de natură teroristă care ar putea aduce atingere securităţii naţionale a Romăniei.

×
Subiecte în articol: politic potrivit