Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că relatările din presa ucraineană conform cărora România ar avea pretenţii teritoriale faţă de această ţară sunt complet lipsite de justificare, a relatat Mediafax.
Declaraţia a survenit după ce deputatul ucrainean Ghenadie Zadîrko afirmase că România doreşte să obţină Insula Maican de pe Dunăre. Insula, de 1.500 pe 800 de metri, este nelocuită şi se află pe Dunăre în zona de frontieră dintre oraşele Chilia şi Vîlkovo.
Actualizarea frontierei cu Ucraina pe Dunăre nu s-a mai făcut din 1973. În prezent, o comisie mixtă studiază noua documentaţie de frontieră. "În acest moment lucrează o comisie mixtă tehnică la nivel de experţi, compusă din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, MAE, Ministerul Transportului, al Mediului şi Pădurilor, Agenţiei Naţionale pentru Cadastru ", a explicat ministrul. El a adăugat că experţii se ghidează după prevederile Tratatului privind regimul frontierei de stat dintre România şi Ucraina, ratificat în 2003. Tratatul stipulează clar principiile de stabilire a frontierei comune pe Dunăre şi permite modificarea apartenenţei unor insule, dacă măsurătorile o indică, fără ca aceasta să însemne pretenţii teritoriale din partea României, după cum a precizat Baconschi.
La rândul său, Ucraina nu intenţionează să modifice linia frontierei cu România de-a lungul Dunării, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe, referitor la Insula Maican, potrivit agenţiei Interfax-Ucraina. Oleh Voloşin, purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, a afirmat că situaţia insulei intră sub incidenţa acordului de bună vecinătate semnat de cele două ţări în 2003, care stipulează inviolabilitatea frontierei.