x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România va da 100 milioane de euro pentru Basarabia

România va da 100 milioane de euro pentru Basarabia

de Vitalie Calugareanu    |    27 Ian 2010   •   00:00

Vizita de două zile la Chişinău a preşedintelui României, Traian Băsescu, se bazează pe trei obiective: cooperarea în efortul Republicii Moldova de integrare europeană, utilizarea fondurilor europene şi sprijinul direct pe care statul român îl va acorda Moldovei. Preşedintele României a avut la Chişinău mai multe întâlniri oficiale şi au fost făcute şi unele concluzii.

În termini diplomatici, pe parcursul vizitei preşedintelui român la Chişinău s-a discutat despre interesele complementare şi convergente a două state care îşi construiesc relaţiile în spirit european. La modul practic, însă, România a promis sprijin masiv, inclusiv financiar, pentru a face Republica Moldova demnă de atenţie în vederea aderării la UE în pachet cu Balcanii de Vest. Traian Băsescu a afirmat că Republica Moldova este pregătită pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană, în acest sens urmând a fi semnat un parteneriat între România şi Republica Moldova, pentru a grăbi acest proces.

Băsescu a declarat că "România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera cu Republica Moldova": "România este de acord să semneze un tratat care să vizeze regimul frontierelor aşa cum au fost moştenite de la fosta URSS. Un astfel de acord este necesar, pentru a aduce modul de trecere a frontierei de către cetăţenii moldooveni spre UE la standarde europene care sunt mult mai avantajoase pentru cetăţenii Republicii Moldova", a declarat Băsescu.

Subiectele care ţin de relaţiile economice dintre cele două state ocupă aproape jumătate din agenda vizitei. Traian Băsescu a enumerat acţiunile pe care le va întreprinde România pentru a diminua dependenţa energetică a Republicii Moldova de Rusia. Printre acestea conectarea sistemelor energetice şi de gaze naturale. "În cadrul politicii de vecinătate, pe parteneriatul estic, vizăm realizarea proiectului de interconectare a sistemului de transport de gaze Drochia-Ungheni-Iaşi în aşa fel încât sistemul de transport-gaze pe conductă al României să fie cuplat cu sistemul de transport-gaze al Republicii Moldova", a subliniat Băsescu.

În ceea ce priveşte facilitarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni, Traian Băsescu a declarat că vineri Guvernul României va adopta prin ordonanţă de urgenţă înfiinţarea unei agenţii cu sediul la Bucureşti, cu cinci unităţi la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara care vor primi dosare din partea celor care doresc să-şi redobândească cetăţenia română pierdută fără voia lor. În ceea ce priveşte dosarele depuse în anii trecuţi, Băsescu a precizat că "până la 30 iunie, toate restanţele care provin din dosarele depuse în anii 1990-2000 vor fi procesate şi se va acorda cetăţenie celor care întrunesc condiţiile".

După întâlnirea avută cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, preşedintele român a anunţat că România va acorda Moldovei asistentă financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Disbursarea banilor urmează să aibă loc în 4 tranşe a câte 25 milioane de euro anual destinaţi pentru modernizarea şcolilor şi realizarea proiectelor la nivel de administraţii locale.

Preşedintele Traian Băsescu a fost decorat cu "Ordinul Republicii", de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, iar Mihai Ghimpu a fost decorat de către Traian Băsescu cu "Steaua României" în grad de Colan, în semn de respect pentru democraţia care se instaurează în Republica Moldova.

La monumentul lui Ştefan cel Mare, Traian Basescu a intrat în multimea de oameni care îl aclamau. Ulterior, el a participat la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la monumentul domnitorului.

×
Subiecte în articol: politic