x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania, varza à la Cluj

Romania, varza à la Cluj

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    04 Oct 2006   •   00:00
Romania, varza à la Cluj

Blaga, Dancu, Rus, Boc, Maior, Puscas, Morar, Botos. Fosti si actuali demnitari. Sunt clujeni. Din Opozitie si de la Pu-tere. Au adus cu ei oa-meni care au condus sau conduc Romania. "I-au trecut" de la unul la altul. S-au ajutat unul pe altul. Sunt legati de firele ascunse ale prieteniei si ale interesului. Si au format o adevarata fratie. Fratia de la Cluj.

Blaga, Dancu, Rus, Boc, Maior, Puscas, Morar, Botos. Fosti si actuali demnitari. Sunt clujeni. Din Opozitie si de la Putere. Au adus cu ei oameni care au condus sau conduc Romania. "I-au trecut" de la unul la altul. S-au ajutat unul pe altul. Sunt legati de firele ascunse ale prieteniei si ale interesului. Si au format o adevarata fratie. Fratia de la Cluj. Separati de culoarea politica sau de mandatele in care au fost la putere, multi dintre fostii si actualii demnitari romani au un lucru in comun: s-au format, au invatat sau au lucrat la Cluj-Napoca. De-a lungul anilor, orasul de la poalele Feleacului a trimis la Bucuresti oameni care au ocupat pozitii-cheie in institutiile statului, de la ministru pana la procuror general.

"Au dat navala ardelenii peste noi. S-a mutat Capitala la Cluj", ilustra mai ieri un pesedist situatia din partid. Si are cumva dreptate, gandindu-ne nu numai la prezenta clujenilor in structurile de conducere ale partidelor, ci si la cea din pozitiile de demnitate publica. In mai toate guvernarile, la Bucuresti au fost instalati pe functii inalte multi care s-au nascut, s-au scolit sau au muncit in Cluj-Napoca.

"GRUPUL DE LA CLUJ". Cabinetul Adrian Nastase a avut nu mai putin de trei reprezentanti ardeleni, asa-zisul grup de la Cluj, promovat si sustinut cu tarie la acea vreme de fostul premier: actualul senator de Cluj Vasile Dancu - ministru al Informatiilor Publice in guvernul PSD si presedinte al agentiei pentru strategii guvernamentale, deputatul Vasile Puscas - negociator-sef al Romaniei cu UE, si liderul organizatiei PSD Cluj, Ioan Rus, ministru de Interne in timpul guvernarii pesediste, cunoscut ca un apropiat al actualului ministru de Interne, Vasile Blaga, la randul sau unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui Basescu. Gratie acestei "apropieri", un alt clujean, senatorul PSD George Maior, "fun" al grupului de Cluj, este pe punctul de a urca si el, dupa ce a fost secretar de stat in MApN, pe o noua functie de conducere, el fiind propus de seful statului pentru sefia SRI. Cat priveste echipa pesedista din timpul lui Nastase, aceasta a mai numarat si alti clujeni, pe Despina Neagoe, adusa de Nastase pe postul de purtator de cuvant al Guvernului, iar la partid, pe Cozmin Gusa, numit in functia de secretar general al PSD, devenit ulterior membru PD si mai apoi lider PIN, formatiune pe care a infiintat-o tot cu o clujeanca si fosta democrata, Lavinia Sandru.

OCOLIT. Sef al grupului de la Cluj, Ioan Rus este unul dintre putinii lideri ai PSD care nu a fost deranjat de Putere cu vreo acuzatie

ACTUALII. Actuala putere este invadata si ea de clujeni. Liderul PD, Emil Boc, este cap de lista, el fiind si primarul orasului Cluj-Napoca. Mihail Hardau, ministrul democrat al Educatiei, a fost prefect de Cluj si a ajuns pe functia ministeriala la recomandarea lui Boc. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, chiar daca nu este de pe meleaguri clujene, are legaturi stranse cu acestea. Rares Niculescu este clujean si consilierul de imagine al lui Blaga, el fiind considerat foarte influent. Acesta a fost anterior sef al campaniilor pentru alegerea lui Emil Boc deputat, respectiv primar al Clujului. Andi Boer, seful de cabinet al lui Blaga, vine tot de la Cluj, fiind absolvent al Universitatii "Babes-Bolyai", Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, si se afla pe lista celor care ar putea ocupa o functie de demnitar, fiind propus pentru sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - fosta Doi si un sfert), in locul lui Virgil Ardelean, zis si Vulpea. Tot clujean este si Rares Rusu, fiul primului sef de la Doi si un sfert, Rusu Stoian, care a detinut functia de consilier al vicepremierilor Gheorghe Pogea si Gheorghe Seculici. Dupa ce PD a renuntat la postul de vicepremier, Rares Rusu s-a intors la Cluj, unde este consilier judetean. Format pe taramuri ardelene este si ministrul suspendat al Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, acesta fiind absolvent al Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca.

DNA Ã LA CLUJ. Reprezentanti ai Clujului gasim si dincolo de scena politica. Este cazul lui Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, si al adjunctului acestuia, Gheorghe Mircea Zarie, acesta din urma fiind licentiat in drept la Universitatea Babes-Bolyai. La sefia Politiei de Frontiera este tot un clujean, Nelu Pop, fost adjunct al sefului Politiei Romane, propus pentru functia pe care o detine in prezent de nimeni altul decat ministrul Administratiei, Vasile Blaga. Acesta este doctorand in Drept civil - Facultatea de Drept Cluj-Napoca si a fost in perioada 1999-2003 seful Inspectoratului Judetean de Politie Cluj. Inainte de a detine aceasta functie, a fost sef Serviciu Logistic in cadrul aceluiasi Inspectorat (1998-1999) si sef de Brigada tot la Inspectoratul de la Cluj intre 1997-1998. A ajuns la Bucuresti si a fost promovat cu ajutorul liderului pesedist de la Cluj, Ioan Rus.

LEGATURI. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a pus sef la Politia de Frontiera un om promovat odinioara de predecesorul sau, Ioan Rus

FOSTII. In Cabinetul Tariceanu, Clujul a mai fost reprezentat si de pedistul Mircea Miclea, fost ministru al Invatamantului, care a demisionat insa din functie pentru ca bugetul alocat educatiei pe 2006 era mai mic decat cel solicitat. Mai inainte, pe vremea guvernarii PSD, la Palatul Victoria a mai ocupat un fotoliu ministerial clujeanul Peter Eckstein Kovacs, actualmente senator UDMR de Cluj, fost ministru delegat pentru minoritati, iar in timpul CDR, Andrei Marga - fost ministru al Invatamantului, in prezent presedintele Colegiului Academic al Universitatii Babes Bolyai. Unul dintre personajele clujene propulsate in functii inalte si care au iesit de pe scena este si Virgil Ardelean, fostul sef de la Doi si un sfert, care s-a nascut la Cluj si a fost adjunctul sefului Politiei Cluj. Fostul procuror al Romaniei din perioada 1998-2001 si fost ambasador al Romaniei in Macedonia, Mircea Criste, a fost si el, inainte de a ajunge in aceasta functie, prim-procuror al Parchetului Militar de la Cluj. La fel si Ilie Botos, fostul procuror general al Parchetului de pe langa ICSJ, care, dupa ce a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai, si-a inceput cariera ca procuror local, pentru ca ulterior sa devina procuror militar criminalist la Parchetul Militar Cluj. Fostul sef al SMG si actual consilier de stat la Palatul Cotroceni, Constantin Degeratu, are si el legaturi cu Clujul. Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii "Babes-Bolyai" si a fost in perioada 1990-1994 seful Sectiei Operatii, Comandamentul Armatei a IV-a "Transilvania" - Cluj-Napoca. Tot de la Cluj a pornit si Gheorghe Mocuta, fost secretar de stat la Ministerul Justitiei in timpul mandatului lui Valeriu Stoica (guvernarea CDR). Mocuta a absolvit Facultatea de Drept Cluj-Napoca, promotia 1978. El a fost cel care, in calitate de secretar de stat la MJ, a cerut Camerei Deputatilor in 2000 sa decida inceperea urmaririi penale impotriva actualului presedinte, Traian Basescu, in dosarul "Flota", solicitare in urma careia Basescu si-a dat demisia din functia de deputat, pentru ca actiunea de cercetare sa nu fie blocata de imunitatea parlamentara pe care o detinea.

TRECUT. Vasile Dancu s-a ocupat de informatiile publice si strategii
REACTIVAT. Vasile Puscas a intrat in carti pentru postul de comisar european
REORIENTARE. Cosmin Gusa a parasit PSD pentru PD inaintea alegerilor generale din 2004
ASCENSIUNE. Emil Boc este si lider PD, si primar al Clujului

REFORMATORII
Cunoscuti ca rivali inversunati ai lui Ion Iliescu, membrii Grupului de la Cluj s-au facut remarcati dupa revenirea senatorului in PSD, ca urmare a incheierii mandatului de la Cotroceni. Ioan Rus, Vasile Dancu, Vasile Puscas, Ilie Sarbu sunt doar cateva dintre vocile ardelene care au cerut, inainte de congresul din aprilie 2005, reformarea partidului. O data cu instalarea lui Mircea Geoana in functia de presedinte, reprezentantii grupului de la Cluj au capatat o mare greutate in PSD, ei fiind prezenti si in conducerea partidului.
Ca o noutate, clujeanul Vasile Puscas este in cartile PSD si pentru postul de comisar european, alaturi de deputatul Adrian Severin si senatorul Cristian Diaconescu. Mai mult, surse apropiate de Palatul Cotroceni au declarat pentru Mediafax ca Vasile Puscas si Petre Roman sunt doua dintre numele luate in calcul de presedintele Traian Basescu pentru a fi propusi in functia de comisar european.

PRIETENIE
Cunoscut ca un apropiat al presedintelui Traian Basescu, Vasile Blaga a fost numit ministru de Interne dupa ce a petrecut sapte zile de lucru la Palatul Cotroceni, in decembrie 2004, cand a fost consilier prezidential, sef al departamentului Securitatii Nationale. Basescu a renuntat insa in scurt timp la el pentru a-l lasa sa ocupe scaunul de sef la Interne, in lipsa unui alt "candidat" serios. Blaga este recunoscut si pentru prietenia sa cu liderul Organizatiei PSD Cluj, Ioan Rus, ceea ce a facut ca oameni promovati la minister de predecesorul Rus sa fie mentinuti si chiar promovati de actualul Blaga. Prietenia lor ar fi dus si la nominalizarea lui George Cristian Maior la sefia Serviciului Roman de Informatii.

×